Cum pot fi prevenite alergiile la arahide. Noile descoperiri dau peste cap tot ce se știa

0
Publicat:

Introducerea alunelor în dieta sugarilor poate reduce semnificativ riscul de dezvoltare a alergiilor la arahide în adolescență, a constat un nou studiu, citat de Euronews.

Cum să prevenim alergiile la alune - Foto Arhiva
Cum să prevenim alergiile la alune - Foto Arhiva

Potrivit cercercetării, consumul regulat de alune începând de la vârsta de sugar și continuând până la vârsta de cinci ani poate oferi o "toleranță de durată", protejând copiii chiar și după ce încetează consumul de alune. Această descoperire ar putea schimba politicile de sănătate publică și recomandările privind introducerea alimentelor alergenice la sugar, având un impact semnificativ în reducerea alergiilor alimentare la copii și adolescenți. 

Concret, noile descoperiri arată că hrănirea copiilor cu alune în mod regulat, de la vârsta de sugar până la vârsta de cinci ani, a redus cu 71% rata de alergie la alune în adolescență. 

Acest lucru a fost demonstrat într-o extensie a unui studiu anterior, în care jumătate dintre participanți au consumat alune regulat până la vârsta de 5 ani, iar cealaltă jumătate le-a evitat, potrivit concluziilor publicate în revista NEJM Evidence. Introducerea timpurie a arahidelor a redus semnificativ frecvența alergiei la arahide în rândul copiilor cu risc ridicat, diminuând riscul la vârsta de 5 ani cu 81%. Ulterior, urmărind participanții până la adolescență, s-a constatat că grupul care a consumat arahide regulat și timpuriu și-a redus riscul de alergie cu 71% în comparație cu cei care le-au evitat. 

Zeci de ani de sfaturi de a evita alunele i-au făcut pe părinți să se teamă să introducă alunele la o vârstă fragedă. Dovezile sunt clare că introducerea timpurie a arahidelor în copilărie induce o toleranță pe termen lung și îi protejează pe copii de alergii până la vârsta adolescenței.”, a declarat într-un comunicat Gideon Lack, cercetător principal și profesor de alergie pediatrică la King's College London, potrivit sursei citate. 

Cauză frecventă a alergiilor alimentare 

În Europa, alergia la arahide afectează aproximativ 1,5% din populație conform unui studiu din 2023. Această alergie poate fi fatală. 

În acest moment, alergiile alimentare sunt în creștere în Marea Britanie, iar incidența este în creștere în rândul copiilor. Poate fi deosebit de dificil de trăit cu alergie la alune. Știm de la numeroasele persoane pe care le sprijinim că teama de a avea o reacție alergică fatală la alune nu poate fi înțeleasă cu adevărat de cei care nu au alergie alimentară ”, spune Amena Warner, șefa serviciilor clinice de la Allergy UK. Aceasta adaugă : „studiul oferă speranța generațiilor viitoare că prevalența alergiilor la arahide poate fi redusă”, având în vedere că importanța cercetării cauzelor alergiilor alimentare „nu poate fi supraestimată”.  

Co-investigatorul principal George Du Toit, tot de la King's College London, a declarat că alunele pot fi introduse în dieta încă de la vârsta de patru luni.  „Copilul trebuie să fie pregătit din punct de vedere al dezvoltării pentru a începe înțărcarea, iar alunele ar trebui introduse sub formă de pastă moale de piure sau sub formă de pufuleți de alune”, a spus el. 

Și Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase al SUA (NIAID) a participat la finanțarea studiului. Prin intermediul unei declarații, Jeanne Marrazzo, directorul NIAID, a transmis că rezultatele „ar trebui să întărească încrederea părinților și a celor care se ocupă de îngrijirea copiilor că hrănirea copiilor mici cu produse pe bază de arahide începând din copilărie, în conformitate cu orientările stabilite, poate oferi o protecție de durată împotriva alergiei la arahide”. 

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite