Germania și Franța afirmă că nu sunt în război cu Rusia, așa cum susține regimul Putin
0Germania şi Franţa afirmă că nici ele şi nici partenerii lor nu sunt în război cu Rusiei, respingând astfel inetrpretările regimului Putin după decizia Occidentului de a ajuta forțele armate ale Ucrainei cu tancuri grele pentru a contracara invazia rusă.
Deranjat de decizia Germaniei, Franței și SUA de a ajuta armata ucraineană cu tancuri, Kremlinul a denunţat un „angajament direct” al Occidentului în războiul din Ucraina.
Pe de altă parte, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a cerut vineri explicaţii din partea ambasadorului Germaniei la Moscova în legătură cu ceea ce consideră a fi declaraţii „contradictorii” ale Berlinului.
Ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a cerut coeziune în rândul aliaţilor occidentali într-o declaraţie făcută marţi la Consiliului Europei. „Luptăm într-un război împotriva Rusiei, nu între noi”, a spus şefa diplomaţiei germane, potrivit agențiilor de presă DPA şi AFP.
Propaganda regimului Putin a profitat imediat de această declarație şi a prezentat-o drept o dovadă că Germania şi celelalte state membre UE sunt părţi directe în războiul din Ucraina şi luptă împotriva Rusiei.
Miercuri seară, cancelarul german Olaf Scholz a respins orice sugestie că țara sa ar fi implicată în război prin decizia de a ajuta Ucraina cu tancuri Leopard 2.
„Nu, cu siguranţă nu. Nu trebuie să existe un război între Rusia şi NATO”, a spus cancelarul german la postul de televiziune ZDF.
Ministerul german de Externe a clarificat de asemenea afirmaţiile lui Baerbock, subliniind că Germania „nu este parte a conflictului”.
La rândul său, Ministerul francez de Externe a transmis joi că nici Franţa şi niciunul dintre partenerii săi nu sunt în război împotriva Rusiei.
„Răspundem foarte clar că nu suntem în război cu Rusia şi niciunul dintre partenerii noştri nu este”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei franceze, Anne-Claire Legendre, într-o conferinţă de presă, potrivit AFP.
„Livrările de echipamente militare ca parte a exercitării legitimei sale apărări nu constituie o co-beligeranţă. Respingem aceste afirmaţii ale Kremlinului”, a insistat ea.
De altfel, mai multe guverne occidentale au insistat asupra caracterului defensiv al acestor tancuri.
Aceste livrări şi ajutorul militar se înscriu în cadrul „angajamentului ţărilor din întreaga lume, conduse de SUA, de a ajuta Ucraina să-şi apere suveranitatea şi integritatea teritorială. Nu este vorba de o ofensivă împotriva Rusiei”, a precizat preşedintele american Joe Biden.
Germania şi-a dat acordul acordul, miercuri, pentru trimiterea de tancuri grele Leopard 2 în Ucraina, decizia fiind aşteptată în special de Norvegia şi Polonia. Statele Unite au anunţat la rândul lor că vor furniza Ucrainei 31 de tancuri Abrams, relatează Agerpres.