Un medic oncolog recomandă trei schimbări simple în modul de viaţă care scad riscul de cancer de colon

0
Publicat:

Potrivit Societății Americane de Cancer, începând cu anii '90 frecvenţa cancerului de colon a crescut la persoanele mai tinere, potrivit yahoo!news.

Ce alimente să elimini şi pe care să le adaugi în rutina zilnică,  sursa foto Shutterstock
Ce alimente să elimini şi pe care să le adaugi în rutina zilnică, sursa foto Shutterstock

Dr. Michael Shusterman, oncolog gastrointestinal la Perlmutter Cancer Center din Long Island,spune că, deși experții încă nu știu exact ce se află în spatele creșterii numărului de cazuri, iar anumiți factori, cum ar fi genetica, nu pot fi controlați de noi, există unele alegeri legate de stilul de viață care ar putea scădea riscul de a dezvolta cancer de colon.

El le recomandă, de obicei, pacienților să renunțe la fumat şi să reducă consumul de alcool; să facă exerciții fizice de intensitate moderată; să mănânce mai multe fibre și mai puțină carne roșie și să evite, pe cât posibil, alimentele ultraprocesate.

De asemenea, medicul oncolog recunoaște că este greu să faci schimbări majore în stilul de viață și că el însuși se luptă cu acest lucru. Din acest motiv, el se concentrează pe lucruri mici pe care oricine le poate integra cu ușurință în programul său. Dar iată care sunt cele trei schimbări simple în rutina noastră pentru a ajuta la prevenirea cancerului de colon.

Mai puțină carne roșie

Specialiştii afirmă că există o legătură strânsă între cancerul de colon și o dietă bogată în produse din carne roșie, cum ar fi carnea de vită, ficatul, carnea de porc și mezelurile.

Gătitul cărnii la temperaturi ridicate sau în contact direct cu o flacără sau o suprafață fierbinte, cum ar fi în cazul grătarului, pare, de asemenea, să crească riscul, deoarece produce mai multe substanțe chimice cancerigene, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Deși mărturiseşte că adoră gustul hamburgerilor și al ficatului, în urmă cu aproximativ patru ani, dr. Michael Shusterman a decis să reducă din consumul de carne pentru sănătatea sa. Acum cumpără foarte rar carne roșie și o mănâncă doar la ocazii speciale.

„Este mult mai greu să ieși și să faci exerciții fizice de patru ori pe săptămână decât să reduci consumul de carne roșie în multe feluri”, a spus el. „Încercați să o transformați mai degrabă într-un răsfăț decât într-o masă de bază a alimentației și înlocuiți-o cu altceva, cum ar fi puiul sau peștele”, recomandă el el.

Mai multe fructe cu coajă lemnoasă

Există unele dovezi care sugerează că, de asemenea, consumul de fructe cu coajă lemnoasă, cum ar fi caju, migdale, nuci de macadamia și alune de pădure, poate reduce riscul de a dezvolta cancer de colon.

Un studiu amplu a constatat că persoanele cu cancer de colon în stadiul 3 care au mâncat nuci de copac de cel puţin două ori pe săptămână au avut un risc mai mic de a recidiva sau de a muri prematur decât cele care nu au făcut acest lucru. Dar o analiză a unui studiu care a comparat cercetările pe această temă a găsit rezultate contradictorii.

De asemenea, este important de remarcat că aceasta este doar o legătură, care ar putea fi explicată printr-o serie de alți factori, cum ar fi obiceiurile în general sănătoase în rândul persoanelor care mănâncă nuci, spunedr. Michael Shusterman.

Chiar dacă datele sunt amestecate, o anumită asociere pozitivă a fost suficientă pentru ca dr. Shusterman să adauge mai multe fructe cu coajă lemnoasă în dieta sa. „Nu este dăunător, atâta timp cât nu există nicio contraindicație pentru aceasta, în esență”, şi-a justificat el decizia.

Nivel optim de vitamina D

În mod similar, oncologul ia zilnic suplimente de vitamina D, în speranța de a-și reduce riscul de a dezvolta cancer de colon. Doza sa obișnuită este de 1.000 până la 2.000 de unități internaționale.

Există unele dovezi că persoanele cu niveluri optime de vitamina D au risc scăzut de a dezvolta cancer de colon, spune el. Dar, în acelaşi timp, există şi alte studii care nu confirmă legătura dintre vitamina D și cancerul de colon. Dar medicul oncolog Michael Shusterman este de părere, că, oricum, vitamina D, atâta vreme cât este în cantitate optimă şi nu se face abuz de ea, nu are cum să dăuneze. „Nu vă va face rău să aveți un nivel normal de vitamina D și să aveți lumină solară. Așa că nu este un lucru rău. Lumina soarelui îi face pe oameni fericiți”, a spus el.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite