Sânii se schimbă odată cu înaintarea în vârstă. Modificările care apar în sarcină și alăptare
0Odată cu trecerea timpului, structura sânilor se modifică, iar acest lucru se întâmplă din pricina schimbărilor hormonale. Astfel, sânii își pierd din fermitate, elasticitate și volum.

Cum se schimbă sânii odată cu vârsta?
În primul rând, este important să ai în vedere că schimbările la nivelul sânilor fac „parte în mod natural din procesul de îmbătrânire", a explicat pentru Yahoo Life Mindy Goldman, ginecolog și director clinic la Midi Health.
Totuși, aceste modificări sunt mai frecvente la unele persoane decât la altele, gena fiind principalul factor, notează ea. În general, însă, cele mai semnificative transformări tind să aibă loc ca urmare a fluctuațiilor hormonale.
„Hormonii, în special estrogenul, joacă un rol crucial în dezvoltarea sânilor", a afirmat Goldman. Sânii au trei componente principale: pielea, țesutul fibroglandular și țesutul adipos, a declarat Tommaso Addona, chirurg plastician și președinte al New York Plastic Surgical Group.
Estrogenul stimulează dezvoltarea țesutului fibroglandular, spune Goldman și, prin urmare, orice tip de fluctuație a estrogenului crește în mod inerent probabilitatea de apariție a modificărilor la nivelul sânilor.
În general, aceste evenimente pot declanșa modificări ale sânilor:
Ciclul menstrual
Pe parcursul unui ciclu menstrual, ovarele produc estrogen pentru a se pregăti pentru ovulație sau pentru o potențială sarcină, conform Mount Sinai. Astfel, această creștere determină dezvoltarea canalelor de lapte în țesutul fibroglandular și are ca rezultat o umflătură temporară sau sensibilitate a sânilor, potrivit John Hopkins Medicine.
Dacă nu apare sarcina, sânii revin la mărimea și starea lor „normală".
Sarcina și alăptarea
În aceeași ordine de idei, sânii vor suferi modificări în timpul sarcinii, pe măsură ce estrogenul crește progresiv în vederea pregătirii pentru alăptare, explică Goldman.
Conform American Pregnancy Association, sânii încep să se mărească în jurul săptămânilor 6-8, în general cu una sau două cupe, iar apoi se pot „dezumfla” atunci când mama încetează să-și mai alăpteze pruncul. Acestea fiind spuse, unele femei constată că sânii lor rămân mai mari chiar și după ce nu mai alăptează.
Menopauza
Menopauza, după trecerea celor 12 luni fără ciclu menstrual, care are loc, în medie, la vârsta de 51 de ani, conform Mayo Clinic - provoacă, de obicei, schimbări semnificative la nivelul sânilor. Asta pentru că menopauza este caracterizată prin scăderea nivelului de estrogen și, prin urmare, prin pierderea țesutului fibroglandular, care este înlocuit de o creștere a țesutului adipos.
Această nouă structură a sânilor poate duce la scăderea densității sânilor, care se poate manifesta fizic prin lăsarea sânilor.
„Fără estrogen, țesutul glandular se micșorează, ceea ce face ca sânii să fie mai mici și mai puțin plini", a declarat medicul Steven Quay, cercetător în domeniul sănătății sânilor. „Țesutul conjunctiv care susține sânii devine mai puțin elastic, așa că sânii se lasă”, a mai adăugat Quay.
Conform cadrului medical Jacqueline Holt, director la Delaware Imaging Netword, sânii mai puțin denși pot veni la pachet cu un lucru pozitiv, deoarece cancerul de sân este mai ușor de detectat în timpul unei mamografii de rutină.
Ea adaugă că modificările în ceea ce privește densitatea sânilor nu reflectă întotdeauna modificările în ceea ce privește dimensiunea sânilor. „Nu înseamnă că sânii tăi vor deveni mai mari sau mai grei. Este o schimbare a sânilor odată cu vârsta, care este genetică", explică Holt.
„Sânii pot deveni mai moi sau se pot simți diferit", explică Goldman. „Sfârcurile pot suferi modificări în ceea ce privește dimensiunea, forma sau poziția", a mai precizat ea.
Fluctuația de greutate
Creșterea sau scăderea în greutate poate afecta dimensiunea sânilor, deoarece aceștia sunt formați parțial din țesut adipos, spune Goldman. „Deși nu se cunoaște impactul exact al dietei asupra țesutului mamar, menținerea unei greutăți sănătoase prin exerciții fizice regulate și o dietă echilibrată poate avea efecte pozitive asupra compoziției sânilor și a riscurilor de cancer", spune ea.
Cancerul de sân
În timp ce multe modificări ale sânilor sunt normale, unele - cum ar fi umflăturile și modificările inexplicabile la nivelul pielii - pot fi semnale de alarmă pentru sănătate. De exemplu, țesutul mamar care are un aspect de coajă de portocală poate fi un semn al cancerului mamar inflamator.
„Riscul de a dezvolta cancer de sân crește odată cu vârsta", spune Goldman. „Controalele regulate ale sânilor, cum ar fi mamografiile, reprezintă o parte importantă a screening-ului, astfel încât orice potențiale anomalii să poată fi diagnosticate din timp”, a mai adăugat ea.
„Dacă simțiți vreodată o umflătură la sân, mai ales dacă nu vă este cunoscută, trebuie să o luați în serios. Mergeți la medicul dumneavoastră, care va recomanda teste pentru a evalua situația”, a afirmat Holt.