Calitatea carbohidraţilor e mai importantă decât cantitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carbohidraţii sunt esenţiali în alimentaţie, importantă este sursa lor
Carbohidraţii sunt esenţiali în alimentaţie, importantă este sursa lor

În dietă, cantitatea mare sau mică de carbohidraţi este mai puţin importantă decât tipul acestora. De exemplu, cei proveniţi din cerealele integrale, secară, orz sunt opţiuni mai sănătoase, comparativ cu cei proveniţi din pâine albă sau cartofi prăjiţi.

Cel mai important este tipul de carbohidraţi pe care îl alegem pentru că unele surse sunt mai sănătoase decât altele. Cantitatea de carbohidraţi din dietă – mai mică sau mai mare – este mai puţin importantă în raport cu tipul, potrivit hsph.harvard.edu. De exemplu, cei proveniţi din cerealele integrale, secară, orz sunt opţiuni mai sănătoase, comparativ cu cei proveniţi din pâine albă sau cartofi prăjiţi.

Dacă ţinem minte acest lucru simplu şi alegem carbohidraţi din surse mai bune fără a sta mereu cu ochii pe cantităţi, atunci avem şanse să ne îmbunătăţim dieta şi să trăim mai sănătos.

Energie din carbohidraţi

Carbohidraţii se găsesc într-o gamă largă de alimente sănătoase şi mai puţin sănătoase – pâine, leguminoase, lapte, popcorn, cartofi, prăjituri, spaghete, porumb, băuturi - sub diferite forme. Cele mai frecvente sunt zahărul, fibrele şi amidonul.

Alimentele bogate în carbohidraţi sunt o parte importantă a alimentaţiei sănătoase. Carbohidraţii alimentează organismul cu glucoză, pe care acesta o converteşte în energie, pentru a susţine funcţiile organelor şi activitatea fizică.

Dar calitatea acestor carbohidraţi este foarte importantă pentru că unii sunt mai sănătoşi decât alţii. Astfel, surse sănătoase de carbohidraţi se găsesc în cerealele integrale neprocesate sau foarte puţin procesate, în vegetale, în fructe şi în leguminoase. Aceştia susţin sănătatea organismului, îi furnizează vitamine şi minerale, fibre şi fitonutrienţi.

Sursele mai puţin sănătoase includ pâinea albă, produsele de patiserie, sucurile şi orice alte alimente procesate sau rafinate. Carbohidraţii de acest tip contribuie la creşterea în greutate, interferează cu orice dietă de slăbire şi favorizează diabetul şi bolile de inimă.

Un plan de alimentaţie bun trebuie să includă mai ales carbohidraţi sănătoşi proveniţi din legume (mai puţini cartofi), şi cereale integrale care trebuie să alcătuiască trei sferturi din farfuria sănătoasă.  

Cum putem adăuga carbohidraţi sănătoşi în dietă

1.Începem ziua cu cereale care să conţină ca ingredient principal pe cele integrale şi mai puţin zahăr. Sunt recomandate cele care au măcar 4 grame de fibre la o porţie şi mai puţin de 8 grame de zahăr.

2.Alegem pâinea integrală pentru gustări şi sendvişuri.

3. Produsele de panificaţie conţin adesea multă sare. Ca să evităm un consum prea mare putem opta pentru cereale integrale – orez brun, quinoa – adăugate în salate.

4. Alegem fructele proaspete în locul sucurilor. O portocală are de două ori mai multe fibre decât un pahar cu suc de portocale.

5. Fasole, da, cartofi, nu. În timp ce cartofii sunt promotori ai kilogramelor în plus, fasolea este o sursă excelentă de carbohidraţi cu digestie lentă. Fasolea şi alte leguminoase furnizează, totodată, şi o doză mare de proteine sănătoase.


 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite