„Epidemia” de cancer la persoanele tinere. Diagnosticul lui Kate Middleton a scos la lumină o tendință alarmantă: „Nu este deloc rar”

0
Publicat:

Oamenii de știință se străduiesc să afle cauza unei „epidemii” misterioase de cancer care lovește în rândul persoanelor de sub 50 de ani. Diagnosticul este tot mai răspândit și în rândul celebrităților, unul dintre cele mai mediatizate cazuri recente fiind cel al Prințesei de Wales. 

Cancerul, tot mai răspândit în rândul persoanelor tinere FOTO Arhivă
Cancerul, tot mai răspândit în rândul persoanelor tinere FOTO Arhivă

Diagnosticul șocant al lui Kate Middleton, făcut public săptămâna trecută, a scos la lumină o tendință uimitoare. Medicii de top susțin că este vorba despre o problemă la nivel mondial, notează Daily Mail.

O conștientizare sporită a luat amploare odată cu cazurile celebre, precum Dame Deborah James, care a murit de cancer intestinal la 40 de ani, în 2022. Acum, în urma știrilor despre Prințesa de Wales, un chirurg a susținut că un factor care nu a fost încă descoperit ar putea fi de vină.

Un factor de mediu necunoscut

Profesorul Andrew Beggs, chirurg colorectal, consultant și cercetător clinic senior la Universitatea din Birmingham, a spus: „Ar putea exista un factor de mediu necunoscut pe care nu l-am descoperit, în ciuda cercetărilor ample”.

Cancerul cu debut tânăr nu este deloc rar. Conduc o clinică pentru cancer cu debut precoce la adulți și vedem din ce în ce mai mulți oameni în vârstă de 40 de ani cu cancer”, a adăugat el.

După părerea sa, alți factori care ar putea contribui, de asemenea, la creștere, sunt metodele mai bune de detectare a cancerului, conștientizarea simptomelor și o mai bună screening a afecțiunilor genetice care cresc riscul de cancer, cum ar fi gena BRCA, așa cum are Angelina Jolie.

Maia Kennedy, în vârstă de 38 de ani, din Hackney, Londra, a povestit despre propria sa luptă împotriva cancerului, care împărtășește asemănări cu a Prințesei de Wales, în vârstă de 42 de ani.

Maia a început să sufere de greață în decembrie 2023, pe care medicul său de familie le-a atribuit inițial refluxului acid. În urma unui test de urgență, medicii i-au găsit o tumoare în intestin în timpul colonoscopiei. La acea vreme se credea că este precanceroasă.

Ulterior, femeia a fost diagnosticată cu cancer intestinal în stadiul 1 cu cancerului intestinal, după ce a suferit o intervenție chirurgicală de rutină pentru a-și îndepărta o parte din intestin, la începutul acestui an.

Prințesa de Wales însăși a suferit o operație abdominală planificată, în luna ianuarie. Inițial, medicii nu au crezut că este vorba despre canceroasă, dar testele au dezvăluit, ulterior, altceva. Ea a început un tratament de chimioterapie preventivă la sfârșitul lunii februarie și nu a menționat tipul de cancer pe care l-a avut.

O altă supraviețuitoare, Becki Buggs avea 43 de ani când a primit vestea că are cancer pancreatic.

Ea a declarat pentru MailOnline la începutul acestui an că a fost motivată să-și facă teste după ce soțul ei i-a remarcat o modificare a pielii, care s-a dovedit a fi icter. Bărbații sunt, de asemenea, expuși riscului.

Ricky Smith, din Isle of Sheppey, Kent, a aflat luna trecută că durerile sale de cap dureroase nu erau cauzate de stresul, ci un tip de cancer la creier. Bărbatului, tată a trei copii, i s-a spus că mai are 15 luni de trăit. Tumora lui inoperabilă a fost depistată doar printr-un test oftalmologic.

Cazuri de cancer în rândul celebrităților

Celebritățile au fost, de asemenea, victime ale cazurilor de cancer în creștere.

Actorul din Pantera Neagră, Chadwick Boseman, a fost ucis de cancer de colon înainte de vârsta de 50 de ani. Actrița Oliva Munn, care are 43 de ani, a dezvăluit recent că are cancer la sân.

Sofia Vergara din Modern Family, actorul Star Wars, Ewan McGregor și cântăreața Kylie Minogue au fost, de asemenea, diagnosticați cu cancer, înainte de a împlini 50 de ani.

Datele din Marea Britanie arată că, în timp ce ratele de cancer au crescut la toate grupele de vârstă, cazurile au crescut mult mai rapid în rândul tinerilor.

Potrivit Cancer Research UK (CRUK), rata de incidență în rândul britanicilor mai tineri (cu vârsta cuprinsă între 25 și 49 de ani) este acum de 162,4 cazuri la 100.000 de persoane în fiecare an.

Aceasta este cu 22% mai mare decât cifra din anii '90.

Iar creșterea nu poate fi respinsă ca fiind doar datorită unor metode mai bune de detectare a cancerului, susțin experții. Pentru comparație, ratele în rândul persoanelor de peste 75 de ani, care reprezintă aproximativ jumătate din toate cazurile de cancer din Marea Britanie, au crescut doar cu 9% în aceeași perioadă.

Cazurile în rândul persoanelor sub 50 de ani sunt încă, statistic vorbind, rare, reprezentând doar unul din 10 cazuri de boală în Marea Britanie.

Cu toate acestea, rata creșterii și faptul că până acum oamenii de știință nu au reușit să identifice cauza, îi îngrijorează pe experți.

Doctorul oncolog Shivan Sivakumar, de la Universitatea din Birmingham, a descris situația ca pe o „epidemie”.

„În prezent, există o epidemie de tineri (sub 50 de ani) care fac cancer. Nu se cunoaște cauza acestui lucru, dar vedem mai mulți pacienți care suferă de cancer abdominal”, a spus el.

Profesorul Karol Sikora, un oncolog de renume mondial cu o experiență de peste 40 de ani, a declarat pentru MailOnline, la începutul acestui an, că experții nu au habar ce anume provoacă o creștere „înfricoșătoare” a cazurilor de cancer pancreatic, în special în rândul femeilor tinere.

Adevărul este că nu știm, a recunoscut medicul.

Potențialii factori de risc

Profesorul Sikora a mai spus îmsă că această tendință a fost observată de ani de zile și că există o serie de motive, bănuite de experți.

„Nu are nimic de-a face cu Covid sau vaccinuri – a început să se întâmple cu mult înainte. Cred că se datorează probabil modificărilor stilului de viață - obezitate, dietă grasă, comportament sedentar, așezat la birou toată ziua și, desigur, diagnostice mai bune”, afirmă el.

De asemenea, pare să existe o diviziune de gen în privința ratelor cancerului, în rândul tinerilor.

Datele CRUK arată că femeile în vârstă de 40 de ani, precum Kate, au șanse de două ori mai mari (de 2,1 ori) de a face cancer decât un bărbat de aceeași vârstă. O diferență similară de gen este prezentă și în rândul diagnosticaților de cancer la vârsta de 30 de ani și 40 de ani.

Decalajul se echilibrează ușor pe măsură ce britanicii îmbătrânesc, bărbații având șanse mai mari de a fi diagnosticați de la vârsta de 60 de ani încolo.

Un studiu publicat în British Medical Journal anul trecut a constatat că numărul cazurilor de debut precoce a cancerului au crescut la nivel global cu 79% între 1990 și 2019.

Experții au prezis, de asemenea, că acestea se vor înmulți, cu 31% până în 2030.

Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că Australia a avut cel mai mare număr de diagnostice de cancer cu debut precoce din lume, cu o rată de 135 la 100.000 de oameni, în 2022.

Noua Zeelandă a ocupat locul al doilea, cu 119 cazuri la 100.000 de persoane în rândul tinerilor.

În comparație, Marea Britanie și SUA sunt pe locurile 28 și, respectiv, pe locul 6.

Alimentele procesate, un factor de risc FOTO Shutterstock
Alimentele procesate, un factor de risc FOTO Shutterstock

Dietele bogate în carne roșie și sărace în fructe, precum și consumul ridicat de alcool și consumul de tutun au fost considerați principalii factori de risc.

Experții au legat anterior creșterea unor astfel de diete procesate în lumea occidentală, începând cu anii 50, cu o creștere a cancerelor legate de alimentație, cum ar fi cancerul intestinal, în rândul tinerilor.

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite