Fostul comandant al trupelor americane în Europa: O strategie de reținere a Rusiei 2.0 este inevitabilă. De ce are nevoie Ucraina?

0
0
Publicat:

La zece ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a început cu anexarea ilegală a Crimeei, este clar că o strategie de reținere a Rusiei 2.0 este inevitabilă, scrie fostul comandant al forțelor americane în Europa, generalul Ben Hodges, într-un articol pentru Atlantic Council.

Razboi in Ucraina FOTO EPA EFE jpg

 Se acordă multă atenție victoriilor minore ale Rusiei, cum ar fi capturarea Avdiyivka, dar aceste succese trebuie privite în contextul lor geopolitic și operațional adecvat. În ciuda eforturilor celor care încearcă să înfățișeze situația din Avdiyivka ca Stalingrad, în realitate este un oraș mic situat nu departe de linia frontului din 2022 în estul Ucrainei.

În plus, potrivit lui Hodges, în prezent este departe de a fi clar dacă rușii au capacitatea operațională de a folosi chiar și succesele tactice locale. În această etapă a războiului, niciuna dintre părți nu este capabilă să dea o lovitură devastatoare.

Pentru noul comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Sîrski, sarcina cheie pentru acest an este de a stabiliza situația pentru a câștiga timp, a crește capacitatea de luptă și a stabili sistemul de personal. Este necesar să se restabilească unitățile epuizate și să se creeze altele noi. În cadrul pregătirii, ar trebui acordată o atenție deosebită contracarării avantajelor Rusiei în domeniul războiului electronic și al dronelor.

Potrivit generalului Hodges, armata ucraineană trebuie să fie capabilă să facă Crimeea, teritoriul decisiv al acestui război, inutilizabil pentru marina, aviația și logistica rusească. Armata ucraineană are nevoie, de asemenea, de capacități de lovitură pe rază lungă pentru a neutraliza armata rusă pe uscat, distrugând concentrările de trupe rusești, posturile de comandă, artileria și logistica. Consolidarea semnificativă a operațiunilor de apărare antiaeriană și anti-drone, precum și creșterea numărului de drone navale și rachete antinavă, vor permite Ucrainei să se bazeze pe succesul obținut în lupta pentru Marea Neagră.

Unul dintre cei mai importanți pași pentru asigurarea victoriei Ucrainei este o declarație clară din partea SUA și UE că este în interesul lor strategic să ajute Kievul să câștige. Potrivit lui Hodges, eșecul actualei administrații americane de a clarifica acest lucru în fața poporului american a dus la o politică inconsecventă și „autodistructivă“, precum și la o luare de decizii lentă și progresivă și la o abordare „fragmentară“ a furnizării de asistență militară Ucrainei.

Acest lucru a lăsat ușa deschisă pentru dezinformare și a permis unei minorități conduse de tabăra radicală MAGA din Partidul Republican să blocheze ajutorul acordat Ucrainei, în ciuda sprijinului majoritar pentru Kiev.

Competiție industrială

Anul acesta este un an de competiție industrială în care Occidentul poate și trebuie să câștige. Potrivit lui Hodges, tot ceea ce este necesar este ca Congresul american să aprobe livrarea. Între timp, țările UE trebuie să își regândească prioritățile și să abordeze problema proporției mari a producției de muniții care, în prezent, se desfășoară în afara Europei.

Occidentul trebuie să revină la claritatea lui Churchill și Roosevelt, care au comunicat priorități strategice clare publicului, industriei și armatei. Identificarea acestor priorități a fost un pas esențial care le-a permis aliaților să organizeze efortul de război și să asigure victoria. Lecțiile acestei abordări ar trebui să fie aplicate acum în confruntarea cu Rusia lui Putin, Iranul și China.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite