Xi Jinping, hotărât să facă din relaţia sa „strategică” cu Rusia o „prioritate”. Putin, invitat în China

0
Publicat:

Liderul chinez Xi Jinping a arătat marţi, în Rusia, „prioritatea” pe care o acordă relaţiilor „strategice” între Moscova şi Beijing, două „mari puteri”, declarând că l-a invitat pe Vladimir Putin să efectueze o vizită în China, anul acesta, relatează AFP şi EFE, citate de Agerpres.

 Xi Jinping, întâlnire cu Vladimir Putin. FOTO Profimedia
Xi Jinping, întâlnire cu Vladimir Putin. FOTO Profimedia

Preşedintele chinez a făcut invitația ca semn al legăturilor ce unesc cele două ţări, pe fondul tensiunilor cu Occidentul, potrivit propriilor declarații făcute în a doua zi a vizitei sale de stat.

Prezența sa la Moscova răspunde unei „logici istorice” a spus Xi, căci „suntem cele mai mari puteri vecine şi parteneri strategici la toate nivelurile”, a adăugat el.

„Ieri (luni), l-am invitat pe preşedintele Putin să vină în China anul acesta, într-un moment convenabil pentru el, căci China va găzdui anul acesta cel de-al treilea forum internaţional în cadrul Iniţiativei Belt and Road' (fostul Drum al Mătăsii), a declarat Xi, potrivit agenţiei oficiale de presă TASS

 Declarația a fost făcută în cursul unei întâlniri cu premierul rus Mihail Mişustin.

„Premierul Li Qiang va continua să acorde prioritate parteneriatului strategic global între China şi Rusia”, a punctat preşedintele chinez în cursul acestei întâlniri cu şeful guvernului rus, în cea de-a doua zi a vizitei sale de stat în Rusia, invitându-l și pe Mişustin să viziteze China „cât mai curând posibil".

 Rusia speră la schimburi comerciale de 200 de miliarde de dolari cu China

Xi s-a întâlnit cu premierul rus Mihail Mişustin la sediul guvernului rus, înainte de a se deplasa la Kremlin, pentru a se întâlni din nou cu Vladimir Putin şi cu delegaţiile celor doi lideri, notează EFE.

„Aş dori să vă felicit pentru realegerea dumneavoastră în funcţia de preşedinte al Republicii Populare Chineze. Şi aş dori să vă mulţumesc sincer pentru marea atenţie personală pe care o acordaţi dezvoltării prieteniei şi parteneriatului dintre Rusia şi China”, a declarat premierul rus, adresându-se şefului statului chinez.

Mişustin s-a declarat convins că în cadrul discuţiilor dintre Putin şi Xi se va ajunge la acorduri importante între cele două ţări și că că Rusia şi China vor aduce schimburile comerciale la 200 de miliarde de dolari încă din acest an, şi nu în 2024, aşa cum era planificat, în contextul în care, în 2022, schimburile comerciale între cele două ţări a crescut cu aproape o treime, ajungând la aproape 190 de miliarde de dolari.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite