Un document secret al MAE rus dezvăluie cum își propune Putin să destabilizeze Occidentul

0
0
Publicat:

Ministerul rus de Externe a elaborat mai multe planuri prin care încearcă să-și fragilizeze adversarii occidentali, inclusiv Statele Unite.

Propaganda rusă FOTO SHUTTERSTOCK

Rusia vrea să folosească războiul din Ucraina pentru a crea o nouă ordine mondială, una eliberată de ceea ce consideră a fi dominația americană, potrivit unui document secret al Ministerului de Externe rus.

Într-o anexă clasificată, la „Conceptul de politică externă a Federației Ruse”, ministerul solicită o „campanie de informare ofensivă” și alte măsuri care acoperă „sfera politico-militară, economică, comercială și psihologic-informațională” împotriva unei „coaliții de țări neprietenoase”, condusă de Statele Unite.

„Trebuie să continuăm să ne adaptăm abordarea relațiilor cu statele neprietenoase”, se arată în documentul din 2023 , care a fost furnizat publicației „The Washington Post“ de un serviciu european de informații.

„Este important să se creeze un mecanism pentru găsirea punctelor vulnerabile ale politicii lor externe și interne, cu scopul de a dezvolta pași practici pentru a-i slăbi pe oponenții Rusiei.”

Război hibrid împotriva Occidentului

Documentul oferă pentru prima dată confirmarea oficială a ceea ce mulți din elita Moscovei spun că a devenit un război hibrid împotriva Occidentului.

Rusia caută să submineze sprijinul occidental pentru Ucraina și să perturbe politica internă a Statelor Unite și a țărilor europene, prin campanii de propagandă care susțin politicile izolaționiste și extremiste, potrivit documentelor Kremlinului despre care scrie „Washington Post“.

De asemenea, încearcă să remodeleze geopolitica, apropiindu-se de China, Iran și Coreea de Nord, în încercarea de a schimba actualul echilibru de putere.

Folosind un limbaj mult mai dur și mai clar decât documentul de politică externă publică, anexa secretă din 11 aprilie 2023 susține că Statele Unite conduc o coaliție de „țări neprietenoase” care vizează slăbirea Rusiei, deoarece Moscova este „o amenințare pentru vestul global hegemonic."

Documentul spune că rezultatul războiului dus de Rusia în Ucraina va „determina într-o mare măsură conturul viitoarei ordini mondiale”, un indiciu clar că Moscova vede rezultatul invaziei sale ca legat inextricabil de capacitatea sa - și de cea a altor națiuni autoritare - de a-și impune voința la nivel global.

Conceptul de politică externă a Federației Ruse, publicat pe 31 martie 2023 și aprobat de președintele rus Vladimir Putin, folosește un limbaj diplomatic blând pentru a cere „democratizarea relațiilor internaționale”, „egalitatea suverană” și întărirea poziției Rusiei pe scena globală.

Rusia spune în porțiunea publică a documentului că speră că Occidentul va „realiza lipsa oricărui viitor în politica sa de confruntare și ambiții hegemonice și va accepta realitățile complicate ale lumii multipolare”.

Indicii că documentul secret se aplică

Recentul drept de veto al Rusiei împotriva extinderii monitorizării de către ONU a sancțiunilor împotriva Coreei de Nord pentru programul său de arme nucleare și rachete balistice, care pune capăt celor 14 ani de cooperare, reprezintă un semn clar că munca avută în vedere în anexa secretă este deja în curs, a declarat un lider rus din mediul academic cu legături strânse cu înalți diplomați ruși. Profesorul a vorbit sub protecția anonimatului despre subiecte sensibile la Moscova.

Rusia poate crea dificultăți pentru SUA în multe regiuni diferite ale lumii”, a spus profesorul. „Este vorba despre Orientul Mijlociu, nord-estul Asiei, continentul african și chiar America Latină.”

Crearea Conceptului de politică externă și anexa de document secret clasificat, a urmat unui apel al Kremlinului către academicienii ruși, cărora li s-a cerut să facă sugestii de politici. O propunere înaintată în februarie 2023 Ministerului de Externe de adjunctul șefului Institutului pentru Comunitatea Statelor Independente (CSI) din Moscova, care menține legături strânse cu aparatul de securitate al Rusiei, arată opțiunile Rusiei pe plan extern și mai clar.

Academicianul Vladimir Jarîhin a cerut Rusiei să „continue să faciliteze venirea la putere a forțelor izolaționiste de dreapta în America”, „să permită destabilizarea țărilor din America Latină și ascensiunea la putere a forțelor extremiste din extrema stângă și extrema dreaptă”, precum și să faciliteze „restabilirea suveranității țărilor europene prin sprijinirea partidelor nemulțumite de presiunea economică din partea SUA”.

Alte puncte din propunerea care a fost furnizată și publicației „The Washington Post“ sugerează că Moscova a alimentat conflictul dintre Statele Unite și China din cauza Taiwanului pentru a apropia Rusia și China, tot așa cum a alimentat „escaladarea situației din Orientul Mijlociu în jurul Israelului, Iranului și Siriei pentru a ține ocupată atenția SUA cu problemele acestei regiuni.”

Oficialii occidentali au avertizat că Rusia și-a accelerat campaniile de propagandă și influență în ultimii doi ani tocmai pentru a submina orice sprijin pentru Ucraina. Ca parte a acestei propagande, a creat încă un motiv de divizare globală împotriva Occidentului, mesajul său fiind preluat de tot mai multe țări din Orientul Mijlociu, Africa, America Latină și Asia.

Pentru Mihail Hodorkovski – un critic acid al președintelui rus, Vladimir Putin, care a fost odată cel mai bogat om al Rusiei până când un conflict cu Kremlinul i-a adus zece ani de închisoare – nu este surprinzător că Rusia încearcă să facă tot ce poate pentru a submina Statele Unite. „Pentru Putin, este absolut firesc ca el să încerce să creeze un număr maxim de probleme pentru SUA”, a spus el.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite