Ce s-a întâmplat, de fapt, în Crimeea? Două versiuni diferite: Transport de rachete distrus vs. atac cu drone respins

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Misterul planează asupra evenimentelor petrecute luni seară în nordul Crimeeei, o peninsulă de la Marea Neagră care a fost vizitată acum câteva zile de către Vladimir Putin cu ocazia împlinirii a nouă ani de la anexarea ei la Rusia.

Explozie semnalată la Djankoi, în Crimeea Captură Twitter
Explozie semnalată la Djankoi, în Crimeea Captură Twitter

Potrivit Direcției Principale de Informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, un lot de rachete de croazieră Kalibr NK a fost distrus luni seară într-o explozie produsă pe calea ferată din orașul Djankoi, situat în nordul peninsulei Crimeea.

Aceste rachete erau destinate Flotei Ruse de la Marea Neagră pentru a fi folosite în atacuri aeriene asupra teritoriului ucrainean, menționează GUR.

Autoritățile de la Kiev nu și-au asumat responsabilitatea pentru acest act. Totuși, GUR a subliniat că „procesul de demilitarizare a Rusiei continuă”. „Pensinsula ucraineană este pregătită pentru a fi eliberată”, a insistat GUR.

Purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operațional Sud al armatei ucrainene, Natalia Humeniuk, a vorbit la rândul ei marţi dimineață despre distrugerea unui transport de rachete ruseşti.

„Distrugerea rachetelor de croazieră la Djankoi reprezintă un semnal clar pentru ca ruşii să părăsească Crimeea”, a afirmat Humeniuk în cadrul emisiunii Telemaraton, un program informativ difuzat simultan de toate canalele de televiziune ucrainene.

La Djankoi, unii localnici spun că au auzit cel puțin 11 explozii, care au început în jurul orei locale 20.50.

Postul de televiziune Kanal 24 relatează că avioanele militare desfășurate de ruși la baza aeriană din Djankoi au fost ridicate de la sol și s-au îndepărtat de oraș. În acelaşi timp, conturi de Telegram administrate de bloggeri militari ruși scriu despre un incendiu izbucnit într-un cartier din Djankoi.

Rușii susțin că au respins un atac cu drone

Pe de altă parte, administrația locală aflată sub controlul Moscovei evocă un atac cu drone lansat de ucraineni împotriva unor obiective civile.

„Toate dronele au fost doborâte”, a susținut un oficial local.

„Una dintre ele a fost doborâtă deasupra unei şcoli profesionale din Djankoi şi a căzut între două clădiri, cea care adăpostea sălile de clasă şi cea în care se află căminul studenţesc. Restul au fost doborâte deasupra unor cartiere”, a declarat el, adăugând că fiecare dronă avea la bord „explozibili şi o mitralieră”.

Oficialul local respectiv nu a precizat numărul de aparate de zbor fără pilot implicate în atac și nu a făcut nicio referire în legătură cu distrugerea unui lot de rachete rusești.

Potrivit acestuia, un bărbat în vârstă de 33 de ani a fost rănit, dar nu este în pericol de deces.

Versiunea atacului cu drone respins pentru „protejarea civililor” a fost susținută și de Comitetul de Anchetă din Rusia. „Apărarea antiaeriană a respins un atac cu drone în apropiere de orașul Djankoi. Țintele tuturor dronelor doborâte erau infrastructuri civile”, se arată într-un comunicat.

Mass-media ucraineană comentează ironic despre o „revoltă” a dronelor iraniene, deoarece sunetele motorului aparatului de zbor fără pilot semnalate la Djankoi amintesc de cele ale dronelor kamikaze de tip Shahed folosite de ruși.

Stare de urgență municipală

Autorităţile din Djankoi, un oraș cu aproape 40.000 de locuitori situat la circa 160 de kilometri de linia frontului din sudul Ucrainei, au decretat marţi stare de urgenţă municipală. Măsura extraordinară a fost anunţată de şeful administraţiei de ocupație din Djankoi, Igor Ivin, la postul de televiziune Krîm-24.

Peninsula Crimeea Captură Google Map
Peninsula Crimeea Captură Google Map

„Toate instalaţiile avariate sunt sub control. Au fost organizate grupuri de lucru pentru a evalua pagubele şi a plăti compensaţiile cuvenite”, a spus Irvin la postul de televiziune Krîm-24.

Djankoi este un punct-cheie logistic pentru aprovizionarea forțelor armate rusești prezente în sudul Ucrainei. De fapt, potrivit presei ucrainene, aceste oraș reprezintă un punct de convergenţă pentru toate liniile de cale ferată din Crimeea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite