Ce este chimioterapia preventivă pe care o urmează Kate Middleton, prințesa de Wales

0
Publicat:

După numeroase speculaţii privind starea sa sănătate, Kate Middleton, prinţesa de Wales, a declarat vineri, că operația abdominală efectuată în ianuarie a scos la iveală un cancer.

Kate Middleton face chimioterapie preventivă, foto arhivă Getty Images
Kate Middleton face chimioterapie preventivă, foto arhivă Getty Images

Ea nu a oferit detalii despre tipul sau stadiul cancerului și nici nu a împărtășit planul specific de tratament, spunând doar că face chimioterapie preventivă. Vă prezentăm în continuare ceea ce spun specialiştii despre acest tip de tratament.

Chimioterapia preventivă este administrată înainte sau după un tratament primar, cum ar fi o intervenție chirurgicală, pentru a reduce șansele de reapariție sau de răspândire a cancerului, spun experţii. Tratamentele preventive administrate ulterior, în cazul lui Kate Middleton după operaţia din ianuarie, se numesc terapie adjuvantă.

Chimioterapia adjuvantă poate „curăța” orice celule canceroase rămase, dar eficienţa sa variază în funcție de tipul de cancer, de mărimea și localizarea acestuia, a declarat profesorul Bob Phillips pentru Reuters, oncolog pediatru la Universitatea din York.

Ulterior, pacienții pot continua să primească terapie de întreținere pentru a preveni reapariția cancerului sau pentru a întârzia creșterea acestuia.

Cât durează tratamentul şi recuperarea

În prezent, oncologii spun că fiecare formă de cancer, în funcţie de organul afectat şi de alte caracteristici, necesită un plan de tratament specific, cu o serie de terapii, inclusiv perfuzii intravenoase, pastile sau radiații. Tratamentul se poate întinde de la câteva luni la peste un an.

„Există un număr foarte mare de medicamente și combinații de chimioterapie, rezultând multe regimuri diferite, chiar și pentru un singur tip de cancer”, a declarat Dr. Mangesh Thorat, chirurg de sân la Homerton University Hospital.

În mod obișnuit, „pacienții primesc între patru și șase cicluri, fiecare dintre acestea durând 21 de zile și constând într-o zi sau câteva zile de chimioterapie, apoi o pauză pentru ca organismul să se refacă după acest tratament agresiv”, a spus medicul oncolog Bob Phillips. „În alte cazuri, chimioterapia este administrată zilnic sau la fiecare două sau patru săptămâni”, a precizat el.

Timpii de recuperare variază foarte mult, dar, chiar și atunci când tratamentul se încheie, poate dura luni de zile până când un pacient își reia activitatea completă.

Cât de importantă este vârsta pacientului

Pacienții mai tineri, de obicei, au o stare de sănătate mai bună atunci când sunt diagnosticați și, prin urmare, au mai multe șanse să reziste la dozele optime de medicamente de chimioterapie administrate la intervale stabilite, a spus dr. Bob Phillips.

„Vedem din ce în ce mai multe persoane de 40 de ani cu cancer”, a declarat profesorul Andrew Beggs, chirurg colorectal la Universitatea din Birmingham. „Persoanele tinere tolerează mai bine doze mai mari de chimioterapie și astfel pot fi administrate regimuri mai puternice care au mai multe șanse să ucidă orice celule rămase”, a adăugat prof. Andrew Beggs.

Potrivit unui studiu realizat în 204 țări şi publicat în BMJ Oncology în 2023, numărul de cazuri de cancer la persoanele cu vârsta sub 50 de ani a totalizat 3,26 milioane în 2019, o creștere de 79,1% din 1990, cu „variații notabile” în ceea ce privește ratele de deces între zone, țări, sex și tipuri de cancer.

Un studiu separat, din 2023, publicat în JAMA Network Open, a raportat că în Statele Unite, între 2010 și 2019, cancerele gastrointestinale au avut cea mai mare rată de creştere în rândul tuturor grupurilor de cancer cu debut precoce, cu un accent deosebit pe cancerele din apendice, ductul hepatic și pancreas.

Cancerele de colon și de sân au fost, de asemenea, diagnosticate din ce în ce mai des la pacienți mai tineri, au arătat studiile.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite