Cum putem combate mâncatul pe fond emoțional

0
Publicat:

Mâncatul pe fond emoțional este atunci când începem să consumăm alimente nu datorită foamei, ci drept răspuns la stres sau emoții negative. Această practică poate duce rapid la creșterea în greutate și chiar probleme de sănătate, afectându-ne starea de bine și calitatea vieții.

Mâncatul pe fond emoțional va duce rapid la creșterea în greutate FOTO Arhiva
Mâncatul pe fond emoțional va duce rapid la creșterea în greutate FOTO Arhiva

Factorii declanșatori ai mâncatului pe fond emoțional pot fi variate și diferă de la o persoană la alta. Printre cei mai comuni se numără stresul, anxietatea, plictiseala, frustrarea și tristețea.

Adesea, persoanele care recurg la mâncare pentru a face față acestor emoții resimt o senzație temporară de confort sau eliberare, dar ulterior pot experimenta vinovăție și regrete.

Cu toate acestea, există modalități eficiente de a combate mâncatul pe fond emoțional.

Conștientizarea problemei

Pentru a combate această problemă, este important, în primul rând, să identificăm și să conștientizăm factorii săi declanșatori. Auto-reflecția și înțelegerea emoțiilor asociate cu mâncatul pe fond emoțional pot fi primul pas în direcția unei schimbări pozitive.

Am putea chiar să privim mâncarea ca pe un drog, așa cum au facut-o medicii francezi, Marc Valleur si Jean Claude Matysiak, în volumul „Patologiile excesului”.

Pentru a ne trata dependența trebuie să apelăm aproape la aceleași mijloace. Argumentul științific constă în faptul că aceiași carbohidrați sporesc productia de dopamină, substanță responsabilă de echilibrarea nivelului de energie și stare de bine.

Este util să ținem un jurnal alimentar, pentru a înregistra momentele și emoțiile asociate cu mâncatul excesiv sau necontrolat.

Tratarea dependenței

În loc să recurgem la alimente atunci când suntem emoționali, putem adopta strategii alternative, sănătoase. Exercițiile fizice regulate, practicile de relaxare cum ar fi meditația sau yoga, discuțiile cu prietenii sau cu un terapeut și implicarea în activități plăcute pot fi metode eficiente, pentru a gestiona emoțiile și a evita mâncatul pe fond emoțional.

Este important să avem, pe cât posibil, o alimentație echilibrată și variată, bazată pe hrană sănătoasă ce include: legumele, fructele, proteinele slabe și cerealele integrale. O astfel de dietă poate contribui la menținerea unei stări de sănătate optime și la prevenirea senzației de foame excesivă.

Planificarea, în avans, a meselor și a gustărilor sănătoas poate ajuta la evitarea alegerilor impulsive, făcute în timpul stărilor emoționale negative.

Un alt truc ar fi includerea în alimentație a acelor alimente care sunt benefice în momentele de stres. Carbohidrații sănătoși (exemplu: cereale integrale) au capacitatea, datorită continutului de vitamina B1, acid folic și zinc, să aducă o îmbunătățire a stării de spirit și să lupte împotriva depresiei. Fulgii de ovăz reprezintă, de asemenea, un excelent aliment antistres, la fel ca și migdalele, avocado sau nucile.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite