De ce ar trebui să mănânci ciuperci. Opt mari beneficii pentru sănătate

0
Publicat:

Sărace în calorii și bogate în antioxidanți, fibre, minerale și vitamine din complexul B, ciupercile au fost considerate „hrana lui Dumnezeu” sau un „elixir al vieții”, relatează Health.

Ciuperci
Ciupercile sunt sărace în calorii. Foto: Arhivă

Iată de ce ar trebui să le consumi: 

Au proprietăți antiinflamatorii 

Ciupercile sunt considerate ca fiind printre cele mai bune alimente cu proprietăți antiinflamatorii.  Inflamația cronică din organism este legată de afecțiunile autoimune și de bolile cronice, printre care se numără bolile de inimă, cancerul și bolile neurodegenerative, precum Alzheimer. 

S-a constatat că mai mulți compuși bioactivi, precum beta-glucanul, care se găsesc în ciuperci au proprietăți antiinflamatorii, care pot proteja împotriva mai multor boli.

Pot ajuta la prevenirea diabetului 

Ciupercile sunt sărace în calorii și au un indice glicemic scăzut. Și, deși cercetările sunt limitate, studiile au arătat că prezența unor compuși naturali din ciuperci ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge prin inhibarea absorbției glucozei. 

De asemenea, aceștia pot îmbunătăți atât funcția pancreatică, cât și eliberarea de insulină. 

Ciupercile pot fi, de asemenea, o sursă importantă de vitamina D. Cercetările au arătat o legătură între aportul scăzut al vitaminei D și rezistența la insulină. 

Pot ajuta la combaterea obezității 

O trecere în revistă a cercetărilor a scos la iveală faptul că acest lucru se poate datora parțial proprietăților antiinflamatorii ale ciupercilor.  

Ciupercile, care conțin o cantitate mare de apă (90%), contribuie, de asemenea, la menținerea greutății atunci când sunt consumate ca alternativă la carne. Într-un studiu clinic efectuat pe 73 de adulți obezi, carnea roșie a fost înlocuită cu ciuperci în alimentația obișnuită a participanților. La sfârșitul unui an, cei care au mâncat ciuperci au consumat mai puține calorii, au înregistrat o pierdere în greutate și aveau dimensiuni mai mici ale taliei. 

Pot menține sub control tensiunea arterială 

Hipertensiunea arterială reprezintă un factor de risc major pentru bolile de inimă. O analiză recentă arată că ciupercile conțin compuși bioactivi care ajută la reducerea tensiunii arteriale. Unii dintre acești compuși relaxează vasele de sânge, ceea ce favorizează circulația. 

Ciupercile pot contribui la menținerea sub control a tensiunii arteriale datorită conținutului lor de vitamina D, deoarece nivelurile scăzute de vitamina D din sânge sunt asociate cu un risc crescut de hipertensiune arterială. 

Pot reduce riscul de depresie 

În urma unor cercetări s-a constatat că ciupercile conțin numeroși compuși bioactivi care pot fi asociați cu reducerea anxietății, inclusiv vitamina B12, antioxidanți și substanțe antiinflamatoare. 

Ciupercile sunt bogate și în ergotioneină, un aminoacid care acționează ca antioxidant.  

Sprijină sănătatea creierului 

Ciupercile pot ajuta la combaterea tulburărilor cognitive. În cadrul unui studiu efectuat în Singapore au fost evaluați 663 de participanți cu vârsta de 60 de ani și peste. Față de participanții care au consumat ciuperci mai puțin de o dată pe săptămână, adulții care au mâncat mai mult de două porții pe săptămână au avut șanse reduse de a dezvolta tulburări cognitive. 

Susțin sistemul imunitar 

În urma unei analize a cercetărilor, s-a constatat că ciupercile au un efect important asupra microbiomului intestinal datorită prebioticelor, care servesc, în esență, drept hrană pentru bacteriile bune. 

Ciupercile susțin sistemul imunitar datorită proprietăților lor antibacteriene, antifungice și antivirale naturale. 

Risc mai mic de cancer 

O analiză recentă a cercetărilor arată că ciupercile pot preveni dezvoltarea și răspândirea cancerului. Un studiu a arătat că riscul de cancer de sân a fost cu 35% mai mic la persoanele care consumau ciuperci, față de cele care nu le consumau. 

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege dacă și în ce măsură ciupercile pot reduce riscul de cancer. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite