Stresul ne lasă fără vitamina C. De unde o luăm şi ce cantitate ne trebuie pentru a funcţiona optim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se apropie sezonul răcelilor şi un sistem imunitar puternic are nevoie de vitamina C pentru a se fortifica. Prea multă cantitate din această vitamină poate determina agitaţie şi insomnii, în timp ce lipsa acesteia provoacă oboseală şi dureri de oase. Care este cantitatea optimă de care avem nevoie şi care sunt cele mai la îndemână surse de vitamina C.

Vitamina C este una dintre cele mai importante vitamine de care avem nevoie nu doar în prag de toamnă, ci tot timpul anului. Aceasta pentru că ea este implicată în creşterea imunităţii organismului şi în prevenţia anumitor forme de cancer, dar nu numai atât.  

Vitamina C este şi parte a procesului de producere a neurotransmiţătorilor – substanţe care permit transmiterea influxului nervos; în metabolismul glucozei, al colagenului, al acidului folic, în neutrralizarea radicalilor liberi. Totodată, ea facilitează absorbţia fierului în tubul digestiv.

Necesarul de vitamina C este între 60 şi 90 de miligrame pe zi, dacă este vorba despre copii, şi de 110 şi 120 de miligrame pe zi, pentru adolescenţi şi adulţi. Fumătorilor li se recomandă un aport mai mare şi anume 135 de miligrame în fiecare zi.

În condiţii de stres, vitamina C se consumă mai repede. Principalele surse alimentare de vitamina C sunt fructele şi legumele crude, dar şi în cartofii. Citricele, fructele de pădure, pepenele galben, conopida şi ardeii sunt alte variante la îndemână. Ce e important de reţinut este că vitamina este una care oxidează foarte repede şi foarte sensibilă la căldură şi la ultraviolete.

Carenţa de vitamina C se manifestă prin oboseală, dureri de oase, gingivită, edeme sau hemoragii, în timp ce supradozarea provoacă agitaţie şi insomnii. Cu toate acestea, surplusul de vitamină C nu  este un pericol pentru sănătate fiindcă aceasta nu stocată în organism, excesul fiind eliminat prin urină.

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite