Pacienţii cu cancer intestinal care beau cafea au un risc mai mic de recidivă a bolii

0
Publicat:

Pe baza statisticilor, care arată o creştere semnificativă a numărului de cazuri noi în fiecare an, specialiştii estimează că în anul 2035 circa 24 de milioane de oameni vor fi afectaţi de cancer.

Consumul de cafea scade riscul de recidivă a cancerului intestinal, foto arhivă
Consumul de cafea scade riscul de recidivă a cancerului intestinal, foto arhivă

Este adevărat că în momentul actual al dezvoltării şi cercetării ştiinţifice nu există certitudini în ceea ce priveşte cauza apariţiei acestei boli, dar specialiştii încearcă să realizeze conexiuni între factori care ar putea ameliora simptomele sau ar putea duce la descoperirea de noi terapii.

În această tendinţă se înscrie şi cel mai recent studiu, în care oamenii de ştiinţă spun că la persoanele cu cancer de intestin care beau între două și patru cești de cafea pe zi scade semnificativ probabilitatea de recidivă a bolii, potrivit The Guardian.

O echipă de experți olandezi şi britanici care a realizat acest studiu a declarat că rezultatele sunt promițătoare și a speculat că, dacă și alte studii arată același efect, pacienţii diagnosticați anual cu cancer intestinal ar putea fi încurajați să bea cafea. Statisticile spun că acest tip de cancer determină 16.500 decese pe an în Marea Britanie, adică 45 de decese pe zi.

Studiul a urmărit evoluţia a 1.719 pacienți cu cancer intestinal din Olanda şi a constatat că cei care au băut cel puțin două cești de cafea au avut un risc mai mic de reapariție a bolii. Efectul a fost dependent de doză, spun cercetătorii, pentru că la pacienţii care au consumat o cantitate mai mare de cafea s-a înregistrat un risc şi mai mic de recidivă a cancerului intestinal.

Pacienții care au consumat cel puțin cinci căni de cafea pe zi au avut un risc de revenire a bolii cu 32% mai mic decât cei care au băut mai puțin de două căni, potrivit studiului, care a fost finanțat de World Cancer Research Fund (WCRF) și a fost publicat în International Journal of Cancer.

Șefa echipei de cercetare, dr. Ellen Kampman, profesor de nutriție și boli la Universitatea Wageningen din Olanda, a declarat că, potrivit statisticilor, cancerul intestinal revine la una din cinci persoane diagnosticate și poate fi fatală.

„Este intrigant faptul că acest studiu sugerează că băutul a trei sau patru cești de cafea poate reduce reapariția cancerului intestinal. (...) Cu toate acestea, avem speranța că această constatare este reală, deoarece pare să fie dependentă de doză; cu cât se bea mai multă cafea, cu atât mai mare este efectul”, a spus ea.

Prof. Marc Gunter, coautor al studiului și titular al catedrei de epidemiologie și prevenire a cancerului din cadrul școlii de sănătate publică de la Imperial College London, a declarat, la rândul său, că rezultatele sunt „foarte provocatoare, deoarece nu înțelegem cu adevărat de ce cafeaua ar avea un astfel de efect la pacienții cu cancer de intestin”.

Studiul acesta privitor la cancerul intestinal este cel mai recent, dar există deja şi altele anterioare care vorbesc despre cum consumul de cafea reduce riscul de cancer de ficat și de uter. De asemenea, există și unele dovezi că are același efect în cazul cancerului gurii, faringelui, laringelui și al pielii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite