Elixirul care te poate ajuta să pierzi rapid în greutate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apa cu semințe de chia ar putea fi considerată un elixir care te va ajuta să pierzi repede în greutate. Nu doar că asigură nutrienți valoroși, dar contribuie la îmbunătățirea digestiei și a senzației de sațietate, ceea ce te va face să mănânci mai puțin.

Apa cu seminte de chia, bună pentru slăbit  FOTO Freepik
Apa cu seminte de chia, bună pentru slăbit FOTO Freepik

Este suficientă o linguriță de semințe la un paht cu apă, care trebuie să fie lăsate la înmuiat peste noapte. Se consump dimineața, cu jumătate de oră înainte de masă. Acest amestec este foarte bogat în fibre, proteine, grăsimi bune, calciu, mangan, magneziu, fosor și antioxidanți, scrie Everyday Health.

De asemenea, arată piblicația de specialitate, consumul de apă cu semințe de chia dimineața „poate da un impuls digestiei și poate îmbunătăți mișcarea intestinală”.

Cosumată înainte de masă, apa cu semințe de chia aduce un aport de proteine, ajută la sănătatea oaselor, a inimii, a controlului glicemiei, a inflamației și contribuie la pierderea în greutate.

Studii puține în domeniu

Potrivit organizației non-profit FoodPrint, semințele de chia provin din planta de chia, Salvia Hispanica, și și-au câștigat numele de la războinicii azteci, care le foloseau ca alimente pentru supraviețuire.

Nu există cercetări riguroase privind apa cu semințe de chia pentru pierderea în greutate și chiar și în ceea ce privește semințele de chia în sine. De exemplu, un mic studiu brazilian publicat în 2015 în Nutricion Hospitalaria, la care au participat 26 de bărbați și femei supraponderali sau cu obezitate, a constatat că consumul a 35 de grame (aproximativ 3 linguri) de semințe de chia zilnic, timp de 12 săptămâni, a dus la pierderea în greutate. Dar studiul a fost mic și pe termen scurt.

Cu toate acestea, ar putea exista un oarecare beneficiu al adăugării semințelor de chia la dieta de slăbire. „Semințele de chia sunt bogate în fibre, ceea ce poate contribui la creșterea sațietății”, spune Tara Collingwood spceicalistă în nutriție.

Sursă excelentă de fibre, proteine sau grăsimi bune

Ele sunt, de asemenea, o sursă bună de proteine și grăsimi, ambele fiind sățioase și putând preveni supraalimentarea, subliniază ea. Doar aproximativ două linguri din micile semințe negre conțin 4,7 g de proteine, 10 g de fibre și 9 g de grăsimi (aproape exclusiv din cele bune), potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA).

În concluzie, semințele de chia pot preveni foamea, deoarece durează mai mult timp pentru a fi digerate. Cu toate acestea, consumul unui pahar de apă cu semințe de chia pe zi nu va anula efectele unor alegeri alimentare greșite sau ale unui surplus caloric.

„Semințele de chia sunt mici, dar ele conțin mai multă nutriție decât crezi”, spune Collingwood. Acestea sunt pline de acizi grași omega-3 (din acizii alfa-lipoici sau ALA, forma vegetală a acizilor grași), antioxidanți, calciu, fosfor, magneziu, cupru, fier și zinc, notează ea.

Atenție la posibile efecte adverse

O analiză anterioară, publicată în aprilie 2016 în Journal of Food Science and Technology, a sugerat că semințele de chia conțin antioxidanți care pot fi protectori pentru ficat și inimă și pot contribui la prelungirea longevității și la ținerea la distanță a cancerului. Cercetătorii au subliniat, de asemenea, că, fiind o sursă amplă de fibre, acestea pot ajuta la digestie și pot ajuta la gestionarea unor afecțiuni de sănătate precum diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială și depresia.

Acestea po fi consmate și uscate, peste salate sau în prodse de patiserie. De asemenea, pot fi adăugate în smoothie-uri.

În plus, deoarece semințele de chia sunt atât de bogate în fibre, Collingwood îndeamnă să consumați suficientă apă sau alt lichid pentru a le putea digera corect. Acest lucru va ajuta la promovarea digestiei și la evitarea constipației, a gazelor și a altor probleme digestive asociate cu consumul de prea multe fibre fără apă. În cazul în care dieta dumneavoastră este în prezent săracă în fibre, asigurați-vă că vă creșteți treptat și aportul de fibre, potrivit Clinicii Mayo.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite