Cum te ajută dieta pe tipuri de gust
0Ayurveda reprezintă medicina veche din India, care s-a dezvoltat acum 6.000 de ani. Unul dintre pricipiile acesteia se bazează pe mâncarea sănătoasă, dar şi pe tipurile de gust.
Principiile ayurveda se bazează pe 3 tipuri de energii: Vata (aer), Pitta (foc) si Kapha (apă-pământ). Astfel, dieta fiecărei persoane trebuie adaptată în funcţie de tipul energiei în care se încadrează.
În ayurveda există şi şase tipuri de gust, şi anume: sărat, dulce, amar, acru, iute şi astringent. Astfel, trebuie inclus unul dintre alimentele cu acest gust, pentru a restabili echilibrul în organism, la una dintre mesele principale sau în gustările zilnice.
Gustul dulce
În această categorie, specialiştii ayurveda includ cartofii dulci, morcovul, orezul, caju. Sunt indicate persoanelor din categoria Pitta (oameni cu o personalitate puternică, care se concentrează uşor şi au un corp atletic) pentru a le proteja de apariţia problemelor digestive, la care sunt predipuse.
Pe cei din categoria Vata (recunoscuţi după oasele mici, constituţie fragilă, faptul că trec uşor de la o stare la alta) îi ajută să se concentreze mai uşor, în timp ce pentru cei din Kapha (persoane masive, rezistente la stres, posesive, geloase) sunt recomandate pentru a le da energie.
Gustul acru
Alimente precum lămâile, spanacul, lime, coacăzele, vişinele stimulează digestia persoanelor din categoria Vata. Cei care fac parte din Kapha şi Pitta nu trebuie să facă exces cu aceste legume şi fructe, pentru că le pot cauza afecţiuni precum ulcerul, gastritp sau probleme ale ficatului.