Cum poți evita apariția pancreatitei. La ce vicii trebuie să renunți

0
Publicat:

Afecțiunea este caracterizată prin inflamarea pancreasului, iar simptomele pot fi: dureri abdominale moderate până la severe, care se agravează atunci când tușești, stai întins, te miști sau mănânci, precum și indigestie și pierderea poftei de mâncare, relatează Parade.

Fumatul poate crește riscul de pancreatită. Foto: Arhivă
Fumatul poate crește riscul de pancreatită. Foto: Arhivă

Primul lucru pe care trebuie să-l știm despre pancreatită este că există mai multe tipuri", a explicat pentru Parade Toufic Kachaamy, gastroenterolog la City of Hope Comprehensive Care and Research Center din Phoenix, Arizona. 

Există două tipuri: pancreatită acută și cronică. 

Simptomele pancreatitei acute: durere în partea superioară a abdomenului care poate iradia spre spate, uneori însoțită de greață, vărsături, febră, bătăi ale inimii rapide și respirație rapidă și superficială sau insuficiență respiratorie. 

În cazul pancreatitei cronice, pacienții pot prezenta diaree, exces de grăsimi în scaun (steatorree), pierderea poftei de mâncare, pierdere involuntară în greutate și amețeli. 

Iată cum poți preveni apariția pancreatitei 

Dacă nu vrei să te expui riscului de a suferi de pancreatită, renunță la alcool! Medicii susțin că un consum excesiv de alcool poate duce la apariția pancreatitei, precum și la apariția unor probleme medicale și mai grave. 

Consumul excesiv de alcool poate duce adesea la un episod de pancreatită", atrage atenția Babak Firoozi, gastroenterolog la MemorialCare Orange Coast Medical Center din Fountain Valley, California. „Episoadele recurente de pancreatită pot crește, de asemenea, riscul de cancer pancreatic”, a mai adăugat Firoozi. 

Fumatul poate crește riscul de pancreatită, precum și de cancer pulmonar, emfizem, boala pulmonară obstructivă cronică și o mulțime de alte probleme despre care știi deja. Fumatul este cel mai des asociat cu pancreatita cronică, în timp ce consumul excesiv de alcool poate provoca atât forme acute, cât și cronice ale afecțiunii. 

Alte cauze ale pancreatitei pot include calculi biliari, diabet, infecții, obezitate, nivel ridicat de trigliceride, anumite medicamente și traumatisme survenite în urma unor accidente sau a unor răni, conform Sunaha Sohi, gastroenterolog la Gastroenterology Health Partners din Louisville, Kentucky. 

Afecțiunile existente în prealabil, cum ar fi fibroza chistică, precum și antecedentele familiale de boală pancreatică, pot reprezenta, de asemenea, un risc crescut de pancreatită. 

Știi deja că nu ar trebui să fumezi sau să consumi alcool în exces. În afară de renunțarea la fumat și reducerea consumului de alcool, cum te poți feri de pancreatita cronică sau acută? 

În primul rând, ar trebui să urmezi un tratament pentru calculi biliari, dacă prezinți, susține dr. Firoozi, fiindcă, în afară de vicii, pancreatita este frecvent cauzată de calculii biliari. 

De asemenea, este important să ai grijă la ceea ce mănânci. „Incidența pancreatitei este în creștere la nivel mondial din cauza creșterii ratelor de obezitate și a calculilor biliari", spune dr. Sohi. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite