LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski: 12 țări fac parte din „coaliția de tancuri”. Cel puțin 11 morți la Kiev și explozii puternice la Zaporojie
0Președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că forțele armate ale țării sale au nevoie de mai multe arme potrivite pentru a contracara atacurile rusești. AIEA anunță explozii puternice la centrala nucleară de la Zaporojie.
UPDATE 19.18 Cum ar putea avea loc destrămarea Rusiei? Opinia unui cercetător rus
Rusia se scufundă pe zi ce trece într-o criză politică profundă care poate intensifica tendințele separatiste existente, ceea ce ar duce la destrămarea sa. Deși acest proces pare puțin probabil, totuși trebuie să înțelegem cum s-ar putea manifesta, scrie Kamil Galeev, expert în Rusia post-sovietică la centrul de reflecție Wilson Center. Detalii aici
UPDATE 17.24 Ultimele atacuri cu rachete ale Rusiei au lăsat din nou Ucraina în beznă
Atacurile cu rachete şi drone efectuate joi de armata rusă au adus din nou Ucraina în situaţie de urgenţă energetică, a anunțat vineri Ukrenergo, operatorul reţelei ucrainene de electricitate.
Potrivit conducerii de la Kiev, armata ucraineană a doborât 47 din cele 55 de rachete lansate joi de armata rusă.
Pe lângă avarierea unor instalaţii energetice, acest nou raid din seria de bombardamente ruseşti începute la mijlocul lui octombrie 2022 asupra infrastructurii energetice ucrainene a provocat şi moartea a 11 persoane, transmite agenția de presă EFE, preluată de Agerpres.
Ukrenergo a anunţat vineri că a fost nevoită să recurgă la oprirea furnizării electricităţii în zece regiuni ucrainene. Detalii aici
UPDATE 16.06 Polonia trimite 60 de tancuri modernizate, pe lângă 14 de tip Leopard 2
Volodimir Zelenski a mulţumit Poloniei pe Twitter pentru decizia sa de a livra 60 tancuri modernizate pe lângă cele 14 de tip Leopard 2 promise.
„Împreună vom învinge!”, a transmis președintele ucrainean.
„Suntem pregătiţi să trimitem 60 de tancuri modernizate, dintre care 30 de tipul PT-91. Şi pe lângă ele, 14 tancuri Leopard 2 din dotarea noastră”, a spus anterior premierul polonez Mateusz Morawiecki.
PT-91 este un tanc de luptă fabricat în Polonia, care a intrat în serviciu în anii 1990, fiind dezvoltat în baza modelului T-72 din perioada sovietică, scrie Agerpres.
UPDATE 16.02 Un elicopter aparținând Detașamentului Special de Zbor „Rusia” s-a prăbușit pe Aeroportul Vnukovo din Moscova
Un elicopter Mi-8 aparținând Detașamentului Special de Zbor „Rusia”, care asigură transportul oficialilor de vârf de la Moscova, s-a prăbușit vineri la prânz pe Aeroportul Vnukovo.
Un echipaj de salvatori a fost trimis de urgență la fața locului.
Administrația Aeroportului din Vnukovo, din apropiere de Moscova, a dat asigurări, într-o primă reacție, că incidentul nu s-a soldat cu victime.
Ulterior, agenția de presă Interfax a scris că există victime, dar nu a oferit alte detalii.
Serviciile de Urgență au evocat două cauze posibile pentru prăbușirea elicopterului: vremea nefavorabilă sau o defecțiune. Detalii aici
UPDATE 15.15 Putin face propagandă de Ziua Holocaustului și reia acuzațiile de „nazism” la adresa Ucrainei. Mesajul lui Zelenski
Liderul de la Kremlin se folosește de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului pentru a-și justifica din nou invazia din Ucraina.
Într-un mesaj publicat vineri, de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, Putin susține că soldații ruși „luptă cu curaj” împotriva „neonaziștilor din Ucraina”. În timp ce forțele armate ruse bombardează infrastructuri civile și blocuri de locuințe, liderul de la Kremlin susține că „neonaziștii din Ucrain” sunt cei care comit „crime” împotriva civililor.
Pe de altă parte, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a adus vineri un omagiu victimelor Holocaustului.
„Astăzi, Ucraina onorează memoria a milioane de victime ale Holocaustului. Ştim şi ne aducem aminte că indiferenţa şi ura ucid”, a transmis Zelenski într-o înregistrare video publicată pe contul său de Twitter. Detalii aici
UPDATE 14.02 Ungaria avertizează că se va opune sancțiunilor pregătite de UE împotriva sectorului energetic nuclear al Rusiei
Budapesta se va opune prin veto sancţiunilor pregătite de Uniunea Europeană (UE) împotriva sectorului energetic nuclear al Rusiei, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban într-un interviu acordat pentru radioul public.
Ucraina a făcut apel la UE să includă compania rusă de stat pentru energie nucleară Rosatom în sancţiunile sale, însă Ungaria, care are o centrală nucleară construită de Rusia şi pe care intenţionează să o extindă cu ajutorul Rosatom, blochează o astfel de decizie, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Viktor Orban a reiterat într-un interviu acordat vineri pentru radioul public că sancţiunile în privinţa energiei nucleare „trebuie cu siguranţă respinse prin veto”. Detalii aici
UPDATE 13.35 Germania și Franța afirmă că nu sunt în război cu Rusia, așa cum susține regimul Putin
Germania şi Franţa afirmă că nici ele şi nici partenerii lor nu sunt în război cu Rusiei, respingând astfel inetrpretările regimului Putin după decizia Occidentului de a ajuta forțele armate ale Ucrainei cu tancuri grele pentru a contracara invazia rusă.
Deranjat de decizia Germaniei, Franței și SUA de a ajuta armata ucraineană cu tancuri, Kremlinul a denunţat un „angajament direct” al Occidentului în războiul din Ucraina.
Miercuri seară, cancelarul german Olaf Scholz a respins orice sugestie că țara sa ar fi implicată în război prin decizia de a ajuta Ucraina cu tancuri Leopard 2.
„Nu, cu siguranţă nu. Nu trebuie să existe un război între Rusia şi NATO”, a spus cancelarul german la postul de televiziune ZDF.
La rândul său, Ministerul francez de Externe a transmis joi că nici Franţa şi niciunul dintre partenerii săi nu sunt în război împotriva Rusiei. Detalii aici
UPDATE 13.13 Rusia susține că nu duce lipsă de muniție și rachete
Rusia a negat vineri că trupele sale care participă la campania militară în Ucraina s-ar confrunta cu o penurie de muniţie şi rachete, susţinând că şi-a mărit producţia de material militar de mai multe ori.
„Ceea ce spun inamicii noştri, și anume că Rusia a rămas fără rachete, muniţie şi alte lucruri, este un nonsens complet”, a spus Serghei Cemezov, directorul general al consorţiului de stat Rostec, într-un interviu acordat pentru pentru agenţia de presă RIA Novosti.
Potrivit acestuia, la comanda Ministerului rus al Apărării, Rostec „şi-a majorat producţia de muniţie de mai multe ori, iar la unele tipuri de zeci de ori”.
Totuşi, cheltuielile pentru muniţiile de orice fel de tip - de la cartuşe pentru arme de calibru mic, obuze de artilerie, tancuri până la rachete - sunt ridicate, a recunoscut Cemezov, un apropiat al lui Vladimir Putin.
UPDATE 12.32 AIEA anunță explozii puternice la centrala nucleară din Zaporojie
Cel puțin opt detonări puternice au avut loc joi în apropierea centralei nucleare din Zaporojie, a anunțat Agenția Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), reînnoindu-şi apelul la crearea unei zone de securitate în jurul acestei instalații.
„Opt detonări puternice au fost auzite ieri (joi, n. red.), în jurul orei locale 10.00, făcând să vibreze geamurile birourilor uzinei, iar astăzi se aud şi mai multe”, a afirmat într-un comunicat şeful AIEA, Rafaelo Grossi, care săptămâna trecută a efectuat o vizită în Ucraina.
Grossi sugerează totodată că Moscova nu poate să asigure securitatea nucleară la acest obiectiv. Detalii aici
UPDATE 11.51 Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi se așteaptă la un noul val de plecări din Ucraina
Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, atrage atenţia că ţările europene trebuie să se pregătească pentru un posibil nou val de ucraineni în contextul presiunii forţelor ruse în estul Ucrainei.
„Orice exacerbare a războiului riscă să provoace noi strămutări, într-un mod sau altul, iar noi trebuie să ne pregătim pentru asta”, a spus reprezentantul ONU într-un interviu acordat pentru AFP la Kiev, capitala Ucrainei.
„Aşa cum am văzut peste tot, la Mariupol, la Herson, de fiecare dată când luptele se intensifică, oamenii încearcă în mod natural să se pună la adăpost”, a explicat el, referindu-se la cele două mari lupte din timpul invaziei ruse din Ucraina, lansată la 24 februarie 2022.
„Am transmis Guvernului ucrainean, dar şi guvernelor din ţările vecine să fie pregătite pentru orice eventualitate”, a insistat Filippo Grandi.
UPDATE 11.48 Ucraina amenință că va boicota prezența la Jocurile Olimpice dacă vor participa sportivi ruși și belaruși
Ucraina a anunțat, joi, că va boicota Jocurile Olimpice de la Paris de anul viitor dacă se va accepta ca sportivii ruși și belaruși să ia parte la această competiție.
Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a declarat că dorește ca sportivii ruși să participe la Jocurile Olimpice, dar sub steag neutru. Și Comitetul Olimpic Internațional (CIO) a elaborat o foaie de parcurs prin care sportivii din Rusia și Belarus ar putea fi reintegrați în lumea sportului.
„Această situație este inacceptabilă pentru statul nostru”, a declarat joi ministrul ucrainean al Sportului, Vadim Huttsait. Detalii aici
UPDATE 11.46 Soldați ruși, „măturați” de tunul propriului tanc. Imaginile au devenit virale VIDEO
Imagini care ar putea stârni râsul, dacă n-ar fi vorba de un război real, au fost publicate din nou pe rețelele de socializare. Este vorba despre un tanc rusesc care „mătură” cu propriul tun un grup de militari ruși, care se aflau pe o mașină blindată. Cel puțin unul dintre militari pare să fie rănit. Detalii aici
UPDATE 11.44 Scrisoarea unui diplomat rus aflat în exil
„Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război. Acum, tot ce contează este ca partea corectă să câștige”, a scris fostul diplomat rus Boris Bondarev într-o scrisoare publicată de Daily Mail. Detalii aici
UPDATE 11.41 Războiul tancurilor. Cum se vor schimba câmpul de luptă și strategia pe frontul ucrainean
Ajutorul oferit recent Ucrainei va face posibilă formarea a patru sau cinci noi brigăzi, dintre care una sau două vor fi brigăzi de tancuri, spune șeful ONG-ului „Centrul analitic pentru studiul și combaterea amenințărilor hibride”, generalul-maior în rezervă Serhi Savcenko, pentru Zerkalo Nedeli.
„În general, asistența enumerată face posibilă formarea a 4-5 brigăzi, dintre care 1-2 brigăzi de tancuri”, explică Savcenko.
Expertul adaugă că disponibilitatea de a folosi astfel de formațiuni militare este determinată nu numai de obținerea armelor necesare, ci și de condițiile pentru pregătirea personalului și coordonarea luptei unităților. Detalii aici
UPDATE 07.31 Kievul, bombardat de ruși: 11 morți. Atacul a produs întreruperi de curent în Capitală și alte regiuni
Cel puțin 11 persoane au murit și alte 11 au fost rănite în urma ultimelor bombardamente ale forțelor rusești în Ucraina.
În acest moment, „11 persoane au fost rănite şi, din păcate, alte 11 au murit”, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciilor de salvare, Oleksandr Horuneji, potrivit căruia cele mai importante pagube s-au înregistrat în regiunea Kiev. Detalii aici
UPDATE 06.00 Miniştrii francez şi ucrainean de Externe s-au întâlnit într-un adăpost din Odesa
Ministrul francez de Externe Catherine Colonna s-a întâlnit joi, la Odesa, cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, informează DPA.
Cei doi au fost nevoiţi să se întâlnească într-un adăpost din oraşul-port de la Marea Neagră din cauza sirenelor de raid aerian, a spus Kuleba.
„Probabil pentru prima dată în istorie când miniştri de Externe au convorbiri în subsolul unei Opere. Iar motivul a fost o altă sirenă de raid aerian din cauza ameninţării cu rachete ruseşti asupra Odesei”, a scris Kuleba pe Twitter. Detalii aici
UPDATE 05.00 Polonia ar sprijini NATO dacă alianţa ar decide să trimită avioane de luptă Ucrainei
Premierul Mateusz Morawiecki a declarat joi pentru postul francez LCI că Guvernul polonez consideră că NATO ar trebui să fie mai îndrăzneaţă, iar dacă alianţa ar decide să trimită avioane de luptă Ucrainei, Varşovia ar vota în favoarea acestui lucru, informează DPA.
Premierul polonez a mai spus că susţinătorii Ucrainei, care a fost invadată de Rusia în urmă cu aproape un an, nu ar trebui să se teamă să trimită baterii de rachete şi de apărare aeriană pentru a fi dislocate pe întreg teritoriul Ucrainei şi nu doar în vest, la Kiev şi pe linia frontului.
Oficialul polonez nu a propus trimiterea de aeronave, spunând că aceasta ar trebui să fie o decizie a NATO, dar că ţara sa va sprijini o astfel de decizie. Detalii aici
04.30 Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a efectuat o vizită surpriză în Eritreea
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a sosit joi în Eritreea pentru o vizită surpriză de o zi, a anunţat guvernul acestei ţări izolate şi autoritare din Cornul Africii, care nu a condamnat invazia rusă în Ucraina, transmite AFP.
Vizita nu se afla pe agenda actualului turneu african al şefului diplomaţiei ruse, a doua pe continent în şase luni, în cadrul căruia s-a deplasat în Africa de Sud, Eswatini şi Angola.
Lavrov a discutat cu preşedintele Issaias Afeworki, care conduce cu o mână de fier una din cele mai izolate ţări din lume, după independenţa sa faţă de Etiopia în 1993.
„Discuţiile s-au concentrat pe dinamica războiului din Ucraina şi pe consolidarea relaţiilor bilaterale în sectoarele energiei, mineritului, tehnologiei informaţiei, educaţiei şi sănătăţii”, a scris pe Twitter ministrul Informaţiei, Yemane Gebremeskel, potrivit Agerpres.
UPDATE 04.00 Noua platformă a donatorilor internaţionali începe să coordoneze ajutorul pentru Ucraina
O platformă a donatorilor internaţionali destinată să ajute la coordonarea eforturilor de reparare şi redresare în Ucraina a fost lansată joi, informează DPA.
Potrivit Comisiei Europene, oficiali din Ucraina, UE, G7 şi instituţii financiare, precum Banca Europeană de Investiţii, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială au participat la acest eveniment organizat prin videoconferinţă, relatează Agerpres.
Intenţia platformei este aceea de a coordona mai bine, pe termen scurt şi lung, asistenţa destinată Ucrainei, cu accent pe reconstruirea infrastructurii distruse.
Un alt obiectiv vizat este asigurarea corelării între reforme şi investiţii, potrivit preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o condiţie prealabilă pentru aderarea Ucrainei la UE, unul din obiectivele Kievului. Detalii aici
UPDATE 03:00 Agresiunea rusă poate fi oprită doar cu arme adecvate, afirmă Zelenski
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că țara sa are nevoie de mai multe arme adecvate pentru a contracara atacurile rusești. El a spus că fiecare rachetă lansată de ruși asupra orașelor ucrainene și fiecare dronă iraniană folosită de teroriști e un argument în plus pentru care forțele ucrainene au nevoie de mai multe arme.
„Acest rău, această agresiune rusă poate şi trebuie să fie oprită doar cu arme adecvate. Statul terorist nu va înţelege nimic altceva. Doar armele neutralizează teroriştii”, a spus președintele ucrainean.
„Astăzi, datorită sistemelor de apărare aeriană furnizate Ucrainei şi profesionalismului luptătorilor noştri, am reuşit să doborâm majoritatea rachetelor ruseşti şi a dronelor Shahed. Înseamnă cel puţin sute de vieţi salvate şi zeci de facilităţi de infrastructură conservate”, a punctat preşedintele. „Din nefericire, este dificil să asiguri o protecţie de 100% doar cu ajutorul apărării aeriene. Mai ales atunci când teroriştii folosesc rachete balistice. Astăzi au existat lovituri cu rachete. Din păcate, există răniţi şi morţi. Condoleanţele mele tuturor familiilor şi prietenilor”, a adăugat Zelenski. Detalii aici
UPDATE 00.00 Companiile de extragere şi prelucrare a minereurilor de fier din Krivoi Rog şi-au suspendat activitatea
Activitatea industrială a oraşului Krivoi Rog din Ucraina a fost puternic afectată după declanşarea războiului, a declarat, joi, pentru AGERPRES, şeful Administraţiei Raionale Militare de Stat Krivoi Rog, Evhen Sîtnicenko.
Potrivit acestuia, companiile de extragere şi prelucrare a minereurilor din fier din Krivoi Rog (regiunea Dnipropetrovsk) au fost nevoite să îşi suspende activitatea, ca urmare a închiderii porturilor şi a crizei energetice.
„O lovitură grea pentru noi a fost închiderea porturilor. Suntem o zonă din care se extrag minereuri de fier pe care le exportăm. Când s-au închis porturile, nu am mai avut posibilitatea de a exporta şi din acel moment companiile au simţit un disconfort şi o presiune financiară puternice. După ce capacităţile de stocare au ajuns la maxim, unele companii şi-au suspendat activitatea. Mai târziu, preşedintele (Vladimir Zelenski n.e.) a făcut tot posibil ca să fie deschise porturile şi această problemă a început să se rezolve. Au fost deschise şi porturile fluviale, căile ferate şi-au majorat capacitatea de transport. Mai târziu, ruşii au început să bombardeze infrastructura energetică, iar aceste combinate sunt cele mai mari consumatoare de energie. Din nou, şi-au întrerupt activitatea. În acest moment, unele combinate se află în aşteptare, desfăşoară activităţi curente de întreţinere, fără a extrage minerale”, a declarat Sîtnicenko.