Mit demontat: mesele mici şi dese, cheia marilor diete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda credinţei populare că porţiile mai mici şi mai dese sunt o bună cale de a scăpa de kilogramele în plus, un nou studiu avertizează că cel mai eficient mod de a slăbi este să fii atent la aportul caloric, nu la o mulţime de mese mici împărţite cât mai des pe durata unei zile.

Cinci mese pe zi nu te vor face mai slab, potrivit unui studiu făcut de britanicii de la Universitatea din Warwik. Cercetătorii au descoperit că, în ciuda faptului că se spune că mesele dese în cantitate mică te slăbesc, cel mai eficient mod de a pierde din kilogramele în plus rămâne număratul caloriilor.

Cantitatea şi frecvenţa meselor nu afectează caloriile pe care le ardem în cursul unei zile. Ce contează cel mai mult la slăbit este să ştii exact ce aport caloric îţi aduc aceste mese“, mărturiseşte cercetătorul-şef, dr. Milan Kumar, citat de „Medical News Today“.

În cadrul studiului s-au analizat 24 de femei de greutate variată, s-a luat în considerare numărul de calorii arse de cele care mâncau două mese pe zi şi s-a comparat cu numărul de calorii consumate de femeile care mâncau şi cinci mese pe zi. Nu s-au descoperit diferenţe notabile între cele două categorii în ceea ce priveşte metabolismul. Ambele grupuri, şi cele care mâncau două mese pe zi, şi cele cu cinci mese, ardeau acelaşi număr de calorii pe zi.

Studiul a mai descoperit şi că mese multiple pe zi pot creşte riscul de sănătate în cazul obezilor. Femeile supraponderale sau obeze, care mâncau cinci mese pe zi şi-au crescut riscul de inflamaţie asociat bolilor de inimă sau diabet.

Timp de zeci de ani, oamenii de ştiinţă au făcut studii care au demontat teoria meselor multiple în cursul unui zile, care susţine că astfel se creşte metabolismul şi poţi scăpa mai uşor de kilogramele în plus. Chiar în 1993, oamenii de ştiinţă au descoperit că rata metabolică nu este afectată de frecvenţa meselor. În ciuda acestor informaţii, frecvenţa gustărilor este considerată încă cel mai bun mod de a scăpa de colăceii de pe burtă.


Citeşte şi:

INTERVIU: „Nutriţia e un mare gol în medicină şi este mortală!“

Poate nu prima, dar a doua grijă a oricărui medic, din orice ramură a medicinei, ar trebui să fie cât de bine se hrănesc pacienţii lui, spune conf. dr. Cristian Serafinceanu, medic nutriţionist şi nefrolog, fiindcă mulţi bolnavi mor cu zile din cauza proastei alimentaţii.

În cât timp trebuie să piardă o mamă kilogramele luate în timpul sarcinii?

Poate că există o formulă ştiinţifică ce ne spune în cât timp trebuie să scăpăm de greutatea în plus câştigată în timpul sarcinii. Cum sună: „nouă luni de câştigat, nouă luni de pierdut“? Mamele care nu reuşesc să scape de greutatea în plus timp de maxim un an după naştere îşi riscă sănătatea, sunt de părere medicii canadieni.

Nu tot ce ştim despre exerciţiile fizice este şi adevărat: 6 mituri despre sport demontate

Îţi dai sufletul în sala de gimnastică, dar nu vezi niciun rezultat? Mai mult ca sigur că ai căzut victima unor sfaturi proaste, lucru destul de uşor de făcut mai ales cu acces la informaţii care nu sunt întotdeauna exacte.

Cinci fructe recomandate primăvara pentru un corp sănătos

Odată cu venirea primăverii, cel mai bogat sezon al anului în alimente proaspete, este recomandat să consumi produse bogate în substanţe nutritive, mai ales fructe care să-ţi ofere energia zilnică necesară pentru a face faţă cu brio încercărilor cotidiene.

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite