Dr. Mihaela Bilic: Facem burtă de la fructe exact ca băutorii de bere! Că mănânci struguri, că bei vin, tot alcool se numeşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nutriţionistul Mihaela Bilic în studioul Adevărul Live
Nutriţionistul Mihaela Bilic în studioul Adevărul Live

Mihaela Bilic avertizează cu privire la consumul unei cantităţi mari de fructe şi dezavantajele acestora. „Fructele trebuie consumate ca un desert şi nu în cantităţi excesive. Altfel, ne vom îngrăşa şi este o grăsime urâtă, exact ca a băutorilor de bere“, este de părere nutriţionistul.

Fructele înseamnă apă cu fructoză, iar ficatul procesează fructoza similar alcoolului. Asta, pentru că celulele organismului nostru nu au nevoie de fructoză ca să funcţioneze, ci de glucoză, ca urmare, fructoza se va transforma în grăsime de rezervă. De aceea fructele trebuie consumate ca un desert şi nu în cantităţi excesive. Altfel, ne vom îngrăşa şi este o grăsime urâtă, exact ca a băutorilor de bere, care se depune pe abdomen, avertizează medicul nutriţionist Mihaela Bilic. Ea a atras atenţia, într-o intervenţie la Digi24, că pepenii sunt „campionii” acestui sezon, dar în curând va veni „artileria grea”: strugurii.

„Fructele nu trebuie consumate în exces. Exces înseamnă cantitatea de fructe ce trece de ce ar intra într-o palmă, aşa cum şi pâinea trebuie măsurată tot cu palma. Fructele se pot consuma pe post de desert. Fructele nu sunt un aliment de bază, nu pot înlocui niciodată mâncarea clasică, pentru că din apă cu fructoză noi nu putem funcţiona. Vitaminele şi mineralele pe care le conţin nu au aport caloric, acelea sunt micronutrienţi, deci nu au rol de hrănire”, a explicat Mihaela Bilic.

Medicul atrage atenţia asupra unor raţionamente greşite a multora dintre noi atunci când este vorba despre fructe, mai ales că acum este sezonul pepenilor: „Sunt o mulţime de persoane care spun: haide să nu mai mănânc nimic în seara asta, mănânc doar nişte fructe, ca să scap cu o raţie calorică mai mică. Decât să mănânc mâncare, mai bine renunţ la masa de seară şi mănânc fructe”.

Pepenele îngraşă, trebuie mâncat în cantităţi mici

Nutriţionista este conştientă că a declanşat un adevărat val de nemulţumire pe Instagram, atunci când a spus că pepenele îngraşă şi face grăsime care se depune pe burtă. „Îmi pare rău, dragii mei, chiar dacă sunteţi nemulţumiţi, ăsta este adevărul, aşa funcţionează metabolismul”, este mesajul pe care îl transmite contestatarilor.

Le aduce şi un argument: „Gândiţi-vă că, dacă suntem oneşti, la niciun restaurant, în nicio ţară, nici măcar în România, când ceri la sfârşit un desert bazat pe fructe, nu-ţi aduce nimeni o jumătate de pepene şi o lingură ca să mănânci tot pepenele, ci ţi se aduc câteva bucăţele pe o farfurioară. Aşa se mănâncă fructele! Altfel, acest aport mare de apă cu fructoză este procesat de ficat similar procesării alcoolului şi din păcate, pentru că muşchii nu pot funcţiona cu fructoză şi nicio celulă a noastră nu poate funcţiona cu fructoză, doar glucoza este combustibil pentru organism, fructoza se va transforma în grăsime de rezervă, pentru că organismul altceva nu are ce să facă cu ea!” - a explicat Mihaela Bilic.

Liber la legume!

Ea spune legumele sunt acele alimente pe care le putem consuma în orice cantitate, la orice oră, pentru că avem vitamine, minerale, urme de fructoză, neimportante, şi acolo avem toţi nutrienţii. În plus, spune Mihaela Bilic, cu cât sunt mai colorate legumele, cu atât mai bine. Ele au rol de protecţie anticancer, sunt antioxidante, fac toate minunile din lume! dă asigurări nutriţionista.

În schimb, la fructe, atenţie, prezenţa fructozei nu le mai încadrează în această categorie „orice, oricât”.

Că mănânci struguri sau că bei vin, tot alcool se numeşte!

„Fructele se mănâncă pe post de desert şi cu măsură, pentru că altfel ne vom îngrăşa şi este o grăsime urâtă, exact ca la băutorii de bere, care se pune pe abdomen. Deci, facem burtă de la fructe, n-am niciun fel de veste mai puţin neplăcută. Mi-ar plăcea să vă spun, să zicem răul mai puţin rău, de exemplu despre piersici şi caise, că au cea mai puţină fructoză, se absoarbe mai lent. În schimb, pepenii sunt, în acest moment, şi de sezon, şi campioni. Şi va veni „artileria grea”, în toamnă, reprezentantă de struguri. Deci, când vor veni strugurii, cred că nimeni nu mai are niciun dubiu că indiferent dacă bei vin sau că mănânci struguri, tot alcool se numeşte!” - a conchis nutriţionista.

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite