Fructele cu cel mai mare conținut de zahăr. La ce să reduci drastic porția dacă vrei să slăbești

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fructele sunt o importantă sursă de energie, vitamine și fibre şi nu trebuie să lipsească din alimentaţie. Cheia e însă moderația, pentru că unele dintre ele îngraşă mai mult decât am fi tentați să credem.

Fructe. FOTO Shutterstock
Fructe. FOTO Shutterstock

Prezența fibrelor ajută la încetinirea absorbției de către organism a zaharurilor, cum ar fi fructoza, din intestin în sânge, ceea ce înseamnă că aveți mai puține creșteri ale zahărului din sânge după ce mâncați un măr în comparație cu, să zicem, o prăjitură, potrivit Click!

Acest asperct nu înseamnă însă că putem exagera fără să riscăm nimic.

Consumul zilnic de cantități foarte mari de fructe poate crește nivelul zahărului din sânge în timp. Acest lucru este deosebit de important de luat în considerare pentru persoanele cu rezistență la insulină (IR) sau diabet de tip 2 care se străduiesc să mențină un nivel sănătos de glucoză din sânge. 

În plus, există și un risc de îngrășare, mai mare sau mai mic, de la un fruct la altul.

Fructe care conțin mult zahăr

1. Rodiile

Rodiile sunt înalte pe scara zahărului, cu o cană de sâmburi suculenți servind aproape 24 de grame de zahăr. Fructul este însă plin de antioxidanți ce favorizează longevitatea, cum ar fi antocianinele. Putem reduce porția la jumătate, ca să ne bucurăm de  acest fruct.

2. Mango

O cană de mango poate aduce 23 de grame de zahăr la masă, dar oferă și două treimi din necesarul zilnic de vitamina C. Deci, atenție la porție!

3. Cireșele

Consumă doar o jumătate de cană de cireșe pentru a reduce conținutul de zahăr la aproximativ 10 grame per porție!

4. Bananele

Bananele au o reputație proastă, dar fructele bogate în potasiu sunt satisfăcătoare și versatile.  Consumați 1 banană mică sau jumătate dintr-o banană mare ca porție și veți reduce aportul la aproximativ 12 grame de zahăr din fructe. 

Lista fructelor la care ar trebui să fim atenți, în fruntea căreia se află strugurii și smochinele, e însă mult mai lungă. 

Citește în Click! topul fructelor cu cel mai mult zahăr!

Mare atenție la fructele uscate/confiate 

Fructele deshidratate sau cele confiate, fie ele caise, prune, curmale sau smochine, îngraşă.

„Dacă vă uitaţi pe ambalaj o să vedeţi că 100 de grame de fructe confiate pot avea şi până la 300 de calorii. Dacă vreţi să slăbiţi este bine să le evitaţi. Şi sucurile de fructe trebuie evitate deoarece înseamnă o cantitate prea mare de fructe şi automat de zahăr. Recomand ca fructele să se consume ca atare şi nu suc“, spunea nutriţionistul Eva Iorţan, în Adevărul.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite