Dieta care combate stresul. Alimentele care te ajută să-l reduci și beneficiile lor pentru sănătate

0
Publicat:

În momentele de stres, mulți dintre noi simțim tentația de a recurge la alimente nesănătoase, de tip fast-food, dulciuri sau băuturi carbogazoase. În loc să ajute la reducerea stresului, consumul acestor alimente ne poate agrava starea.

Alimente care ajută la combaterea stresului FOTO Shutterstock
Alimente care ajută la combaterea stresului FOTO Shutterstock

De fapt, există o legătură strânsă între alimentație și starea noastră de bine, iar alegerea corectă a ceea ce mâncăm poate contribui inclusiv la gestionarea eficientă a stresului.

Potrivit experților în nutriție, anumite alimente pot juca un rol important în reducerea nivelului de stres și îmbunătățirea stării de spirit. Atunci când suntem stresați, organismul nostru reacționează prin eliberarea de hormoni de stres, cum ar fi cortizolul.

Consumul excesiv de alimente nesănătoase, care sunt bogate în zahăr, grăsimi și aditivi artificiali, poate afecta echilibrul hormonal și poate contribui la creșterea nivelului de cortizol în organism, implicit a stresului, anxietății, oboselii și irascibilității.

De partea cealaltă, alimentele bogate în nutrienți, vitamine și antioxidanți sprijină funcționarea optimă a creierului, sistemului imunitar și sistemului nervos. Potrivit experților în nutriție, există anumite alimente pot juca un rol important în reducerea nivelului de stres și îmbunătățirea stării de spirit.

10 alimente care pot reduce stresul

Somonul: Consumul de somon, bogat în acizi grași Omega-3 și vitamine din complexul B, poate ajuta la reducerea nivelului de cortizol (hormonul stresului), precum și la protejarea împotriva bolilor de inimă. Grăsimile nesaturate din carnea de pește au, totodată, rol protector împotriva alterării memoriei și a depresiei, protejând sistemul nervos.

Avocado: Avocado este o sursă excelentă de grăsimi sănătoase, vitamine și minerale, contribuind la reglarea tensiunii arteriale și protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.

Fructele de pădure: Afinele, zmeura și căpșunile sunt bogate în antioxidanți și vitamina C, care susțin sistemul imunitar și sunt benefice în ameliorarea stresului.

Ovăzul: Consumul de ovăz, o sursă de carbohidrați complecși, poate ajuta la menținerea nivelului de zahăr în sânge stabil, și la creșterea nivelului de serotonină, reducând astfel stresul și anxietatea.

Ciocolata neagră: Ciocolata neagră, cu un conținut ridicat de cacao, poate stimula eliberarea de endorfine și serotonină, hormoni responsabili de îmbunătățirea stării de spirit și reducerea stresului. Este recomandată cea cu peste 70% cacao.

Nucile: Nucile sunt bogate în acizi grași omega-3, antioxidanți și vitamina E, având efecte benefice asupra sănătății creierului. Ronțăitul nucilor poate preveni fluctuațiile hormonilor de stres, protejând împotriva schimbărilor bruște ale stării emoționale.

Ceaiul verde: Ceaiul verde, poate fi savurat în orice moment al zilei. Datorită conținutului de antioxidanți și aminoacidului L-teanină, acesta ajută la relaxare. Consumat dimineața, ceaiul verde produce efectul de „trezire” pe care îl are și cafeaua, sporește atenția și memoria, prezintă substanțe anticancerigene și stimulează menținerea tinereții.

Bananele: Bogate în potasiu, vitamina B6 și triptofan, bananele pot ajuta la reglarea tensiunii arteriale și la stimularea producției de serotonină, contribuind astfel la reducerea stresului.

Semințele de susan: Semințele de susan sunt o sursă de calciu, magneziu și vitamine B, care ajută la menținerea echilibrului emoțional și reducerea stresului.

Spanacul: Spanacul conține magneziu. O deficiență a acestui mineral în organism declanșează dureri de cap și oboseală, favorizând efectele nocive ale stresului. O singură porție de spanac (100 g) poate să mențină nivelul de magneziu la valori sigure. De asemenea, conține vitamina C și antioxidanți, susținând sistemul imunitar.

Pe lângă o dietă sănătoasă, exercițiile fizice regulate și gestionarea adecvată a timpului sunt factori ce pot contribui la menținerea unei stări de bine și echilibru mental.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite