Elon Musk anunţă că va continua să finanţeze reţeaua Starlink în Ucraina, în ciuda pierderilor financiare

0
Publicat:

Compania SpaceX va continua să finanţeze reţeaua de internet Starlink în Ucraina, a anunţat sâmbătă Elon Musk, la o zi după după ce a spus că nu-şi mai permite să facă asta, relatează AFP şi Reuters.

Elon Musk
Elon Musk Foto Profimedia

"La naiba. Chiar dacă Starlink pierde în continuare bani şi alte companii primesc miliarde de dolari de la contribuabili, vom continua să finanţăm guvernul ucrainean pe gratis", a scris pe Twitter cel mai bogat om din lume.

Reuters precizează că nu este clar deocamdată dacă oferta lui Musk este sinceră sau dacă nu cumva este vorba de sarcasm.

Antreprenorul multimiliardar, fondatorul SpaceX, a solicitat vineri Departamentului Apărării al Statelor Unite să-şi asume costurile presupuse de utilizarea sateliţilor săi Starlink pentru facilitarea comunicaţiilor din Ucraina, pe care i-a pus la dispoziţie până acum în mod gratuit.

SpaceX a transmis Pentagonului că ar putea sista acest serviciu dacă nu îi va achita câteva zeci de milioane de dolari în fiecare lună.

De la începutul războiului din Ucraina, Musk a donat Ucrainei terminale pentru serviciul său de conexiune prin satelit Starlink, comunicaţiile prin internet din această ţară fiind întrerupte de bombardamente.

Antreprenorul a atenţionat că această operaţiune a costat SpaceX până acum 80 de milioane de dolari, sumă care ar urma să ajungă la peste 120 de milioane de dolari până la sfârşitul acestui an şi la 400 de milioane în următoarele 12 luni.

Sistemul Starlink de internet prin satelit al lui Elon Musk ajută forţele ucrainene să câştige războiul cu drone, ţintind tancurile ruseşti şi identificând poziţia inamicului. De asemenea, menţine armata conectată în ciuda penelor de curent care există pe teritoriul ţării.

În avangarda forţelor militare ale Ucrainei se află o unitate numită Aerorozvidka care foloseşte drone de supraveghere şi atac pentru a viza tancurile şi poziţiile ruseşti. În timp ce penele de curent sunt tot mai dese, iar conexiunea la internet este tot mai slabă, militarii au apelat la sistemul Starlink.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite