O spălare banală ne poate distruge pielea. Ce reguli trebuie să respectăm cu stricteţe atunci când facem duş

0
0
Statul prea mult în cadă ne poate distruge pielea. FOTOShutterstock.
Statul prea mult în cadă ne poate distruge pielea. FOTOShutterstock.

Igiena trebuie să fie importantă, dar specialiştii spun că un duş pe zi este suficient. Prea multă grijă pentru curăţenia corporală poate duce la probleme dermatologice serioase.

Specialiştii ne spun să nu exagerăm cu duşurile sau băile repetate. „Igiena este foarte importantă, dar nu trebuie să exagerăm. Un duş pe zi este suficient. Dacă ne spălăm pe corp de mai multe ori pe zi riscăm să distrugem bariera de protecţie care ne apără pielea de infecţii. Deşi pare ciudat, dacă ne spălăm prea des şi prea mult putem că facem boli de piele, deşi printr-o igienă exagerată urmărim contrariul“, spune medicul dermatolog Alina Vija.

Duş sau baie în cadă?

O altă dilemă a multora este dacă să facem duş sau baie în cadă. „Mulţi vrem să facem o baie relaxantă şi asta nu este rău. Este foarte important ca înainte să ne aşezăm în cadă să facem un scurt duş, care să nu stăm apoi în apă în propria mizerie. Baia nu trebuie însă să fie la ordinea zilei. Cel mai bine este să facem duş, deoarece atunci când stăm în cadă pielea este afectată şi se usucă. Nici duşul nu trebuie să dureze foarte mult, maxim zece minute“, mai spune specialistul

Săpun sau gel de duş

Produsele de curăţare a pielii pe care ne folosim pe pot îmbolnăvi. „Abuzul de săpunuri antibacteriene de exemplu distruge şi bacteriile bune şi aşa apar eczemele şi dermatitele. De asemenea unele săpunuri sau geluri de duş usucă pielea şi trebuie să fim atenţi la ingredinte. Alegeţi geluri de duş cu ulei de măsline sau ulei de argan care hidratează pielea în timp ce ne spălăm. De asemenea este bine ca după duş să aplicăm uleiuri hidratante pe corp de două ori pe săptămână, când încă pielea este umedă. Ne vor ajuta să avem o piele mai elastică. Nu frecaţi corpul cu prosopul când vă ştergeţi, mai bine alegeţi un halat şi lăsaţi pielea să se usuce treptat“, mai spune medicul.

Apă fierbinte sau călie

Apa fierbinte este unul dintre marii inamici ai pielii. „Nu este bine să faceţi băi sau duşuri fierbinţi. Porii se deschis din cauza aburului şi pot favoriza pătrunderea bacteriilor în straturile pielii. Dacă atunci când faceţi baie observaţi că pielea se înroşeşte, este clar că suferă. Pielea se usucă şi vor apărea mâncărimile. Dacă baia fierbinte este repetată zilnic pielea va începe să se decojească şi nu va mai fii elastică. De aceea eu recomand duşurile cu apă călduţă. Sunt benefice pentru piele deoarece temperatura nu este cu mult mai mare decât cea a corpului“, mai spune dermatologul.

Braşov


Ultimele știri
Cele mai citite