LIVE TEXT | Război în Ucraina. Lagăre de tortură descoperite în Harkov. Ucrainenii au atacat Crimeea cu drone

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forțele de apărare aeriană ucrainene au doborât toate cele 45 de drone Shahed-136 rusești iraniene pe care Rusia le-a tras în Ucraina în ajunul Anului Nou.

Atac cu drone în Kiev FOTO Profimedia
Atac cu drone în Kiev FOTO Profimedia

UPDATE 22.08 Premierul britanic: Ucraina poate conta pe continuarea sprijinului pe termen lung

Premierul britanic Rishi Sunak i-a transmis preşedintelui Volodimir Zelenski - cu prilejul unei convorbiri telefonice de marţi - că Ucraina poate conta pe sprijinul Marii Britanii pe termen lung, în urma recentelor atacuri cu drone din partea Rusiei, a indicat biroul prim-ministrului britanic, citat de Reuters, DPA şi EFE.

Cei doi lideri 'au discutat despre odioasele atacuri cu drone împotriva Ucrainei din ultimele zile', a spus un purtător de cuvânt al guvernului britanic într-o declaraţie difuzată după convorbirea telefonică dintre Sunak şi Zelenski care a avut loc anterior în cursul zilei, conform Agerpres.

Gândurile Marii Britanii sunt alături de poporul ucrainean în timp ce acesta continuă să trăiască sub astfel de bombardamente, i-a transmis Sunak lui Zelenski, conform aceluiaşi purtător de cuvânt. Detalii aici

UPDATE 22.04 Rusia pregăteşte un nou val de mobilizare. O asociaţie a „văduvelor“ îi cere lui Putin închiderea graniţelor

În Rusia a început, se pare, "campania" de pregătire a societăţii pentru un nou val de mobilizare, după ce o aşa-numită asociaţie a 'Văduvelor soldaţilor' i-a cerut preşedintelui Vladimir Putin să ordone mobilizarea generală în ţară şi să instituie interdicţia ca bărbaţii de vârstă militară să părăsească Rusia, relatează marţi The Moscow Times.

'Îi solicităm preşedintelui nostru Vladimir Vladimirovici Putin să permită armatei să efectueze o mobilizare pe scară largă, care să corespundă situaţiei ce s-a creat la frontierele noastre', se afirmă în apelul aşa-numitelor 'văduve', postată pe canalul Telegram al organizaţiei. Detalii aici...

UPDATE 22.00 Armata SUA face descurajare din România. Soldații americani se antrenează la doi pași de teritoriile ocupate din Uraina

Desfășurarea Diviziei 101 Aeropurtate a US Army într-o țară NATO aflata în apropierea conflictului din Ucraina este văzută ca semnal de descurajare transmis Rusiei după invadarea Ucrainei, potrivit The New York Times.

Trupele americane de la Kogălniceanu sunt cele mai apropiate de linia frontului din Ucraina. Misiunea lor aici, cumva diferită de a altor soldați trimiși în Europa, este să transmită Moscovei un mesaj de descurajare.

Soldații Diviziei 101 Aeropurtate a US Army, desfășurată pentru prima dată în Europa după Al Doilea Război mondial, se antrenează, mănâncă și dorm la o distanță pe care o rachetă lansată din Crimeea ar parcurge-o doar în șapte minute. Detalii aici

UPDATE 20.01 Vladimir Putin a ordonat proiecţia unor documentare despre ofensiva rusă în Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat marţi guvernului său să organizeze până în februarie difuzarea în cinematografe a unor 'filme documentare' despre ofensiva forţelor Moscovei în Ucraina, relatează France Presse.

Într-un document publicat pe site-ul Kremlinului se subliniază că 'Ministerul Culturii trebuie să înainteze propuneri pentru a asigura proiecţia de filme documentare naţionale în reţeaua de cinematografe despre subiecte legate de operaţiunea militară specială, de lupta împotriva răspândirii ideologiei neonaziste şi neofasciste', conform Agerpres.

Rusia şi-a justificat ofensiva în Ucraina în special prin dorinţa de a 'denazifica' ţara vecină, Kremlinul acuzându-l pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi autorităţile de la Kiev de complicitate cu mediile ultranaţionaliste. Detalii aici

UPDATE 16.14 Detaliile schimbului de prizonieri dintre Rusia și Ucraina, în care Medvedciuk a fost dat pentru luptătorii de la Azovstal

Ziarul turc Hurriyet a publicat detaliile schimbului oligarhului ucrainean Viktor Medvedciuk, care este nașul uneia dintre fiicele lui Vladimir Putin, cu cinci comandanți ai batalionului Azov, care a avut loc în septembrie anul trecut la Ankara, relatează BBC.

Publicația susține că schimbul a fost inițiat de partea rusă, iar negocierile privind organizarea acestuia au avut loc în Turcia cu participarea serviciilor secrete turcești.

În ziua stabilită, două avioane au aterizat pe aeroportul din Ankara: din Rusia cu 200 de prizonieri ucraineni, printre care s-au numărat și comandanți ai batalionului Azov și din Ucraina cu Medvedciuk, capturat de ucraineni. Reprezentanții celor două părți au inițiat apoi identificarea participanților la schimb și la verificarea stării de sănătate a acestora. Detalii aici...

UPDATE 16.08 Mărturii după atacul ucrainean de la Makiivka: „Nu a mai rămas nimic din cadavre”

Cel puțin 63 de soldați ruși au fost uciși în urma atacului ucrainean cu rachete HIMARS asupra unei baze militare din Makiivka, Donețk, printre care și mobilizați din regiunea Samara, potrivit guvernatorului regiunii, Dmitri Azarov, relatează portalul de știri independent, din Rusia, 7×7.

Ministerul rus al Apărării a confirmat decesul a 63 de militari în urma atacului Forțelor Armate ale Ucrainei cu rachete HIMARS asupra unei cazarme temporară amplasate în clădirea școlii profesionale nr. 19 din Makiivka, pe 1 ianuarie. Potrivit sursei citate, atacul ar fi fost posibil ca urmare a „utilizării active a telefoanelor mobile” de către militarii ruși. Iar potrivit corespondenților militari ruși, toți soldații uciși făceau parte din regimentul 44. Detalii aici...

UPDATE 14.40 Scandal uriaș în Rusia după măcelul de la Makiivka: „Inamicul ne-a provocat cele mai grave pierderi”

S-a dezlănțuit iadul în Rusia după atacul asupra unei baze militare din Makiivka, soldat cu masive pierderi de vieți omenești în rândul forțelor armate. Se cere la unison pedepsirea comandanților de pe front.

Atacul ucrainean cu rachete HIMARS asupra unei baze militare din Makiivka, Donețk, a ucis zeci de militari ruși în Ajunul Anului Nou, relatează Reuters, New York Times și publicația independentă rusă The Moscow Times, citate de libertatea.ro.

Ministerul rus al Apărării a admis luni că 63 de soldați au fost uciși într-un atac ucrainean care a distrus o cazarmă temporară amplasată într-un colegiu profesional din Makiivka, oraș controlat de Rusia aflat în estul Ucrainei. Detalii aici...

UPDATE 12.40 Momentul în care o rachetă rusească explodează în spatele unui reporter francez care era în direct VIDEO

O echipă de reporteri francezi a fost luată prin surprindere în direct de un atac cu rachete lansat de forțele invadatoare ruse în orașul Kramatorsk din regiunea Donețk. Detalii aici

UPDATE 12.06 Reasigurătorii exclud Ucraina, Rusia și Belarus din polițele de asigurare

Reasigurătorii exclud Ucraina, Rusia şi Belarus din poliţele de asigurare oferite clienţilor lor şi îşi reduc expunerea la uraganele din SUA, conform unui raport publicat marţi de brokerul de reasigurări Gallagher Re, transmite Reuters.

Reasigurătorii asigură companiile de asigurări, iar 1 ianuarie este cea mai importantă dată din calendar pentru reînnoirea poliţelor. Unele companii de asigurări s-au distanţat deja de Ucraina, Rusia şi Belarus, din cauza riscurilor legate de sancţiuni sau de pierderile semnificative.

Dar reînnoirea poliţelor la 1 ianuarie este prima oportunitate pentru mulţi reasigurători pentru a-şi ajusta politicile din următoarele 12 luni, în contextul invadării Ucrainei de către Rusia.

Piaţa a ajuns la un acord privind excluderile, ceea ce înseamnă că de la 1 ianuarie "este extrem de dificil să găseşti acoperire" pentru această regiune, a declarat preşedintele Gallagher Re International, James Vickers, pentru Reuters.

Fără reasigurări, companiile de asigurări vor fi probabil şi mai reticente să furnizeze acoperire pentru Ucraina şi Rusia, au declarat surse din industrie. Asigurătorii de nave au confirmat deja că nu mai încheie poliţe.

UPDATE 11.03 Kievul raportează 500 de soldați ruși uciși sau răniți într-un atac în regiunea Herson

Kievul a anunţat marţi că forţele ucrainene au ucis sau rănit aproximativ 500 de soldaţi ruşi într-un atac de artilerie în regiunea Herson, din sudul Ucrainei, informează DPA.

''Pierderile inamicului se ridică la 500 de morţi sau răniţi'', a menţionat Statul Major al armatei ucrainene.

Atacul a avut loc în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie, în apropierea satului Hulakivka, şi a vizat soldaţi şi echipament militar ale Rusiei.

De asemenea, au fost lovite detaşamente ale armatei ruse care se aflau în satul Fedorivka. Numărul victimelor nu este clar deocamdată.

Hulakivka şi Fedorivka se află la sud-est de fluviul Nipru, în partea ocupată de ruşi în regiunea Herson.

Noile informaţii difuzate de armata ucraineană urmează celor referitoare la un alt atac împotriva forţelor ruse, comis asupra unei clădiri din oraşul Makiivka, din regiunea Doneţk.

Ministerul Apărării rus a recunoscut că 63 de recruţi ruşi şi-au pierdut viaţa în atacul de la Makiivka. Totuşi, Kievul a avansat bilanţul de aproximativ 400 de morţi şi 300 de răniţi. Potrivit media, cei ucişi erau rezervişti ruşi vizaţi de mobilizarea parţială ordonată de Moscova în luna septembrie a anului trecut. Ei s-ar fi strâns în clădire pentru a sărbători intrarea în noul an.

UPDATE 10.22 Este oficial. Summitul UE-Ucraina va avea loc la Kiev

Biroul prezidențial al Ucrainei a anunțat luni că summitul UE-Ucraina va avea loc la Kiev și nu la Bruxelles, așa cum se precizase inițial. Schimbarea a fost anunţată după conversaţia telefonică care a avut loc luni între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Detalii aici

UPDATE 08.48 25 de lagăre de tortură descoperite în Harkov. Unii ucraineni au fost supuși la șocuri electrice

Poliţia ucraineană afirmă că a descoperit 25 de lagăre de tortură după eliberarea de sub ocupaţia rusă a zonei din jurul oraşului Harkov, situat în estul Ucrainei, informează dpa, citată de Agerpres.

Trupele ruse au reţinut şi torturat civili în condiţii inumane în aceste lagăre, a scris luni, pe Facebook, şeful poliţiei regionale Volodimir Timoşko. Unii dintre prizonieri au fost supuşi la şocuri electrice, iar altora li s-au rupt degetele, a adăugat el. Detalii aici

UPDATE 07.40 Apărarea aeriană rusă din Crimeea a doborât drone ucrainene deasupra Sevastopolului

Apărarea antiaeriană din peninsula Crimeea ocupată de ruşi a interceptat luni seară drone ucrainene după mai multe zile de atacuri ruseşti cu drone kamikaze asupra oraşelor ucrainene, informează marţi AFP, citând agenţia rusă de presă TASS.

Două drone ucrainene au fost doborâte deasupra portului Sevastopol, conform sursei citate.

"Apărarea noastră antiaeriană a continuat să respingă atacurile", a declarat guvernatorul numit de Moscova, Mihail Razvojaiev.

UPDATE 07.20 Zelenski spune că Rusia încearcă să „epuizeze” Ucraina printr-o campanie de atacuri cu drone VIDEO

Rusia intenţionează să ducă o campanie prelungită de atacuri cu drone iraniene pentru a „epuiza” Ucraina, a spus luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în mesajul său din fiecare seară, relatează Reuters.

Avem informaţii că Rusia are în plan un atac prelungit cu drone (iraniene) Shahed. Mizează probabil pe epuizare. Pe epuizarea poporului nostru, a apărării noastre antiaeriene, a energiei noastre”, a indicat Zelenski. Detalii aici

UPDATE 06.17 O lovitură devastatoare ucraineană HIMARS asupra unei baze rusești din Makiivka, regiunea Donețk, pe 31 decembrie a generat critici semnificative la adresa conducerii militare ruse în spațiul informațional rusesc. Statul Major ucrainean a raportat că o lovitură de precizie ucraineană asupra unui punct de concentrare a forței de luptă și a echipamentelor militare rusești din Makiivka a distrus până la 10 piese de echipament, dar nu a oferit un număr oficial al victimelor. Departamentul de Comunicații Strategice al Forțelor Armate Ucrainene a declarat la 1 ianuarie că lovitura a ucis 400 de persoane mobilizate și a rănit 300. Imaginile geolocalizate publicate la 1 ianuarie au plasat, de asemenea, consecințele loviturii la Școala Profesională nr. 19, la mai puțin de 13 km est de linia frontului. Ministerul rus al Apărării (MOD) a recunoscut lovitura, susținând că patru dintre cele șase rachete au ucis 63 de militari ruși. Guvernatorul regiunii Samara, Dmitri Azarov, a confirmat că printre militarii decedați se numără locuitorii regiunii, iar unele surse ruse au susținut că 600 de militari ai unui regiment de mobilizare se aflau în clădirea școlii în momentul loviturii. Unii bloggeri au susținut că numărul morților a fost de aproximativ 110, cu peste 100 militari răniți.

UPDATE 05.48 Surse ruse au răspuns cu căldură la discursul de Anul Nou al președintelui rus Vladmir Putin, în timp ce bloggeri ruși au lăudat aparițiile finanțatorului Grupului Wagner, Yevgeniy Prigojin, în prima linie în timpul sărbătorilor de Anul Nou. Câțiva bloggeri ruși au amplificat criticile de pe rețelele de socializare potrivit cărora Putin a folosit actori de fundal în loc să stea alături de soldați adevărați în timpul discursului său. Aceste critici și un lanț de apariții publice anulate ale lui Putin și întâlniri cu cetățenii obișnuiți îl pot arăta pe Putin ca fiind deconectat. Un blogger pro-Kremlin a negat vehement că Putin a folosit actori la discursul său. Fostul comandant militant și proeminent blogger militar rus Igor Girkin a făcut o comparație directă între Putin și Prigojin. Girkin a postat că nu va comenta discursul lui Putin, dar că Prigojin a decis să lupte împotriva birocrației și corupției și a ținut un discurs senzațional de Anul Nou.

UPDATE 05.31 Kremlinul va coopta probabil niște bloggeri militari ruși care sunt dispuși să se vândă în schimbul prestigiului politic. Proeminenții bloggeri militari ruși, Alexander Sladkov și Yevgeniy Poddubny, au participat la emisiunea de televiziune de Revelion Goluboy Ogonek 2023 de la Kremlin pe 31 decembrie la Moscova. Acest program este difuzat imediat după discursul anual al lui Putin de Revelion și este prezent la elitele politice și culturale ale lui Putin și Kremlin. Sladkov și Poddubny au criticat amândoi eșecurile armatei ruse în Ucraina. Creatorii proeminentului canal Telegram Rybar au declarat, de asemenea, că au primit oferte pentru a crea un program de informații cu sursă deschisă (OSINT) în beneficiul întreprinderilor private și structurilor de forțe rusești. Rybar a adăugat că au susținut deja o prelegere la Institutul de Stat al Relațiilor Internaționale din Moscova (MGIMO) și continuă să lucreze în grupul de lucru „operațiune militară specială” al lui Putin.

UPDATE 05.23 Forțele ruse au continuat să efectueze încercări nereușite de a-și îmbunătăți pozițiile tactice la nord-vest de Svatove pe 1 și 2 ianuarie, după ce se pare că au efectuat o pauză tactică în preajma sărbătorii de Anul Nou. Un blogger rus a susținut că atât forțele ucrainene, cât și cele ruse au efectuat o pauză tactică de Anul Nou, dar probabil că au reluat lupta în jurul datei de 2 ianuarie. Un blogger rus a raportat că forțele ruse au atacat Stelmakhivka (la aproximativ 16 km nord-vest de Svatove) pe 2 ianuarie, dar nu a descris rezultatul. Statul Major ucrainean a raportat, de asemenea, pe 2 ianuarie, că forțele ucrainene au respins un asalt rusesc asupra Stelmakhivka. O altă sursă rusă a susținut că duelurile cu artilerie grea au continuat de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove și a declarat că forțele ucrainene fac recunoașteri în pozițiile rusești, în vecinătatea Kyslivka.

image

UPDATE 05.05 Forțele ucrainene au continuat să respingă contraatacurile rusești în jurul Kreminnei pe 1 și 2 ianuarie. Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe estic al Ucrainei, Serhiy Cherevaty, a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești asupra Bilohorivka (la aproximativ 13 km sud-est de Kreminna), iar Administrația Regiunii Lugansk a raportat că forțele ucrainene au eliminat un grup blindat rusesc lângă Ploshchanka (la aproximativ 13 km nord-vest de Kreminna). Un blogger rus a susținut, de asemenea, că forțele ruse au încercat un atac asupra Ploshchanka, dar nu au specificat un rezultat. O altă sursă rusă a susținut că forțele ucrainene pregătesc un atac la scară largă în apropiere de Kreminna și a menționat că forțele ruse așteaptă o operațiune de contraofensivă ucraineană odată ce pământul îngheață în zonă. Sursa a adăugat, de asemenea, că forțele ucrainene construiesc traversări pe pontoane la sud-vest de Kreminna și fac recunoașteri ale pozițiilor rusești lângă Dibrova (la aproximativ 6 km vest de Kreminna), Kreminna și Bilohorivka. Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au lansat o serie de atacuri HIMARS asupra pozițiilor din spatele rusești din regiunea ocupată Lugansk. Republica Populară Lugansk (LNR) a susținut că forțele ucrainene au lovit Pervomaisk, Chmyrivka (la periferia de est a Starobilsk), Svatove și Rubizhne în regiunea ocupată Lugansk cu HIMARS.

UPDATE 04.49 Centrul Ucrainean pentru Strategii de Apărare, un think tank de securitate națională ucraineană, a raportat că forțele ruse operează în mare parte cu elemente din Districtul Militar de Vest și Central (ADM și CMD) pe linia frontului Harkiv-Siversk. Centrul a remarcat că 23 până la 28 de grupuri tactice de batalion rus (BTG) din districtele militare de Vest și Central acoperă în prezent aproximativ 154 km de linie de front în acest sector, cu o extindere de aproximativ 5,5 km per BTG. Centrul a identificat elementele ADM ale Armatei 1 de tancuri și ale Diviziilor 4 și 47 de tancuri ale acesteia; Armata a 6-a combinată (CAA), Divizia a 3-a de Infanterie motorizată a 20-a CAA și Corpul 11 de armată (AC) al Flotei Baltice, elemente CMD ale Diviziei 90 de tancuri, 201- a Baza militară (baza rusă din Tadjikistan), 2-a CAA și 41-a CAA, elementele din districtul militar de nord al 14-lea AC, elementele aeropurtate rusești ale Diviziei 76 de asalt aerian, a 106-a Divizie aeropurtată și forțele independente de operațiuni speciale ale forțelor aeriene sunt cele care acţionează în această direcţie. Raportul a mai precizat că elemente ale Corpului 1 și 2 de armată din Donețk și Lugansk și ale Grupului Wagner luptă, de asemenea, pe această linie de front. Aceste BTG-uri probabil nu sunt la puterea lor normală și sunt uzate din luptă. ISW observă, de asemenea, că Ministerul Apărării din Regatul Unit a raportat pe 29 noiembrie că rușii nu se mai desfășoară în formațiunile BTG.

UPDATE 04.22 Surse ucrainene au raportat că forțele ruse se redistribuie de-a lungul axei de est, în timp ce se luptă să mențină ritmul loviturilor de artilerie. Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty a declarat pe 2 ianuarie că forțele ruse și-au redus rata de bombardare de la 80.000 de cartușe pe zi la maximum 20.000 pe zi și caută depozite de muniție sovietică de calibru 122 mm și 152 mm, atât pe plan intern, cât și la nivel internațional. Cherevaty a declarat că forțele ruse acordă prioritate bombardării liniei frontului Bakhmut și Avdiivka față de alte zone ale frontului. Centrul Ucrainean pentru Strategii de Apărare a declarat, la 1 ianuarie, că două grupuri tactice de batalion rusesc (BTG) din Regimentul 137 Gărzi Aeropurtate din Divizia 106 Gărzi Aeropurtate Tula au sosit în apropiere de Popasna, regiunea Luhansk, și se așteaptă să opereze în direcțiile Popasna-Soledar sau Popasna-Bakhmut. Aceste BTG au probabil pierderi însemnate și sunt demoralizate.

image

UPDATE 04.01 Forțele ruse au continuat să efectueze atacuri la sol în apropiere de Bakhmut și Avdiivka pe 1 și 2 ianuarie, cu un avans scăzut. Finanțatorul Grupului Wagner Yevgeniy Prigojin a declarat că forțele ucrainene au fortificat puternic zona rezidențială din jurul Bakhmutului, așa că există o nouă linie de apărare „la fiecare 10 metri”. Statul Major ucrainean a raportat la 1 și 2 ianuarie că forțele ucrainene au respins mai multe atacuri lângă Bakhmut; la nord de Bakhmut lângă Krasna Hora; la nord-est de Bakhmut lângă Soledar, Bilohorivka, Rozdolivka și la Bakhmutske; la sud de Bakhmut lângă Ozaryanivka; și la sud-vest de Bakhmut lângă Klishchiivka. O sursă rusă a susținut că forțele ruse au capturat câteva poziții ucrainene lângă Klișchiivka, iar imaginile geolocalizate arată că forțele ruse au făcut progrese marginale în apropierea așezării. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au avansat până la 1,7 km în zona Soledar-Bakhmutske și au capturat poziții ucrainene la nord-est de Bakhmut lângă Pidhorodne, dar ISW nu poate confirma aceste afirmații. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile terestre rusești la sud-vest de Avdiivka, lângă Opytne și Krasnohorivka, pe 2 ianuarie. Blogger rus a susținut că luptele sunt în desfășurare în apropiere de Marinka și că forțele ruse încearcă să avanseze din direcțiile Nevelske, Pervomaiske și Opytne către Kamianka.

UPDATE 03.57 Un proeminent blogger rus a susținut că ofensiva rusă împotriva Vuhledar din sudul regiunii Donețk s-a „închis”, susținând evaluarea recentă a ISW conform căreia ofensiva rusă de-a lungul liniei frontale a regiunii Donețk este probabil să-și fi atins punctul culminant. Bloggerul a remarcat că forțele ruse desfășoară operațiuni ofensive zilnice de-a lungul întregii axe estice, dar că aceste acțiuni sunt în mare măsură de natură tactică.

UPDATE 03.44 Forțele ruse au continuat atacurile terestre limitate pe axa de sud între 1 și 2 ianuarie. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, Natalia Humenyuk, a declarat pe 2 ianuarie că forțele ucrainene continuă să respingă încercările ruse de a ataca pozițiile ucrainene din regiunea Herson, pe malul stâng (est) al Ucrainei râului Nipru și forțează trupele ruse să se regrupeze. Un blogger rus a susținut pe 2 ianuarie că forțele ruse au efectuat un raid asupra pozițiilor ucrainene din Novopokrovka, regiunea Zaporijia și că forțele ruse s-au înrădăcinat în Dorozhnyanka capturată, avansând până la Myrne (10,5 km vest de Dorozhnyanka). Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ucrainene au contraatacat fără succes în vecinătatea Dorozhnyanka.

Soldat ucrainean într-un șanț citind o carte a istoricului american Timothy Snyder. Foto: Nexta TV
Soldat ucrainean într-un șanț citind o carte a istoricului american Timothy Snyder. Foto: Nexta TV

UPDATE 03.16 Diverse surse au continuat să raporteze că forțele ruse construiesc apărări și reconstruiesc capacități de rezistență în regiunea Zaporijia și Crimeea. Imaginile satelitare Sentinel arată construcții de șanțuri aparent finalizate de soldații ruși începând cu 29 decembrie de-a lungul drumului P37, lângă Bohdanivka, în centrul regiunii Zaporijia. Centrul pentru Strategii de Apărare al Ucrainei a raportat la 1 ianuarie că forțele ruse desfășoară „trupe teritoriale” (formate din oameni mobilizați în unități de infanterie ușoară), încercând să restabilească capacitatea de luptă Brigăzilor 34 și 205 Independente de Infanterie Motorizată ale Armatei 49 și desfășoară un hub logistic și două rute logistice în Crimeea și în sudul regiunii Zaporijia. Consilierul primarului ucrainean al Mariupolului, Petro Andryushchenko, a declarat, în mod similar, la 2 ianuarie, că autoritățile ruse au desfășurat soldați proaspăt mobilizați la Urzuf, regiunea Donețk (la 4 km de granița cu regiunea Zaporijia). Imaginile din satelit arată că forțele ruse au extins baza aeriană Belbek din Crimeea între 30 iunie 2022 și 1 ianuarie 2023.

UPDATE 02.50 Forțele ruse au continuat și operațiunile defensive în regiunea Herson. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, Natalia Humenyuk, a declarat la 1 ianuarie că forțele ruse se pregătesc pentru operațiuni defensive pe malul stâng (estic) al râului Nipru.Humenyuk a raportat că forțele ruse mențin un număr semnificativ, nespecificat de forțe în sud, în ciuda lipsei de forță de-a lungul axei de est și că forțele ruse aduc forțe de rezervă mobilizate în primele linii în regiunea Herson. Un analist de informații cu sursă deschisă (OSINT) a împărtășit imagini cu forțele ruse care ar fi efectuat patrule fluviale în mlaștinile de la sud de orașul Herson.

image

UPDATE 02.33 Forțele ucrainene continuă să lovească concentrări de personal și echipament rusesc de-a lungul axei de sud. Statul Major ucrainean a declarat la 2 ianuarie că forțele ucrainene au lovit Tarasivka, Basan, Polohy, Berdyansk și Tokmak, au ucis peste 175 de soldați ruși și au distrus un depozit de muniții rusești și 12 piese de armament și echipamente militare. Un analist OSINT a amplificat rapoartele neconfirmate ale rezidenților locali că forțele ucrainene au lovit Spitul Arabatska din Crimeea în noaptea dintre 1 și 2 ianuarie, provocând panică în rândul autorităților locale.

UPDATE 02.19 Președintele rus Vladimir Putin continuă să extindă promisiunile financiare făcute soldaților ruși și să agraveze poverile financiare impuse statului rus prin eforturile ruse de generare de forțe. Putin a emis pe 30 decembrie un decret care prelungește un alt decret din 2 noiembrie care acorda o plată unică de 195.000 de ruble (aproximativ 2.747 USD) bărbaților și soldaților mobilizați care au semnat un contract după declararea stării de mobilizare parțială pentru a include soldații chemați pentru serviciu în Garda Națională Rusă (Rosgvradia) și soldați Rosgvradia care au semnat un contract după 21 septembrie. Unii ruși continuă să conteste eforturile rusești de generare de forțe. Un post de știri rus a raportat că un bărbat neidentificat a aruncat un cocktail Molotov la poarta unui centru de recrutare militară din Moscova la 1 ianuarie.

UPDATE 02.02 Surse oficiale ucrainene continuă să avertizeze asupra unui val rus de mobilizare care se va apropia, care se va aplica rezidenților Rusiei și teritoriilor ocupate din sudul Ucrainei. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat pe 2 ianuarie că, deși mobilizarea rusă nu a încetinit niciodată, Rusia va consolida măsurile de mobilizare și va închide granițele ruse pentru a izola țara într-un interval de timp nespecificat. Statul Major ucrainean a raportat că autoritățile ruse de ocupație din Crimeea verifică liste cu persoane cu cetățenie nespecificată care vor fi mobilizate în 2023.

UPDATE 01.45Autoritățile de ocupație ruse continuă eforturile de consolidare a sistemelor juridice și administrative ale teritoriilor ucrainene ocupate pentru a sprijini efortul de a le guverna ca subiecte federale ruse. Autoritățile de ocupație ruse au interzis oficial utilizarea hrivnei ucrainene (moneda națională a Ucrainei) la 1 ianuarie și au anunțat că toate tranzacțiile din teritoriile ocupate din regiunile Donețk, Lugansk, Zaporizhia și Herson trebuie realizate în ruble rusești. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat pe 2 ianuarie că ucrainenii din teritoriile ocupate ignoră în mare măsură această interdicție împotriva hrivnei.

UPDATE 01.22 Autoritățile ruse de ocupație încearcă să reglementeze utilitățile și locuințele în Ucraina ocupată, așa cum fac autoritățile ruse în Rusia. O sursă rusă a susținut la 1 ianuarie că autoritățile de ocupație ale DNR au început să majoreze tarifele pentru locuințe și pentru serviciile de utilități pe teritoriul DNR, astfel încât să le egaleze pe cele ale altor subiecți federali rusi. Sursa a declarat că tarifele pe teritoriul DNR sunt de 2-2,5 ori mai mici decât cele din regiunea Rostov vecină a Rusiei. Consilierul primarului Mariupolului, Petro Andryushchenko, a declarat la 1 ianuarie că autoritățile ruse de ocupație au început să distribuie facturile de utilități către locuitorii din Mariupol după ce autoritățile ruse au crescut tarifele.

UPDATE 01.08 Forțele ruse și autoritățile de ocupație au continuat să intensifice măsurile de filtrare în teritoriile ocupate în perioada 1-2 ianuarie. Centrul de Rezistență Ucrainean a raportat la 2 ianuarie că forțele ruse i-au împiedicat pe civili să intre sau să iasă din zona ocupată Polovinkine, regiunea Lugansk, pentru a supune rezidenții (pe care forțele ruse i-au acuzat că facilitează loviturile asupra pozițiilor rusești) unor măsuri de filtrare. Statul Major ucrainean a raportat la 1 ianuarie că forțele ruse au intensificat măsurile de contrainformații în Lyman Druhyi ocupat, regiunea Harkiv, pentru a identifica civilii pro-ucraineni.

UPDATE 00.37 Autoritățile de ocupație ruse continuă să reutilizeze infrastructura civilă din teritoriile ocupate pentru uz militar. Statul Major ucrainean a raportat la 1 ianuarie că forțele ruse tratează forțele Wagner rănite la o maternitate din Pervomaiske, regiunea Luhansk. Administrația militară a regiunii Lugansk a declarat că forțele ruse au plasat peste 350 de militari ruși răniți într-un spital civil anterior reutilizat din Bilovodsk, regiunea Lugansk începând cu 1 ianuarie - o creștere față de 29 decembrie, când doar 100 de militari răniți erau prezenți la spital.

UPDATE 00.12 Campania aeriană și de rachete a Rusiei împotriva Ucrainei nu generează probabil efectele informaționale dorite de Kremlin în rândul naționaliștilor ruși. Forțele ruse au efectuat o lovitură cu rachete de croazieră împotriva unui obiectiv din regiunea Hmelnițki – se pare că o bază a Regimentului 8 Independent al Forțelor Speciale ucrainene – pe 31 decembrie. Un blogger militar rus a declarat că lovitura, deși bine executată a fost „prea puțin prea târziu”. Bloggerul a susținut că Rusia trebuia să efectueze sistematic astfel de lovituri mai devreme în timpul războiului, că lovitura ar fi trebuit să fie însoțită de bombardamente ulterioare pentru a asigura pagube maxime și că momentul acestei lovituri a fost inoportun, deoarece este puțin probabil ca elementele ucrainene să se afle la bază de Revelion. Bloggerul a remarcat că aceasta nu a fost prima dată când forțele ruse nu au reușit să efectueze lovituri eficiente din cauza absenței unor lovituri secundare și că Rusia ar trebui, în general, să fie mai atentă la detalii în activitatea sa de distrugere.

ȘTIRE INIȚIALĂ Apărarea antiaeriană ucraineană ar fi interceptat toate dronele din două nopți consecutive de atacuri rusești cu drone împotriva Ucrainei în perioada 31 decembrie – 2 ianuarie. Forțele aeriene ucrainene au raportat la 1 ianuarie că forțele de apărare aeriană ucrainene au doborât toate cele 45 de drone Shahed-136 rusești iraniene pe care Rusia le-a tras în Ucraina în ajunul Anului Nou. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Yuriy Ignat, a declarat la 1 ianuarie că forțele ucrainene au folosit sistemul de apărare aeriană NASAMS furnizat de SUA pentru a doborî aceste drone. Statul Major ucrainean a raportat pe 2 ianuarie că forțele ucrainene au interceptat toate cele 39 de drone Shahed-136 lansate împotriva Ucrainei în noaptea de 1 spre 2 ianuarie. Statul Major ucrainean a raportat din nou pe 2 ianuarie că forțele ucrainene au doborât toate cele 27 de drone Shahed-136 pe care forțele ruse le-au lansat împotriva Ucrainei pe 2 ianuarie, deși nu este clar dacă această cifră include interceptările raportate anterior din noaptea dintre 1 și 2 ianuarie. .

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite