Video De ce nu trebuie să facem duș imediat după antrenament. Riscurile pe care le ignorăm și cum ne afectează afectează corpul

0
Publicat:

Deși poate părea contraintuitiv, un expert în sănătate ne avertizează să nu facem duș imediat după antrenament. Află care sunt motivele științifice care stau la baza acestui sfat și cum te pot proteja de riscuri neașteptate pentru corpul tău.

Bărbat sub duș Foto Shutterstock
Studiile științifice arată că dușul imediat după antrenament poate dăuna sănătății Foto Shutterstock

Dr. José Manuel Felices, specialist în sănătate și educație științifică, oferă într-un videoclip amuzant pe contul său de Instagram un sfat important, dar neplăcut pentru mulți: să nu faci duș imediat după antrenament.

Deși poate părea contraintuitiv, medicul susține că așteptarea câtorva minute între exerciții și igienă este esențială pentru buna funcționare a proceselor fiziologice naturale ale corpului.

3 efecte negative dovedite ale dușului imediat după sport

„Nu face niciodată duș imediat după exerciții!” – sună avertismentul ferm al medicului, rostit chiar din duș, ca răspuns ironic la întrebarea: „Îmi spui să stau cu transpirația urât mirositoare?”.

În continuare, specialistul explică cele trei motive esențiale pentru care acest gest aparent inofensiv poate fi dăunător pentru sănătate.

1. Dușul imediat după antrenament întrerupe termoreglarea - risc de leșin

Primul motiv are legătură cu termoreglarea naturală a corpului: atunci când faci exerciții, temperatura corpului crește și, pentru a o reduce, începi să transpiri. Dacă te duci direct la duș, întrerupi acest proces esențial, iar riscul de amețeli sau chiar leșin devine mai mare.

„În timp ce facem exerciții, mușchii ard energie, iar acest proces produce căldură, ceea ce crește temperatura corpului. Pentru a compensa, vasele de sânge se dilată, iar transpirația devine mai abundentă, evaporându-se de pe pielea noastră și contribuind astfel la scăderea temperaturii”, explică medicul.

Dacă terminăm antrenamentul și mergem direct la duș, întrerupem procesul natural de reglare a temperaturii corpului, ceea ce poate duce la amețeli și chiar leșin”, atrage atenția specialistul menționând riscul de „sincopă cauzată de hidrocuție”, adică de șoc termic.

2. Motivul uluitor pentru care transpirăm și după duș – stoparea procesului de eliminare a toxinelor

„Transpirația nu este doar un mecanism de răcorire a corpului, ci contribuie și la igiena acestuia. De fapt, «mirosul de transpirație» provine din detritusuri ale pielii, cum ar fi bacteriile moarte, care sunt eliminate prin secrețiile celor 2,5 până la 3 milioane de glande sudoripare ale corpului uman. Există glande sudoripare ecrine, care secretă apă și săruri minerale, și glande apocrine sau sebacee, care secretă grăsimi, feromoni și alte substanțe”, explică expertul.

Acesta continuă cu o explicație suplimentară: „Transpirația elimină toxine care ajung la suprafața pielii. Dacă facem duș imediat după antrenament sau activitate fizică, nu permitem corpului să termine procesul de eliminare a acestor toxine, ceea ce poate duce la senzația că igiena nu este completă. Chiar și după duș, putem continua să transpirăm”.

Este important de menționat că bacteriile preferă zonele întunecate și calde ale corpului, motiv pentru care axilele și picioarele au un miros corporal mai puternic.

3. Dușul rapid și riscul de iritații și uscăciune a pielii

În final, dr. José Manuel Felices menționează că transpirația are un pH ușor acid, „ceea ce protejează pielea de bacterii și de agresiuni externe în timpul exercițiilor fizice”.

De aceea, dacă faci duș prea repede, mai ales folosind săpunuri alcaline, înlături acest echilibru, iar pielea rămâne mai vulnerabilă, riscând să devină iritată sau uscată”. Astfel îți deteriorezi pielea fără să-ți dai seama.

Timpul ideal între antrenament și duș: Regula celor 15 minute de așteptare

„Știința susține că nu ar trebui să faci duș deloc după exerciții fizice?”, întreabă ironic sportivul interlocutor din videoclip.

„Nu, știința susține că ar trebui să aștepți aproximativ 15 minute după ce termini activitatea fizică înainte de a face duș. În acest timp, corpul tău are șansa să își regleze temperatura. Te poți hidrata, socializa cu colegii sau reflecta asupra performanței tale. Abia apoi poți face dușul binemeritat și necesar”, răspunde medicul.

Importanța igienei corecte: Cum influențează microbiomul pielii sănătatea noastră

Necesitatea igienei externe este esențială pentru sănătatea generală a corpului uman. Zonele care sunt curățate mai frecvent, conform unui studiu publicat în 2023 în Frontiers of Microbiology, au un microbiom mult mai divers și o colecție de microorganisme mai sănătoase decât zonele neglijate.

Microbiomul pielii este compus din microorganisme utile și benefice pentru organismul uman, dar și din microorganisme dăunătoare, avertizau cercetătorii: „Alterarea acestui echilibru necesar și favorizarea microorganismelor dăunătoare poate fi periculoasă”.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite