Putin face propagandă de Ziua Holocaustului și reia acuzațiile de „nazism” la adresa Ucrainei. Mesajul lui Zelenski

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul de la Kremlin se folosește de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului pentru a-și justifica din nou invazia din Ucraina.

Lagărul de la Auschwitz FOTO Pixabay
Lagărul de la Auschwitz FOTO Pixabay

Într-un mesaj publicat vineri, de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, Putin susține că soldații ruși „luptă cu curaj” împotriva „neonaziștilor din Ucraina”. În timp ce forțele armate ruse bombardează infrastructuri civile și blocuri de locuințe, liderul de la Kremlin susține că „neonaziștii din Ucrain” sunt cei care comit „crime” împotriva civililor.

„A uita lecţiile istoriei duce la repetarea unor tragedii îngrozitoare. Dovada o reprezintă crimele împotriva civililor, epurarea etnică (şi) acţiunile punitive organizate de neonaziştii din Ucraina”, spune Putin, citat într-un comunicat de presă.

Pentru a-și justifica agresiunea militară, Putin a susținut în mod repetat că populația rusofonă din țara vecină este victimă a unui „genocid” și a calificat conducerea Ucrainei drept „neonazistă”. Însă numeroși istorici și politologi resping această interpretare, văzând în ea doar o încercare de justificare a războiului și de deturnare a atenției de la regimul specific nazismului instaurat în ultimii ani în Rusia.

În contextul războiului din Ucraina, Varșovia nu i-a invitat pe reprezentanții Moscovei la evenimentele organizate pentru marcarea a 78 de ani de la eliberarea lagărului de exterminare Auschwitz-Birkenau, din sudul Poloniei. Până acum, Rusia a participat la toate ceremoniile de acest fel care se desfăşoară anual în data de 27 ianuarie.

Pe de altă parte, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a adus vineri un omagiu victimelor Holocaustului.

„Astăzi, Ucraina onorează memoria a milioane de victime ale Holocaustului. Ştim şi ne aducem aminte că indiferenţa şi ura ucid”, a transmis Zelenski într-o înregistrare video publicată pe contul său de Twitter.

Volodimir Zelenski, primul preşedinte de origine evreiască al Ucrainei, a adăugat că „este foarte important ca toţi cei care preţuiesc viaţa să dea dovadă de hotărâre”. „Amintire veşnică tuturor victimelor Holocaustului!”, a încheiat el.

Comandantul-şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, generalul Valerii Zalujnîi, a amintit la rândul său de victimele regimului nazist şi a remarcat că istoria se repetă astăzi prin genocidul comis de Rusia lui Putin împotriva poporului ucrainean.

„Omagiem memoria victimelor Holocaustului. Împărtăşim durerea poporului evreu şi a tuturor victimelor terorii naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, a scris generalul Zalujnîi pe contul său de Telegram.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite