Unde ar putea duce refuzul Ucrainei de a abandona orașul Bahmut. Ce spun analiștii militari
0Experții și analiștii militari sunt din ce în ce mai îngrijorați de faptul că Ucraina irosește resurse prețioase într-o luptă fără speranță, în orașul Bahmut.
Potrivit analiștilor militari contactați de publicația Insider, abordarea ar putea avea consecințe devastatoare, chiar dacă Ucraina își dublează eforturile pentru apărarea orașului din est.
După luni de lupte brutale, Kievul continuă să insiste că viitorul războiului depinde de apărarea orașului Bahmut, unde atât Ucraina, cât și Rusia au suferit pierderi uluitoare în cea mai lungă și sângeroasă bătălie din război de până acum.
La câteva luni după ce analiștii au început să prezică pentru prima dată căderea localității, analiștii sugerează că orașul ar putea fi cucerit de forțele rusești în zilele următoare, mai ales că poziția Ucrainei devine din ce în ce mai gravă.
Cu toate acestea, în ciuda resurselor angajate în bătălie de ambele părți, Bahmut rămâne un oraș de importanță minimă, din punct de vedere strategic. Locația fostului oraș minier nu ar oferi neapărat Rusiei o cale larg deschisă pentru a revendica restul regiunii, iar orașul în sine este acum aproape ruinat în urma luptelor brutale. Cu toate acestea, bătălia continuă, niciuna dintre părți nefiind dornică să îi ofere celeilalte o victorie decisivă.
„Bahmut va fi o mare bătălie“
Ucraina nu a făcut publice pierderile suferite în această bătălie, dar estimările indică pierderi atât de semnificative încât oficialii guvernamentali și analiștii sfătuiesc Ucraina să își reducă pierderile, pentru a nu rămâne fără resursele sau efectivele necesare pentru a lansa o contraofensivă mai solidă din punct de vedere strategic în cursul acestui an.
Între timp, Ucraina continuă să susțină că lupta este crucială în eforturile sale de a epuiza aprovizionarea cu trupe și muniții rusești pe termen lung.
„Când se vor scrie cărțile de istorie, Bahmut va fi o mare bătălie, deoarece pentru o parte sau alta, va părea o eroare de calcul destul de mare", a declarat Paul D'Anieri, profesor de științe politice la Universitatea din California, Riverside și autorul cărții "Ucraina și Rusia: De la divorțul civilizat la războiul necivilizat".
Ucraina nu renunță la Bahmut, chiar dacă condițiile se înrăutățesc
Oficiali ucraineni de rang înalt, precum președintele Volodimir Zelenski, continuă să sublinieze importanța menținerii controlului asupra localității, subliniind în același timp daunele pe care țara le-a făcut deja poziției Rusiei.
Unii experți care susțin continuarea apărării o reprezintă faptul că ofensiva rușilor în Bahmut a scăzut în ultima perioadă.
Ministerul britanic al Apărării a atribuit ritmul lent reducerii „puterii de luptă" a Rusiei și a declarat că pierderile de personal afectează atât trupele rusești tradiționale, cât și membrii Grupului Wagner, puternica organizație paramilitară rusă. Soldații acestui grup au jucat un rol important în bătălia de la Bahmut, unde condamnații săi slab pregătiți servesc drept „carne de tun" în mijlocul unei lupte nemiloase, a declarat luna trecută purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.
Rușii au redus atacurile în Bahmut
Într-o evaluare făcută de Institutul pentru Studiul Războiului se arată că ritmul lent al atacurilor rusești din Bahmut sugerează că ofensiva Grupului Wagner în regiune se apropie probabil de sfârșit.
„Cele mai bune estimări pe care le avem sunt că armata rusă și Grupul Wagner sunt o forță epuizată. Ei nu se pot angaja în operațiuni ofensive în următoarele două luni și asta pentru că au pierdut atât de multe resurse în Bahmut și în jurul acestuia", a declarat D'Anieri.
Acesta subliniază că Bahmut are o importanță mai mult din punct de vedere simbolic în acest moment. „Dacă vă gândiți la numărul de soldați ucraineni care au murit acolo, există întotdeauna această noțiune că au murit în zadar", a spus D'Anieri despre posibilele repercusiuni în cazul în care Ucraina ar retrage