Opt sfaturi de la experți pentru a reseta rutina de somn a copilului înainte de începerea școlii
0O rutină de somn bine stabilită este esențială pentru un somn odihnitor al copilului. Experții ne învață cum să readucem rutina la normal dacă vacanța de vară a dat-o peste cap, având în vedere că se apropie începerea școlii.

Copiii vor beneficia de pe urma unui somn odihnitor înainte de începutul noului an școlar. Majoritatea părinților știu că o rutină bine stabilită este importantă în creșterea copiilor – dar în timpul vacanțelor de vară, această rutină poate deveni haotică.
Culcatul mai târziu și dormitul până târziu pot afecta rutina de somn, iar această dereglare poate avea un impact negativ asupra somnului copiilor. Deși acest lucru nu contează prea mult atunci când nu au nimic important de făcut a doua zi, copiii vor beneficia de pe urma unui somn odihnitor la începutul noului an școlar, ceea ce înseamnă că rutina de culcare trebuie resetată.
„În timpul vacanțelor de vară, rutinele de somn pot fi mai relaxate, și este absolut în regulă atâta timp cât copiii dorm suficient. Dar când copiii revin la școală și zilele lor devin mai structurate, și orele de culcare trebuie să fie mai regulate și structurate”, a menționat Andrea Grace, specialist care oferă sfaturi și soluții pentru îmbunătățirea somnului copiilor, pentru Irish Examiner.
Lisa Artis, director adjunct al organizației The Sleep Charity, a completat: „Pregătirea este cheia când vine vorba de revenirea la școală. Vacanțele de vară sunt un timp distractiv și plin de emoție pentru copii, dar pot perturba serios rutina de culcare. Somnul nu este întotdeauna luat în serios de tineri, așa că le recomandăm părinților să înceapă să construiască o rutină de somn pentru școală cu câteva săptămâni înainte. Poate dura un timp să resetăm rutina, așa că schimbările mici, implementate pe parcursul unei săptămâni, pot ajuta copilul să revină la o rutină de somn sănătoasă”.
Iată cum recomandă experții în somn să resetezi rutina de culcare a copilului tău înainte de începerea școlii...
Redu treptat timpul de culcare
Lisa Artis menționează că cei mici au nevoie de aproximativ 10-11 ore de somn pe noapte, iar copiii mai mari cam de nouă ore: „S-ar putea să nu fie o problemă ca al tău copil să doarmă atâta timp, dar ora de culcare poate fi mai târzie decât de obicei după vacanță. În acest caz, este o idee bună să ajustezi ora de culcare în trepte mici, de aproximativ 15 minute, pe parcursul mai multor zile până când revine la normal”.
Schimbă și ora de trezire
Dacă ora de culcare a copilului a fost mult mai târzie, pe lângă faptul că îl pui la culcare mai devreme – cu o săptămână înainte de începerea școlii – Andrea Grace spune că părinții trebuie să-i trezească și mai devreme: „Trezește-l inițial la ora 08,00 dimineața, apoi treptat mai devreme până ajungi la ora la care ar trebui să se trezească pentru școală”.
Nu te îngrijora dacă ora de culcare nu s-a schimbat prea mult
Specialista susține că dacă copilul este obișnuit să se culce cu aproximativ o oră mai târziu decât de obicei, este în regulă să nu schimbi ora de culcare până aproape de sfârșitul vacanței: „Este ok să începi să-l pui la culcare la ora obișnuită doar în weekend-ul dinaintea începerii școlii. În acel weekend, trezește-l la ora la care ar trebui să se trezească pentru școală”.
Încurajează jocurile în aer liber, dar cheamă-i în casă puțin mai devreme
Dacă copiii petrec mult timp afară, în vacanță, este grozav, deoarece, printre alte beneficii, una dintre cele mai bune modalități de a îmbunătăți somnul copilului este expunerea la lumina naturală – mai ales dimineața. Cu toate acestea, Lisa Artis sugerează să-i chemi în casă puțin mai devreme pe măsură ce se apropie noul an școlar: „Acest lucru ajută la evitarea suprastimulării înainte de culcare”.
Oprește device-urile devreme
Andrea Grace atrage atenția și asupra faptului că toate ecranele ar trebui oprite cu cel puțin o jumătate de oră înainte de culcare și că televizoarele și computerele nu ar trebui să fie în dormitoarele copiilor. „Cere-le să lase telefoanele în afara dormitorului”, spune ea, „iar dacă nu pot, măcar să le treacă pe modul de noapte sau pe silențios”.
Fii atent la ce mănâncă și beau
Specialista în somn avertizează părinții să se asigure că copiii lor evită băuturile carbogazoase, băuturile energizante, ciocolata sau alte alimente care conțin stimulente – mai ales înainte de culcare.
Discută cu ei despre importanța somnului
Mulți tineri nu înțeleg importanța somnului, este de părere Lisa Artis, așa că discutarea acestui subiect poate ajuta la dezvoltarea unei relații sănătoase cu somnul: „Somnul ajută atât la odihnirea corpului, cât și la restartarea creierului. Un somn bun le va oferi mai multă energie pentru a petrece timp cu prietenii, a fi mai atenți la jocurile video și, în general, a se simți mai fericiți.”
Nu uita cât de importantă este rutina
Aproximativ două treimi dintre copii nu dorm suficient, atrag atenția specialiștii, iar stabilirea unei rutine regulate de culcare este cheia pentru a îmbunătăți acest lucru. „Un somn bun are impact asupra sănătății, comportamentului, prieteniilor și învățării lor. Toată familia beneficiază atunci când copiii dorm bine – în special copiii înșiși. O serie familiară de pași care duc la somn, ce include o baie sau un duș cald imediat înainte de a merge la culcare, îi va ajuta să doarmă bine”, mai recomandă Andrea Grace.