Care este cel mai sănătos fruct din lume
0Care este cel mai sănătos fruct? Dintre toate fructele din lume, care mai de care mai bogate în vitamine, studiile arată că acesta este bogat în antioxidanți și are beneficii cognitive și cardiovasculare.
Cu toții am crescut auzind expresia: un măr pe zi ține doctorul departe. Aportul de fructe, recomandat zilnic, depinde însă de o serie de factori. În general, adulții ar trebui să consume 1,5 până la 2 căni de fructe pe zi, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. O cană poate însemna: un măr, o banană, o ceașcă de afine, trei prune de mărime medie sau șapte felii sau bucăți de mango, potrivit USA Today.
Afinele sălbatice, pline de nutrienți
Deși toate fructele sunt sănătoase, nutriționistul dietetician Danielle Crumble Smith recomandă un fruct plin de nutrienți în special - afinele sălbatice.
Afinele conțin multe fibre, ceea ce menține, pentru mai mult timp, senzația de sațietate. De asemenea, se numără printre fructele și legumele cu cel mai mare conținut de antioxidanți. Antioxidanții au rolul de a preveni sau întârzia deteriorarea celulelor.
„Din punct de vedere cognitiv, există o mulțime de beneficii în ceea ce privește memoria, iar unele studii arată beneficii cardiovasculare sau compuși care luptă împotriva cancerului”, spune Crumble Smith.
Cu toate acestea, specialista spune că afinele sălbatice nu sunt esențiale pentru a obține nutrienții sănătoși din fructe. Consumul de fructe de orice fel va da rezultate, deși unele fructe au substanțe nutritive care servesc unor scopuri diferite.
Rolurile diferite ale fructelor
De exemplu, merele conțin pectină, o fibră care acționează ca un prebiotic și poate ajuta la digestie și la buna funcționare a colonului.
Fructele bogate în vitamina C ar trebui să fie, de asemenea, nelipsite din alimentație. Este vorba despre citrice: portocale, grapefruit și lămâi, dar și căpșuni.
„Vitamina C ajută la producerea de colagen, iar în generația noastră, oamenii sunt îngrijorați de apariția ridurilor, precum și de sănătatea părului, pielii și unghiilor. Vitamina C este esențială”, ne informează nutriționista.
Avocado este, de asemenea, considerat fruct, iar conținutul său de grăsimi reprezintă o parte importantă a unei diete sănătoase și echilibrate. Avocado este bogat în potasiu, care poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului. De asemenea, conține cantități mari de fibre, care pot ajuta la reglarea glicemiei.
Unele temeri legate de fructe provin din faptul că acestea conțin zahăr. Cantitatea mare de zahăr nu înseamnă însă că fructele sunt dăunătoare.
„Fructele au atât de multe vitamine, minerale, fibre, apă și alți nutrienți de care corpul nostru are nevoie”, a mai adăugat medicul.
Crumble Smith recomandă, totuși, persoanelor cu diabet zaharat și rezistență la insulină să fie prudente. Atenția trebuie îndreptată către dimensiunea porțiilor.