Cum influențează terapia hormonală sau alăptarea riscul de cancer de sân. Una din 11 femei, în pericol să facă boala

0
Publicat:

Cancerul de sân, devenit în 2020 cel mai frecvent tip de cancer la nivel mondial, ar putea afecta una din 11 femei. Rata de supraviețuire la cinci ani a crescut considerabil, însă și numărul îmbolnăvirilor continuă să crească. Ce factori influențează declanșarea și evoluția acestuia.

Programele de screening au crescut rata de supraviețuire la 5 ani FOTO: Shutterstock
Programele de screening au crescut rata de supraviețuire la 5 ani FOTO: Shutterstock

Deși mecanismul de producere a cancerului mamar nu este pe deplin elucidat, cercetătorii au putut demonstra că o serie de factori influențează apariția cancerului de sân. O parte dintre factori nu pot fi modificați, în schimb pe alții îi putem influența.

În 2020, cancerul de sân a devenit cel mai frecvent tip de cancer

Depistarea precoce, datorită programelor de screening în principal, dar și îmbunătățirea calității serviciilor medicale, au dus în ultimii ani la îmbunătățirea cifrelor privind supraviețuirea la cinci ani pentru femeile cu cancer la sân. Numărul îmbolnăvirilor rămâne însă unul foarte mare.

Conform datelor cuprinse într-un articol realizat de reprezentanți ai Ministerului Sănătății și cei ai Institutului Național de Sănătate Publică, și publicat pe site-ul Direcției de Sănătate Publică Olt cu ocazia Lunii Internaționale de Conștientizare despre Cancerul de Sân, cancerul reprezintă a doua cauză de mortalitate la nivel global, în 2020 peste 20 milioane oameni fiind diagnosticați cu această maladie. Tot 2020 a fost anul în care cancerul mamar a devenit cel mai frecvent tip de cancer (2,3 milioane îmbolnăviri), depășind cancerul pulmonar.

Date încurajatoare privind supraviețuirea la cinci ani FOTO Shutterstock
Date încurajatoare privind supraviețuirea la cinci ani FOTO Shutterstock

În rândul femeilor, cancerul de sân reprezintă atât cea mai frecventă formă de cancer, cât și principala cauză de deces prin cancer.

Deși incidența cancerului de sân a crescut în ultimul deceniu, numărul de decese a scăzut datorită progreselor în diagnosticul precoce şi al eficienţei tratamentului. Se estimează că în 2020, în întreaga lume, trăiau 7,8 milioane de femei care au fost diagnosticate cu cancer mamar în ultimii 5 ani, cancerul de sân fiind cea mai prevalentă forma de cancer la 5 ani la nivel mondial”, se menționează în materialul de presă citat.

Aceeași sursă mai conține însă o informație absolut îngrijorătoare, anume că timp de doi ani, în perioada pandemiei de COVID-19, îngrijirile acordate pacientelor au fost întrerupte cu 5 până la 50%.

„Cel mai recent Global Pulse Survey – realizat de OMS privind continuitatea serviciilor de sănătate esențiale în timpul pandemiei de COVID-19 – indică faptul că în perioada 2021-2022 a existat o întrerupere în îngrijirea cancerului – screening și tratament – de 5 până la 50% în toate țările care raportează, iar efectul secundar al acestei perturbări se va face simțit o lungă perioada de timp”, se arată în materialul citat.

Date încurajatoare privind supraviețuirea la cinci ani

Supraviețuirea la cinci ani, care este o bornă importantă în cazul cancerelor, este indicatorul ce s-a îmbunătățit constant în ultimii ani. Programele de screening pe de o parte și posibilitățile noi de tratament pe de alta au dus la aceste cifre îmbucurătoare. Atunci când cancerul este descoperit în stadiu incipient se ajunge la supraviețuire la cinci ani de 96%, în medie, la nivelul Uniunii Europene, însă pentru cancerele avansate rata se menține în continuare foarte scăzută – doar 38%.

În țările din vestul Europei rata de supraviețuire a cancerului mamar la 5 ani a atins cel puțin 80%, dar rămâne încă scăzută în mai multe state din Europa Centrală și de Est, deși situația s-a ameliorat în această regiune.  În ultimul deceniu, în toate țările UE, rata supraviețuirii de cinci ani s-a îmbunătățit în medie de la 79% la 83%. Rata de supraviețuire a crescut în Suedia şi Finlanda (89%), Portugalia (88%), Malta (87%), aceste țări având un procent peste media UE (83%). La polul opus Lituania (74%) și România (75%) înregistrau cele mai mici procente privind rata de supraviețuire”, se menționează în articolul postat pe site-ul DSP Olt.

În cazul României explicația este simplă: procentul redus al screeningului mamar efectuat în rândul populației feminine.

Genul, vârsta și fondul genetic, factori nemodificabili

„Datorită incidenței sale ridicate în întreaga lume, cancerul de sân este un motiv global de îngrijorare. Studiile Joint Research Center (JRC) în colaborare cu Reţeaua Europeană a Registrelor de Cancer (ENCR) referitor la factorii de risc ai cancerului mamar au arătat că 1 din 11 femei prezintă riscuri de a dezvolta cancer mamar. Creșterea alarmantă a cazurilor de cancer de sân subliniază importanţa gestionării bolii la mai multe niveluri, de la combaterea factorilor de risc, la strategiile eficiente de depistare precoce, screening, diagnostic și tratament”, spun autorii analizei de pe site-ul DSP Olt.

Deși cauzele exacte ale apariției cancerului mamar nu sunt pe deplin cunoscute, cancerul de sân având o etiologie multifactorială, cercetătorii au identificat câțiva factori de risc pentru care există date certe că influențează șansele de a dezvolta un cancer de sân în cursul vieții. Factorii care influențează în mod absolut probabilitatea de apariție a cancerului mamar sunt nemodificabili (genul feminin, vârsta, fondul genetic), în timp ce factorii care influențează în mod variabil apariția cancerului pot fi modificați.

Genul feminin, notează specialiștii, este cel mai puternic factor de risc pentru cancerul de sân. (doar aproximativ 0,5-1% din cancerele de sân apar la bărbați).

Vârsta are și ea o importanță deosebită, înaintarea în vârstă fiind asociată cu o creștere progresivă și abruptă a incidenței cancerului mamar. De la 30 la 50 de ani incidența crește de 10 ori, iar acest fenomen este observat în toate regiunile lumii, inclusiv România, se arată în materialul citat.

Fondul genetic este un alt factor determinat, un istoric familial de cancer de sân crescând riscul de cancer mamar.

„Istoricul familial de cancer mamar crește riscul de cancer de sân, dar majoritatea femeilor diagnosticate cu cancer de sân nu au un istoric familial cunoscut al bolii. Lipsa unui istoric familial cunoscut nu înseamnă neapărat că o femeie prezintă un risc redus. Femeile purtătoare ale unei mutații pentru una din genele BRCA au un risc de apariție a cancerului de sân de-a lungul vieții care variază între 45 și 90%, în jumătate din cazuri apărând înainte de vârsta de 50 de ani”, se mai menționează în analiza citată.

Care sunt factorii de risc modificabili

O serie de alți factori care s-a dovedit că favorizează apariția cancerului mamar pot fi într-o oarecare măsură modificați. Aceștia sunt: expunerea la radiații, consumul de alcool, obezitatea (mai ales după menopauză), lipsa activității fizice, nuliparitatea și/sau lipsa alăptării la femeile care au născut, terapia de substituție în postmenopauză cu estrogen/progestative.

Terapia hormonală de substituție (THS) este menționată drept unul dintre cei mai semnificativi factori pentru creșterea riscului relativ. Asocierea, se menționează în analiză, este confirmată de scăderea importantă de incidență observată cu începere din perioada 2002-2003, atât în SUA cât și în celelalte țări care au redus masiv prescrierea acestei terapii în menopauză.

Radiațiile influențează de asemenea semnificativ riscul de cancer de sân. Este vorba atât de  expunerea la radiații ionizante în scop terapeutic – radioterapie sau examene radiologice frecvente în scop diagnostic, de exemplu fluoroscopia frecventă a trenului superior pentru tuberculoză, cât și expunerea profesională sau accidentală.

Obezitatea se asociază de asemenea cu risc crescut de cancer mamar, în special după menopauză. Pentru femeile cu greutate mai mare de 82,2 kg riscul relativ a fost mai mare de 2,85 ori față de femeile cu greutate mai mică de 58,7 kg.  

Alcoolul crește și acesta riscul de cancer mamar, riscul crescând semnificativ pentru fiecare 10 g de alcool (o băutură standard) consumate pe zi, independent de prezența sau absența altor factori.

Cercetătorii au identificat, pe de altă parte, și factorii care protejează asupra riscului de a dezvolta cancer de sân. Iată lista acestor factori protectori:

Paritatea – care se asociază cu o ușoară creștere a riscului pe termen scurt (1-3 ani), urmată de o scădere semnificativă pe termen lung, scădere mai evidentă pentru nașterile la vârste tinere. „O serie de studii au arătat că femeile care nasc înainte de 20 de ani au un risc de cancer mamar înjumătățit față de nulipare sau de femeile care au avut prima naștere după vârsta de 35 de ani”, arată analiza.

Alăptarea - se asociază cu o scădere importantă a riscului relativ proporțional cu durata (cumulată) pentru toate nașterile. Riscul relativ scade cu 4,3% pentru fiecare 12 luni de alăptare, reducere suplimentară față de scăderea de 7% pentru fiecare naștere, arată analiza.

Activitatea fizică - poate de asemenea reduce riscul de cancer mamar, în special la femeile tinere care au născut.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite