Dieta bolnavului cu Parkinson. Alimente recomandate, alimente interzise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La nivel european, peste 1,5 milioane de pacienţi sunt diagnosticaţi cu maladia Parkinson – o boală neurodegenerativă nevindecabilă. În România, potrivit ultimelor statistici, sunt înregistraţi 73.000 de pacienţi, dintre care 8.100 sunt în Bucureşti.

Anual, peste 300.000 de persoane la nivel mondial sunt diagnosticate cu Parkinson, a doua cea mai răspândită afecţiune neurodegenerativă după Alzheimer. La nivel european, peste 1,5 milioane de pacienţi sunt diagnosticaţi cu maladia Parkinson – o boală neurodegenerativă nevindecabilă. În România, potrivit ultimelor statistici, sunt înregistraţi 73.000 de pacienţi, dintre care 8.100 sunt în Bucureşti.

Cauzele pentru care apare această afecţiune nu sunt cunoscute. Oamenii de ştiinţă consideră cât atât genetica, cât şi factorii de mediu au un rol în declanşarea bolii.

Maladia Parkinson este determinată de distrugerea progresivă a neuronilor care produc dopamina – un neurotransmiţător responsabil de capacitatea corpului de a controla mişcările. Boala începe să se manifeste atunci când dopamina din creier scade cu mai mult de jumătate faţă de valorile normale.

Ce trebuie să conţină mesele zilnice

Dieta şi alimentaţia joacă un rol important alături de tratamentul care controlează simptomele bolii, potrivit Dan Răican, pacient care suferă de această afecţiune, autorul cărţii Stop Parkinson!

Astfel, în funcţie de recomandările medicului neurolog şi ale celui nutriţionist, mesele zilnice trebuie să conţină 6-11 porţii de cereale şi făinoase. O porţie înseamnă o felie de pâine, o jumătate de cană de cereale sau un biscuit; 3-4 porţii de legume şi zarzavaturi – o porţie însemnând un cartof mijlociu, o jumătate de cană de zarzavaturi fierte sau o jumătate de cană de legume proaspete sau fierte.

Fructele trebuie să fie în 2-4 porţii pe zi, o porţie fiind egală cu un fruct mediu, trei sferturi de cană de suc, un ciorchine mediu de struguri sau o felie medie de pepene.

Carnea, ouăle, peştele nu trebuie să depăşească 2-3 porţii pe zi, o porţie însemnând 100 de grame de carne gătită sau 200 de grame de peşte gătit; în timp ce lactatele trebuie să fie 2-3 porţii. O porţie înseamnă o cană cu lapte sau 200 de mililitri de iaurt sau 50 de grame de telemea.

Hidratarea previne constipaţia

Hidratarea este şi ea importantă pentru că previne constipaţia, un simptom cu care se confruntă bolnavii cu Parkinson.  Alcoolul este permis doar ocazional – un pahar de vin sau bere – atâta timp cât tratamentul şi afecţiunile adiacente nu interzic acest lucru.

Alimentele recomandate sunt cele bogate în antioxidanţi. Aceştia pot fi găsiţi în varză, ardei gras, cartofi, anghinare; fructe de pădure, mere, pere, struguri; cereale, ouă; fasole, linte; nuci, alune; ciocolată neagră, vin roşu, cafea, ceai.

Pe de altă parte, anumite alimente îngreunează digestia şi absorbţia medicamentelor în organism. Sunt de evitat consumul de mezeluri şi carne sau peşte uscat; de brânzeturi maturate – cu mucegai, Camembert, Cheddar – de varză murată; de soia şi produse din soia, de suplimentele de fier.

Toate deciziile legate de dietă trebuie luate doar sub îndrumarea medicului, atrage atenţia Dan Răican.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite