Ce se știe despre atacul de la baza de antrenament din regiunea Belgorod. Oficialii locali denunță noi bombardamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritățile ruse au deschis o anchetă după ce doi recruți înrolați în urma mobilizării parțiale ordonate de Moscova au împușcat cel puțin 11 persoane și au rănit alte cel puțin 15 la o bază de antrenament din regiunea Bolgorod.

Imagini cu presupuse noi atacuri aeriene lângă aeroportului din Belgorod FOTO Twitter
Imagini cu presupuse noi atacuri aeriene lângă aeroportului din Belgorod FOTO Twitter

Presa independentă rusă susține că de fapt atacurile au produs un număr dublu de victime. Ministerul rus al Apărării denunță un act de terorism îndreptat împotriva recruților care s-au oferit voluntari pentru războiul dus de Rusia în Ucraina, precizând doar că cei doi recruți care au deschis focul asupra camarazilor în timpul unui exercițiu de tragere sunt originari dintr-o fostă republică sovietică.

Pe de altă parte, consilierul prezidențial Oleksii Arestovici susține că cei doi „rezerviști” sunt din Tadjikistan, o fostă republică sovietică din Asia Centrală majoritar musulmană, și că incidentul ar fi avut loc pe fondul unei dispute legate de religie.

Ministerul Apărării, care a dezvăluit atacurile abia la aproximativ 12 ore după incident, a declarat că doi soldați voluntari au tras asupra camarazilor înainte de a fi ei înșiși împușcați mortal de un lunetist.

Incidentul a avut loc în timpul unui tir, iar unul dintre atacatori își începuse antrenamentul la țintă înainte de a-și îndrepta brusc arma automată asupra soldaților care luau parte la antrenament.

Un al doilea trăgător a deschis focul cu propria armă, a relatat portalul independent SOTA, citat de Daily Mail. Sursa menționată a relatat că un al treilea atacator ar fi fugit în urma incidentului.

„Un eveniment îngrozitor a avut loc pe teritoriul nostru, pe teritoriul uneia dintre unitățile militare. Numeroși soldați au fost uciși și răniți. Printre răniți și morți nu se află locuitori din regiunea Belgorod”, a comentat duminică guvernatorul regiunii.

Militarii „voluntari” erau în principal din regiunea Briansk și cel puțin unul dintre ei provenea din regiunea Moscova, a relatat SOTA.

Incidentul s-a petrecut la o unitate militară din apropierea satului Soloti, unde în 2017 a fost instalat un poligon pentru regimentul 752 din cadrul divizia a 3-a de infanterie motorizată a Districtului Militar de Vest.

Recent la aceeași bază 100 de militari mobilizați ar fi refuzat să fie trimiși în epicentrul luptelor intense de la Lîman.

„În timpul unei sesiuni de antrenament cu arme automate la care luau parte voluntari care și-au exprimat dorința de a participa la operațiunea militară specială (împotriva Ucrainei), teroriștii au deschis focul cu arme de calibru mic asupra personalului unității", a declarat o sursă oficială.

O nouă lovitură pentru ofensiva rusă

Campania militară a Rusiei în Ucraina primește o nouă lovitură după acest incident, care vine la o săptămână de la exploziile care au avariat podul ce leagă Rusia continentală de Crimeea, comentează Reuters.

Ulterior atacurilor doi martori au declarat pentru Reuters că au văzut în acțiune apărarea aeriană rusă ca răspuns la atacuri în regiunea Belgorod. Guvernatorul regiunii, Viaceslav Gladkov, a declarat că, potrivit primelor informații, doi civili au fost răniți în urma bombardamentelor.

Putin a declarat vineri în două săptămâni ar trebui să fie finalizate chemările rezerviștilor în urma decretării mobilizării parțiale care stârnit dezbinare în societatea rusă și a determinat exodul a zeci de mii de cetățeni ruși speriați că vor fi trimiși să lupte în Ucraina.

De sâmbătă până duminică dimineața, forțele rusești au bombardat peste 30 de orașe și sate din Ucraina, lansând cinci rachete și 23 de atacuri aeriene și până la 60 de atacuri cu rachete, a anunțat duminică Statul Major General al forțelor armate ucrainene.

Forțele aeriene ucrainene au răspuns cu 32 de atacuri aeriene, care au lovit 24 de ținte rusești.

În acest weekend luptele au fost deosebit de intense în regiunile estice Donețk și Lugansk, precum și în provincia sudică Herson, importantă din punct de vedere strategic – regiuni pe care Rusia pretinde că le-a anexat în mod oficial luna trecută.

Bombardamentele efectuate de forțele ucrainene au avariat clădirea administrativă din orașul Donețk, capitala regiunii Donețk, a declarat duminică șeful administrației pro-ruse.

"A fost o lovitură directă, clădirea este grav avariată. Este un miracol că nimeni nu a fost ucis", a declarat Alexei Kulemzin, inspectând dărâmăturile și adăugând că toate serviciile orașului funcționau în continuare.

Nu a existat o reacție imediată din partea Ucrainei la atacul asupra orașului Donețk, care a fost anexat de separatiștii susținuți de Rusia în 2014, împreună cu zone întinse din regiunea Donbas, în estul țării.

Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că forțele sale au respins eforturile trupelor ucrainene de a avansa în regiunile Donețk, Herson și Nicolaev, provocând ceea ce a descris ca fiind pierderi semnificative.

De asemenea, Rusia a declarat că a continuat atacurile aeriene asupra unor obiective militare și energetice din Ucraina, folosind arme de precizie cu rază lungă de acțiune.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite