Mărturiile unor voluntari ruși care luptă împotriva lui Putin în tranșeele din Ucraina. Ce spun despre încheierea războiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există trei grupuri armate rusești care luptă împreună de partea Ucrainei. Acestea au în comun opoziția față de Vladimir Putin, nutrind unanim convingerea că o soluție politică nu mai este viabilă în Rusia, relatează El País (USA).

Voluntari ai Batalionului Siberian se antrenează lângă Kiev FOTO EPA-EFE
Voluntari ai Batalionului Siberian se antrenează lângă Kiev FOTO EPA-EFE

Corpul Voluntarilor Ruși (RDK), de extremă-dreapta, și Legiunea Libertate Rusiei, mai liberală, au intrat primele în luptă, urmate de Batalionul Siberian, o grupare nou-formată care face parte din Legiunea străină ucraineană. Obiectivul acestor grupări este descentralizarea puterii în Rusia pentru o mai mare autonomie regională, precum și „eliberarea" minorităților etnice.

„Control” este numele de război al unuia dintre cei mai vechi soldați din Batalionul siberian. S-a oferit voluntar să lupte de partea Ucrainei în războiul din 2014 împotriva separatiștilor pro-ruși din regiunea Donbas. Născut la Moscova din părinți de etnie tătară, bunicii săi au fost deportați de URSS din Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014. Control este pasionat de istorie. Știe originile fiecărei clădiri din jurul parcului din Kiev de unde a acordat un interviu jurnaliștilor El País (USA).

„Dacă vreți să știți ce vă rezervă viitorul, citiți istorie. Veți înțelege că acest război era inevitabil”, spune el cu convingere.

Control face o comparație între situația Crimeei în Ucraina și a Cataloniei în Spania. El percepe  autoguvernarea și păstrarea identității catalane în Spania drept un model de urmat. Camaradul său, Johnny, e și el de părere că Batalionul Siberian luptă pentru eliberarea minorităților etnice din Rusia și se exprimă în favoarea unui  model de guvernare statal/federal similar cu cel al Statelor Unite.

Johnny, originar din Sankt Petersburg, s-a alăturat Batalionului Siberian în octombrie 2023, la un an după ce a plecat din Rusia. Batalionul a a avut prima sa misiune oficială de luptă în aceeași lună. La înființare avea 60 de voluntari, iar acum reprezentanții Batalionului Siberian susțin că au un număr semnificativ mai mare de combatanți. Într-o declarație pentru Euronews în ianuarie, spuneau că își propun să ajungă la un efectiv de 300 de luptători în perioada imediat următoare. În timp ce numărul exact al voluntarilor celor trei grupări armate rusești care luptă cu Ucraina nu a fost dezvăluit,  diverse surse media îl estimează la puțin peste 1.000 de oameni.

Johnny s-a înrolat în batalion prin intermediul Consiliului Civic din Polonia, o asociație disidentă rusă care recrutează voluntari în rândurile Forțelor Armate ale Ucrainei. Consiliul Civic a  avut o colaborare cu Corpul Voluntarilor Ruși (RDK), dar a rupt relațiile în 2023 din cauza ideologiei ultranaționaliste a RDK. Rușii care contactează Consiliul Civic pentru a se oferi voluntari în Ucraina sunt acum direcționați către Batalionul Siberian.

RDK și Batalionul Siberian luptă împreună împotriva trupelor Kremlinului, deși au vederi politice opuse. Vladislav Amosov, fondatorul Batalionului Siberian, a încercat să se alăture inițial RDK, dar spune că a fost respins pe motiv că nu este slav. Amosov, un ofițer militar în retragere din Iakutia, a format apoi Batalionul Siberian cu luptători aparținând minorităților etnice din Rusia.

Cele trei grupuri și-au dezvăluit diferențele politice în timpul unei conferințe de presă comune la Kiev, în martie anul trecut. Fondatorul RDK, Denis Kapustin, a indicat Batalionul Siberian ca fiind un exemplu de primă mână al acestor diferențe. Un reprezentant al Batalionului siberian, pe nume Jolod (un pseudonim), a declarat că obiectivul lor comun este de a-l înlătura pe Putin de la putere, dar și a milita pentru descentralizarea puterii de la Moscova și pentru dreptul la autodeterminare a populației Federației Ruse.

„Control” a numit patru minorități etnice despre care crede că Putin încearcă să le aducă la dispariție prin rusificarea teritoriilor lor: iakuții, ciuvașii, buriații și evenki. El spune că armata rusă țintește aceste grupuri pentru a-i înrola în Ucraina, diminuând astfel populațiile etnice. Cum se simt ei când ucid un compatriot în luptă? Nu sunt și ei victime?

„Ce simt eu?” a întrebat Johnny. „Simt lovitura puștii pe spate. Aș încerca să opresc orice invadator, chiar dacă ar fi vecinul meu. Poți alege oricând să te retragi, așa cum am făcut noi."

Regimul lui Putin și războiul din Ucraina

Centrul Razumkov, o instituție ucraineană pentru studii politice și de securitate, a publicat un studiu demografic la 10 aprilie potrivit căruia 25% dintre respondenți cred că războiul se va încheia doar dacă Rusia se va prăbuși. Membrii Batalionului Siberian consideră acest lucru ca fiind de la sine înțeles.

„Acest război nu poate fi câștigat pe frontul de luptă. Putin continuă să trimită trupe - fără a părea că îi pese de viețile lor. Va continua să le trimită până când va obține ceea ce vrea", a spus Johnny.

„Acest război se va încheia la Moscova, odată ce ne vom ocupa de Putin și de cercul său de apropiați”, a adăugat el.

După părerea lui, trebuie schimbată tactica, și anume trebuie purces la eliminarea loialiștilor președintelui rus.

„Dacă ei își pot asasina adversarii în toată Europa, de ce nu putem și noi merge în Rusia și să facem același lucru?” se întreabă Control.

Oare Uniunea Europeană și Statele Unite ar fi de acord cu tactici? Control și Johnny doresc să comenteze în această privință, dar spun că au convingerea fermă că un nou război mondial este în curs de desfășurare între democrațiile occidentale și națiunile autoritare precum Rusia, Iran, China și Coreea de Nord.

Politica nu-și are sensul în Rusia, spun ei. Control e de părere că Consiliul Civic poate da lideri revoluționari, precum bolșevicii care s-au întors din exilul european pentru a-l răsturna pe țar, dar că „soldații unei revoluții trăiesc în Rusia".

El mai spune că moartea opozantului Alecsei Navalnîii, dincolo de viziunea lui asupra Rusiei,  „dovedește că s-a terminat cu politica”, politica a murit în Rusia. Putin se bazează pe violență pentru a se menține la putere, așa că trebuie să răspundem acestui fapt „cu și mai multă forță".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite