LIVE TEXT | Război în Ucraina. Lupte crâncene în apropiere de Bahmut. Zelenski: Situația e gravă în Donețk și Lugansk

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Surse iraniene vorbesc că Rusia a achiziționat un număr necunoscut de drone Arash-2, care se presupune că sunt mai rapide și mai distructive decât dronele Shahed-136 care sunt utilizate în prezent de forțele ruse.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

UPDATE 21.51 Dirijor ucrainean ucis de ruși în Herson, după ce a refuzat să coopereze cu ocupanții

Soldații ruși au împușcat un muzician ucrainean în propria lui casă, după ce acesta a refuzat să participe la un concert în Hersonul ocupat, potrivit ministerului culturii de la Kiev, relatează The Guardian.

Dirijorul Iuri Kerpatenko a refuzat să participe la un concert organizat de ocupanți pentru a demonstra așa-numita „îmbunătățire a vieții pașnice” în Herson, a declarat ministerul într-un comunicat pe pagina sa de Facebook.

„Pe 14 octombrie, s-a aflat despre uciderea brutală a dirijorul principal al Teatrului de Muzică și Dramă din Herson, numit după Mykola Kulish. După ce Iuri Kerpatenko a refuzat să coopereze cu ocupanții, armata rusă l-a împușcat în propria lui casă”, se arată în comunicat. Detalii aici

UPDATE 21.31 Cum se poate ajunge la pace în Ucraina. Expert: „Războiul se poate termina mâine”

Cât va mai dura războiul din Ucraina, până la ce nivel poate escalada conflictul și când și în ce condiții s-ar putea purta cu negocieri de pace, sunt câteva dintre întrebările la care răspunde, într-un interviu pentru „Adevărul”, Hari Bucur Marcu, cunoscut expert internațional în politici de apărare.

Rusia a pierdut deja războiul din Ucraina, iar cea mai înțeleaptă decizie a rușilor, în ceasul al 13-lea ar fi să bată în retragere. Este opinia lui Hari Bucur Marcu, cunoscut expert internațional în politici de apărare și managementul apărării.

Marcu spune că adevăratul scop al lui Putin a fost să readucă Rusia pe picior de egalitate cu Statele Unite ale Americii, însă a eșuat. Un al doilea scop, anihilarea totală a Ucrainei și transformarea sa într-un alt Belarus, este de asemenea irealizabil pentru ruși.

Continuarea aici

UPDATE 20.52 Ucrainenii au pus 100.000 de dolari pe capul fostului agent FSB Igor Girkin

Direcția principală de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei a anunțat o recompensă de 100.000 de dolari pentru informații pentru prinderea lui Igor Ghirkin (Strelkov), fost ofițer FSB și fost „ministru al apărării“ al autoproclamatei Republici Popupale Donețk, informează serviciul de presă al GUR.

Potrivit informațiilor ucrainene, acest terorist rus a decis să participe din nou la războiul din Ucraina, informează babel.ua.

Serviciul de Securitate al Ucrainei și Parchetul i-au întocmit o serie de dosare pentru activități teroriste, tortură, omor și încălcarea suveranității statului. Și Țările de Jos l-au dat în căutare internațională în cazul doborârii zborului MH17. Detalii aici

UPDATE 20.01 Rolul „forțelor-barieră” rusești pe frontul din Ucraina: „Dacă cineva fuge, îi împușcăm” VIDEO

O conversație telefonică interceptată de Serviciul de Securitate al Ucrainei între un recrut rus și soția sa dezvăluie metoda de organizare a trupelor rusești pe front și cum funcționează „trupele-barieră”, care au rolul de a împușca deținuții recrutați în cazul în care ar încerca să fugă, relatează Ukrainska Pravda.

Conform interceptării, deținuții recrutați sunt împușcați de către recruții începători, iar aceștia sunt împușcați de forțele obișnuite. Detalii aici

UPDATE 19.57 Ce se știe despre atacul de la baza de antrenament din regiunea Belgorod. Oficialii locali denunță noi bombardamente

Autoritățile ruse au deschis o anchetă după ce doi recruți înrolați în urma mobilizării parțiale ordonate de Moscova au împușcat cel puțin 11 persoane și au rănit alte cel puțin 15 la o bază de antrenament din regiunea Bolgorod.

Presa independentă rusă susține că de fapt atacurile au produs un număr dublu de victime. Ministerul rus al Apărării denunță un act de terorism îndreptat împotriva recruților care s-au oferit voluntari pentru războiul dus de Rusia în Ucraina, precizând doar că cei doi recruți care au deschis focul asupra camarazilor în timpul unui exercițiu de tragere sunt originari dintr-o fostă republică sovietică. Detalii aici

UPDATE 18.38 Dialog tensionat între un oficial NATO și un diplomat chinez pe tema invaziei rusești: „Discurs arogant”

Amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului militar al alianței, l-a confruntat pe He Rulong, ambasadorul Chinei în Islanda, pentru faptul că până în prezent Beijingul nu a condamnat invazia Rusiei în Ucraina. Dialogul tensionat a avut loc în cadrul Adunării anuale a Cercului Arctic, relatează Bloomberg.

După ce a ținut un discurs despre rolul NATO în regiune, amiralul Rob Bauer a afirmat despre China că „nu împărtășește valorile noastre și subminează ordinea internațională bazată pe reguli”

„Amirale, cu respectul cuvenit, discursul și observațiile dumneavoastră sunt pline de aroganță”, a răspuns diplomatul chinez. Detalii aici

UPDATE 17.44 Câți soldați ruși va găzdui Belarusul. Mai multe țări europene, acuzate că pregătesc atacuri teroriste

Ministerul Apărării de la Minsk a afirmat că în Belarus vor fi staţionaţi puţin sub 9.000 de militari ruşi, în cadrul "grupului regionale" de forţe pentru apărarea graniţelor ţării, relatează duminică agenţia Reuters.

"Primele trenuri cu militari ruşi care participă (la grupul regional) au început să sosească", a scris duminică pe Twitter Valerii Revenko, şeful departamentului pentru cooperare militară internaţională din cadrul ministerului belarus. Detalii aici

UPDATE 16.49 Rușii încearcă să evite prăbușirea liniei de front înainte de venirea iernii. De ce vrea Putin să negocieze

„Rușii încearcă să evite o prăbușire a liniei lor de front înainte de venirea iernii”, a declarat pentru CNN Samir Puri, senior fellow la Institutul Internațional pentru Studii Strategice și autorul cărții „Drumul Rusiei spre război cu Ucraina”.

„Dacă pot ajunge la Crăciun cu linia frontului arătând aproximativ așa cum este, este un succes uriaș pentru ruși, având în vedere cât de dezastruos s-au derulat ostilitățile din februarie încoace.”

Trupele ucrainene se concentrează în primul rând pe împingerea forțelor rusești spre est, după ce au traversat râul Oskil la sfârșitul lunii septembrie, Moscova pregătindu-se probabil să apere orașele Starobilsk și Svatove din regiunea Lugansk, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

O lovitură majoră în Donbas ar trimite un alt semnal puternic, iar Ucraina va fi nerăbdătoare să își îmbunătățească câștigurile înainte ca temperaturile să scadă, iar impactul deplin al creșterii prețurilor la energie să fie resimțit în întreaga Europă.

Continuarea aici

UPDATE 15.35 Modul amuzant prin care un oficial ucrainean a anunțat cum decurge eliberarea Hersonului VIDEO

Armata ucraineană încearcă din răsputeri să elibereze regiunea Herson, anexată de curând de Rusia, acesta fiind în mod firesc principalul subiect al știrilor ucrainene.

Așa se face că reporterul unei cunoscute televiziuni din Ucraina a încercat să afle chiar „de la sursă” cum stau lucrurile, cerând în direct șeful serviciului de presă al brigăzii 63 a Forțelor Armate ale Ucrainei să explice care este situația.

Întrebat despre potențiala eliberare a Hersonului, șeful serviciului de presă al brigăzii 63 a Forțelor Armate ale Ucrainei a mușcat un pepene verde - unul dintre simbolurile regiunii. Detalii aici

UPDATE 14.49 Un înalt oficial rus spune că războiul din Ucraina a început la București: „A fost o bombă cu ceas”

Viceministrul rus de Externe Alexander Grushko a învinuit NATO că a declanșat războiul din Ucraina, iar totul ar fi început la summit-ul care a avut loc în anul 2008 la București, unde s-a hotărât ca Ucraina și Georgia să devină membre ale alianței militare, relatează TASS.

  Grushko a mai afirmat că NATO ar fi putut împiedica un conflict în Ucraina, însă alianța a ales să „demonizeze” Rusia și a împins Ucraina spre război. 

Continuarea aici

UPDATE 13.39 Iranul a trimis în Ucraina instructori din forțele sale militare de elită

Iranul a trimis zeci de instructori ai Gărzilor Revoluționare Iraniene pentru a antrena soldați ruși în folosirea dronelor kamikaze, relatează Daily Mirror care citează surse ucrainene.

Trupe din forța militară de elită iraniană au sosit în secret pe linia de front din Ucraina în contextul în care Moscova a lansat săptămâna trecută, în zile consecutive, atacuri fulgerătoare cu rachete și cu drone de atac primite din Iran. Detalii aici

UPDATE 11.31 Masacrul din Rusia. De ce ar fi ajuns cei doi recruți să ucidă 11 persoane

Recruții care au împușcat mortal 11 persoane și au rănit alte 15 într-un poligon de tragere din regiunea rusă Belgorod ar fi comis atacul după o ceartă pe teme religioase, scrie Reuters.

Oleksiy Arestovych, un consilier al președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy, a declarat într-un interviu că atacatorii provin din națiunea din Asia Centrală Tadjikistan și au deschis focul asupra celorlalți după o dispută cu privire la religie, scrie Reuters.

Tadjikistanul este o țară predominant musulmană, în timp ce aproximativ jumătate dintre ruși aparțin diferitelor ramuri ale creștinismului. Ministerul rus a declarat că atacatorii provin dintr-o națiune din Comunitatea Statelor Independente, care include nouă foste republici sovietice, inclusiv Tadjikistanul.

Continuarea aici

UPDATE 10.08 Zelenski: 65.000 de ruși și-au dat viața pentru că unii de la Kremlin ignoră realitatea

Volodimir Zelenski a spus că 65.000 de ruși și-au dat viața pentru că unii de la Kremlin ignoră realitatea și că Ucraina beneficiază de un nou pachet de asistenţă pentru apărare din partea SUA.

Preşedintele Ucrainei a adăugat că, potrivit felului în care continuă ”operaţiunea de îngropare” rusească, se poate spune că nici măcar 100.000 de cetăţeni ruşi morţi nu vor determina Kremlinul să se gândească puţin.

El a menţionat că, sâmbătă şi vineri, mai multe regiuni ale ţării au fost ţinta atacurilor ruseşti, în special cu rachete şi drone iraniene, unele fiind însă doborâte. Detalii aici

UPDATE 09.24 Masacru într-un poligon din Rusia: doi recruți au ucis 11 oameni

Doi cetățeni ai uneia dintre țările CSI au comis un atac terorist în timpul unei sesiuni de antrenament de incendiu la un teren de antrenament din regiunea Belgorod, în urma căruia 11 persoane au murit și alte 15 au fost rănite, se arată într-un comunicat al Ministerul rus al Apărării.

"La 15 octombrie, pe un teren de antrenament din districtul militar Vest, în regiunea Belgorod, doi cetăţeni originari dintr-o ţară a CSI au comis un atentat", a indicat ministerul, referindu-se la Comunitatea Statelor Independente, o alianţă a mai multor fostei republici sovietice. Detalii aici

UPDATE 09.02 Elon Musk anunţă că va continua să finanţeze reţeaua Starlink în Ucraina, în ciuda pierderilor financiare

Compania SpaceX va continua să finanţeze reţeaua de internet Starlink în Ucraina, a anunţat sâmbătă Elon Musk, la o zi după după ce a spus că nu-şi mai permite să facă asta, relatează AFP şi Reuters.

"La naiba. Chiar dacă Starlink pierde în continuare bani şi alte companii primesc miliarde de dolari de la contribuabili, vom continua să finanţăm guvernul ucrainean pe gratis", a scris pe Twitter cel mai bogat om din lume.

Reuters precizează că nu este clar deocamdată dacă oferta lui Musk este sinceră sau dacă nu cumva este vorba de sarcasm. Detalii aici

UPDATE 08.21 Polonia: Referendum fictiv privind anexarea ambasadei Poloniei

Mai multe ONG-uri au organizat sâmbătă un referendum fictiv privind "anexarea" ambasadei Rusiei la Varşovia pentru a protesta cu umor împotriva acţiunilor acestei ţări în Ucraina, scrie AFP.

"Anexările sunt la modă în acest sezon. Ruşii au +anexat+ teritorii ocupate în Ucraina", potrivit unui comunicat dat publicităţii de organizatorii acestei "consultări". Detalii aici

UPDATE 07.01 Zelenski: Situația cea mai dificilă este în apropiere de Bahmut

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că, din punct de vedere militar, în prezent situaţia "cea mai dificilă" este în apropiere de Bahmut, în estul Ucrainei, la câteva zile după ce forţele pro-ruse au anunţat că se apropie de acest oraş, notează AFP.

"O situaţie foarte gravă se menţine în regiunile Doneţk şi Lugansk", în bazinul industrial Donbass, a declarat Volodimir Zelenski în mesajul său zilnic.

"Cea mai dificilă este în apropiere de Bahmut, ca în zilele precedente. Încă ne menţinem poziţiile", a adăugat el.

Forţele separatiste susţinute de Rusia în regiunea Doneţk din Ucraina au declarat joi că au cucerit două sate din apropiere, Opitne şi Ivangrad.

De mai multe săptămâni, trupele ruse bombardează Bahmut, un oraş care avea cândva 70.000 de locuitori, în speranţa de a-l ocupa.

La aproximativ cincisprezece kilometri de Bahmut, în Ceasiv Iar, jurnalişti ai agenţiei France Presse au discutat cu un soldat care tocmai se întorsese din prima linie a frontului în această regiune.

"Zile întregi, n-am dormit, n-am mâncat, n-am băut nimic, în afară de cafea", a povestit acest soldat în vârstă de 50 de ani din brigada 93, zis şi Poliak.

"Din cei 13 băieţi din grupul meu, am pierdut doi soldaţi şi cinci au fost evacuaţi", a continuat acest soldat, uşor rănit de schije şi dând semne de epuizare.

"Este viaţa noastră acum, vom face totul pentru ţara noastră", a mai spus el, aproape în pragul lacrimilor.

De săptămâni întregi, trupele ucrainene eliberează zone largi de teritoriu în sudul şi estul Ucrainei, reaminteşte AFP.

UPDATE 05.25 Contraofensive ucrainene (eforturile ucrainene de a elibera teritoriile ocupate de ruși). Estul Ucrainei: (Linia râului Oskol-Kreminna)

Forțele ruse au continuat contraatacurile la vest de Kreminna pe 15 octombrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile terestre rusești la vest de Kreminna, în vecinătatea Novosadove (17 km nord-vest de Kreminna) și Terny (17 km vest de Kreminna). Un blogger militar rus a reiterat afirmațiile că forțele ruse au recucerit Torske (la 14 km vest de Kreminna) și că forțele ucrainene au manevrat în jurul pozițiilor rusești de lângă Torske pentru a avansa până la granița raionului Svatove. Forțele ruse și ucrainene au continuat să facă schimb de focuri de artilerie de-a lungul liniei Oskol-Kreminna pe 15 octombrie. Surse ruse au susținut că forțele ruse au lovit concentrările de trupe și echipamente ucrainene în apropiere de Berestove, Hlushkiva, Kupiansk, Dvorchina, și Olhivka în regiunea Harkov și lângă Torske, regiunea Donețk și Makiivka, regiunea Lugansk. Surse ruse și de pe rețelele de socializare au raportat că forțele ucrainene au lovit poziții rusești în Severodonețk și de-a lungul liniei Svatove-Kreminna și au efectuat o lovitură comună asupra echipamentelor militare rusești în direcția Kupiansk.

Bloggeri militari ruși au discutat pe larg pe 15 octombrie despre probabilitatea unei contraofensive ucrainene asupra Kreminnei și Svatove. Câțiva bloggeri ruși au afirmat că forțele ucrainene vor lansa probabil o ofensivă asupra pozițiilor rusești din Kreminna și Svatove și din jurul lor, în tandem cu operațiunile de contraofensivă ucrainene din regiunea Herson. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene intenționează să ia Svatove până pe 17 octombrie. Un alt blogger rus a susținut că forțele ucrainene sunt puțin probabil să lanseze un atac direct asupra Svatove și, în schimb, vor încerca să întrerupă autostrada care duce de la Svatove la Kreminna pentru a sprijini capturarea Kreminnei.

image

UPDATE 04.37 Contraofensive ucrainene (eforturile ucrainene de a elibera teritoriile ocupate de ruși). Sudul Ucrainei: (Oblastul Herson)

Surse ruse au susținut că trupele ucrainene au lansat o contraofensivă generală în nordul Oblastului Herson pe 15 octombrie. Numeroși milbloggeri ruși au raportat că forțele ucrainene au inițiat o acțiune mecanizată asupra pozițiilor rusești de-a lungul întregii linii de front care se desfășoară între Davydiv Brid în nord-vestul Oblastului Herson și Dudchany în nord-estul Oblastului Herson după efectuarea pregătirii concentrate de artilerie a câmpului de luptă. Mai multe surse ruse au susținut că trupele ucrainene au încercat să străpungă pozițiile ruse din nord-estul Oblastului Herson spre Beryslav și din nord-vestul Oblastului Herson către Ișcenka și Stadok. Aceste afirmații rusești rămân nefondate. Bloggeri militari ruși au susținut cu tărie că trupele ruse au respins toate atacurile ucrainene. Bloggeri militari ruși au precizat că elemente ale Brigăzii 126 de apărare de coastă și Brigăzii 810 independente de infanterie navală de gardă a flotei Mării Negre, Brigăzi 205 independente de infanterie motorizată Armatei 49 de Arme Întrunite, Brigăzi 140 combinate de rachete antiaeriene a Armatei a 29-a și Brigada 10 Spetsnaz cu destinație specială sunt angajate în lupte aprige și mențin apărarea în această zonă. Afirmația cu privire la rolul pe care îl joacă Brigada 126 de Apărare de Coastă este demnă de remarcat în lumina rapoartelor despre starea de epuizare a brigăzii.

image

Oficialii militari ucraineni au menținut tăcerea operațională cu privire la manevrele terestre ucrainene din regiunea Herson pe 15 octombrie. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a remarcat că trupele ucrainene au distrus un depozit de muniții rusești în raionul Beryslav pe 14 octombrie. Sursele militare ucrainene au indicat altfel că trupele ucrainene își continuă campania de interdicție împotriva activelor militare rusești și a zonelor de concentrare din întreaga regiune a Hersonului.

UPDATE 03.48 Efortul principal al Rusiei — Estul Ucrainei — Donețk (obiectiv rusesc: capturarea întregii regiuni Donețk, teritoriul revendicat al proxy-urilor Rusiei în Donbas)

Forțele ruse au continuat atacurile la sol în regiunea Donețk pe 15 octombrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile terestre rusești lângă Bakhmut, la nord-est de Bakhmut lângă Spirne, Berestove, Yakovlivka și Bakhmutske și la sud de Bakhmut, lângă Optyne și Ivanhrad. O sursă rusă a susținut că forțele ruse au distrus un repransmițător de unde scurte, perturbând un sistem ucrainean Starlink în zona Bakhmut-Soledar. Surse ruse au susținut că luptele sunt în desfășurare în zona Soledar, la nord-est de Bakhmut și că forțele ruse intensifică operațiunile nespecificate în zonă. Statul Major ucrainean a mai raportat că forțele ucrainene au respins atacurile terestre rusești la sud-vest de Avdiivka, lângă Pervomaiske, Nevelske și Krasnohorivka și lângă Marinka, Novomykhailivka și Pobieda, la sud-vest de orașul Donețk.

image

UPDATE 03.48 Efortul Rusiei — Efort de sprijin – Axa de Sud (obiectiv rusesc: menținerea pozițiilor din prima linie și securizarea zonelor din spate împotriva atacurilor ucrainene)

Forțele ucrainene au lovit probabil mijloacele militare rusești situate de-a lungul liniilor de comunicație terestre rusești (GLOC) în Oblastul Zaporijia și sudul Oblastului Donețk pe 15 octombrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au lovit patru sisteme de apărare antiaeriană S-300 în Berdyansk, Regiunea Zaporijia. Statul Major ucrainean a mai raportat că forțele ucrainene au lovit concentrări de personal rusesc în zonele Orikhiv (intersecția T0803, T0812, T0815 și T0408), Kinski Rozdory (intersecția T0803 și T0815) și Tokmak (intersecția T0401 și P37). ), ucigând 100 de militari ruși. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au interceptat 18 runde HIMARS și Olkha lângă Svobodne, regiunea Donețk (lângă intersecția N20-T0512 la nord de Mariupol) și alte zone ale Ucrainei. Primarul ucrainean al Melitopolului, Ivan Fedorov, a raportat că forțele ucrainene au lovit o bază militară rusă din Melitopol peste noapte, în perioada 14-15 octombrie, iar ministrul adjunct de interne al Republicii Populare Lugansk, Vitali Kiselyov, a susținut că forțele ruse au doborât două drone care transportau explozibili în apropierea orașului. Forțele ucrainene vor continua probabil să vizeze forțele ruse care operează pe și prin aceste GLOC-uri rusești rămase în sudul Ucrainei, după atacul Podului Strâmtoarea Kerci.

Rușii au un nou obiectiv: vor să ajungă iar la Berlin. Foto: Nexta TV via Twitter
Rușii au un nou obiectiv: vor să ajungă iar la Berlin. Foto: Nexta TV via Twitter

UPDATE 02.56 Forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol confirmat la vest de Hulyaipole pe 15 octombrie și au continuat loviturile de rutină de artilerie în vestul Zaporijia, Mykolaiv și Oblastul Dnipropetrovsk. Surse ruse și ucrainene au raportat că forțele ruse au vizat infrastructura din orașul Zaporijia cu rachete S-300 și drone kamikaze. Surse ruse și ucrainene au raportat că forțele ruse au vizat orașul Mykolaiv, Ochakiv, Kryvyi Rih și alte zone nespecificate din regiunile Mykolaiv și Dnipropetrovsk cu drone kamikaze. Surse ruse și ucrainene au mai raportat că forțele ruse au continuat loviturile de rutină cu artilerie, MLRS și drone kamikaze împotriva Nikopol, Marhanets și Chervonohryhorivka pe malul de nord al râului Nipro.

Forțele ruse au lansat o rachetă de croazieră, probabil o rachetă de croazieră Oniks folosind un sistem Bastion, de la Sevastopol, Crimeea, pe 15 octombrie. Un analist OSINT a evaluat că racheta este probabil o rachetă de croazieră antinavă P-800 Oniks cu o capacitate secundară de a loviți ținte terestre.[Șeful ocupației de la Sevastopol, Mihail Razvozhaev, a susținut că lansarea rachetelor a fost un exercițiu de antrenament de apărare aeriană, dar filmările din lansare par incompatibile cu lansările de rachete antiaeriene.

UPDATE 01.17 Activitatea în zonele ocupate de ruși (obiectiv rusesc: consolidarea controlului administrativ al zonelor ocupate și anexate; integrarea forțată a civililor ucraineni în sistemele socioculturale, economice, militare și de guvernare ale Rusiei)

Oficialii ruși și din administrația de ocupație au continuat să adopte restricții privind circulația și să desfășoare activități stricte de aplicare a legii în teritoriile ocupate de ruși pe 15 octombrie. Comandamentul Operațional Sud al Ucrainei a raportat pe 14 octombrie că forțele ruse intensifică inspecțiile la punctele de control și verifică cu atenție conținutul telefoanele și mașinile rezidenților, precum și efectuarea mai multor raiduri în casele rezidenților. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat, de asemenea, că forțele ruse au arestat două persoane în regiunea Herson pentru opinii pro-ucrainene și le-au jefuit proprietățile pentru echipament, îmbrăcăminte și bani. Șeful administrației de ocupație din Herson, Vladimir Saldo, a declarat pe 15 octombrie că agențiile de aplicare a legii din Rusia și ocupația arestează „infractorii” în fiecare zi. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat că oficialii ruși și din administrația de ocupație întocmesc liste cu rezidenții care refuză să coopereze cu forțele ruse din Berdiansk, regiunea Zaporijia, unde infracțiunile pot include refuzul de a recunoaște Berdianskul ca oraș rusesc. Consilierul șefului Oblastului Herson, Serhey Khlan a raportat pe 15 octombrie că forțele ruse au împușcat un bărbat în propriul apartament din orașul Herson, după ce acesta a refuzat să coopereze cu cerințele oficialilor administrației de ocupație.Primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, a raportat pe 15 octombrie că oficialii ruși și din administrația de ocupație au permis în ultimele două săptămâni și jumătate să treacă doar 200 de mașini prin punctul de control Vasylivka, unde mai mult de 4.000 de oameni stau încă la coadă pentru a intra în regiunea Zaporijia, aflată sub controlul Ucrainei.

UPDATE 00.26 Este posibil ca Rusia să fi semnat un nou contract cu Iranul pentru furnizarea de drone Arash-2. Canalele Telegram ucrainene și ruse au raportat informații „sigure” din surse iraniene nespecificate că Rusia a achiziționat un număr necunoscut de drone Arash-2, care se presupune că sunt mai rapide și mai distructive decât dronele Shahed-136 care sunt utilizate în prezent de forțele ruse. Comandantul forțelor terestre iraniene, generalul de brigadă Kiomars Heydari, a susținut anterior, la începutul lunii septembrie, că dronele Arash-2 au capabilități unice la distanță lungă și ar putea viza orașe din Israel, cum ar fi Tel Aviv și Haifa, din baze din Iran. Rapoartele conform cărora Moscova continuă să se bazeze pe Teheran pentru muniții distructive sunt în concordanță cu un raport al Departamentului de Trezorerie al SUA care sugerează că Rusia își epuizează rapid aprovizionarea cu microelectronice care sunt critice pentru complexul militar-industrial, deoarece nu poate înlocui componentele cheie. indisponibile din cauza sancțiunilor. Probabil că Rusia va continua să-și folosească relația cu Iranul pentru a eluda sancțiunile, deși este foarte puțin probabil ca forțele ruse să folosească Arash-2 cu un efect mai mare decât au folosit modelul Shahed-136.

ȘTIRE INIȚIALĂ Compania militară privată a grupului Wagner continuă probabil eforturile de a-și afirma supremația asupra Ministerului rus al Apărării (MOD) și a forțelor terestre convenționale ruse. Un videoclip postat pe rețelele de socializare pe 13 octombrie îi arată pe militarii Brigăzii 126 de Apărare de Coastă ai Flotei Mării Negre într-o locație nespecificată din regiunea Herson, plângându-se că luptă în zonă de la începutul războiului fără pauze sau rotație de trupe. Militarii au afirmat că sunt „zdrobiți” de forțele ucrainene și au subliniat că au un BTR (transport blindat de personal) pentru 80 de persoane, ceea ce le limitează foarte mult manevrabilitatea. După difuzarea videoclipului, un canal Telegram afiliat Grupului Wagner a anunțat pe 14 octombrie că, recent, conducerea Grupului Wagner a decis să transfere patru vehicule de teren către Batalionul 126 de Apărare Coastă, în sprijinul eforturilor lor de a menține prima linie în Oblastul Herson. Acest ajutor este demn de remarcat, în lumina evaluării anterioare a ISW, conform căreia finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigozhin încearcă în mod activ să-și câștige favoarea președintelui rus Vladimir Putin și să deosebească forțele Grupului Wagner de forțele convenționale ale Ministerului Apărării. Mișcarea de a dona echipamente de bază unui detașament de forțe terestre convenționale ruse poate fi o critică implicită a aparentei incapacități a Ministerului de a furniza astfel de echipamente necesare propriilor soldați.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite