Lucrul pe care nu trebuie să îl mai faci dacă vrei să eviți virozele și alte boli. Explicațiile unui imunolog

0
Publicat:

Sezonul sărbătorilor de iarnă este cel mai aglomerat din an, dar și perioada în care probabilitatea de a ne îmbolnăvi este cea mai mare, scrie Parade, care punctează un lucru pe care nu trebuie să îl faci niciodată dacă vrei să eviți să te îmbolnăvești, potrivit imunologilor.

Suntem în sezonul virozelor. FOTO Pexels
Suntem în sezonul virozelor. FOTO Pexels

Este vorba despre un gest pe care, de cele mai multe ori, îl faci inconștient și de la care ai putea să te abțiii ca să reduci riscurile de a contacta o viroză.

Dacă faci acest lucru din obișnuință, este timpul să te oprești!

Desigur, nu există niciodată un moment bun pentru a te îmbolnăvi, dar cel mai frustrant este să fii blocat în pat și să ratezi petrecerile care au loc doar o dată pe an.

Parade explică ce șansele ai să rămâi sănătos de sărbători renunțând la un gest banal.

Imunologii spun că o măsură simplă poate contribui în mare măsură la protejarea împotriva bolilor, inclusiv a răcelii comune, a gripei și a COVID (care încă mai dă târcoale). 

Dr. Jenna Podjasek, medic, imunolog și alergolog subliniază că cel mai bun lucru pe care îl poți face dacă vrei să eviți să te îmbolnăvești - chiar și atunci când toată lumea din jurul tău se îmbolnăvește - este să eviți să îți atingi fața.

„Nu vă atingeți niciodată ochii, nasul sau gura cu mâinile nespălate. Acesta este cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru a evita să vă îmbolnăviți", spune medicul.

Renunțarea la acest obicei extrem de comun - promovată mai ales în pandemie-  poate schimba situația.

Explicația pentru care este atât de ușor să te îmbolnăvești dacă îți atingi fața este că germenii/virusurile intră în corpul tău prin ochi, nas și gură, așa că este logic că atingerea acestor zone cu mâinile nespălate este o modalitate obișnuită de a-i răspândi, explică dr. Podjasek.

Atenție la dubla infectare!

Amintim că prezența virozelor respiratorii a început să își facă tot mai mult simțită prezența odată cu răcirea vremii, iar printre pacienții care ajung la spital se numără și cazuri mai speciale ce sunt, conform medicilor, mai greu de gestionat.

Este vorba despre pacienții care prezintă dublă infectare, cu virusul gripal și Coronavirus, ce pot prezenta forme foarte severe de boală.

Diagnosticul se poate pune doar după efectuarea unui examen clinic.

Medicii avertizează că bătrânii, copiii dar și persoanele care prezintă anumite boli trebuie să fie foarte atente în această perioadă a anului, pentru a evita îmbolnăvirea.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite