Cinci lucruri despre alergiile sezoniere care te-ar putea surprinde: Stresul, clorul și anumite fructe pot fi un semn!

0
Publicat:

Dacă „te simți mereu răcit”, tușești, îți simți „simți capul greu”, nasul e mereu înfundat și el, este posibil să fie o alergie. Ai putea crede că doar polenul îți cauzează suferința, dar și alte substanțe pot fi implicate, susțin alergologii.

Alergiile pot apărea în orice perioadă a anului FOTO: Arhivă, Adevărul
Alergiile pot apărea în orice perioadă a anului FOTO: Arhivă, Adevărul

Sezonul alergiilor poate apărea în orice moment al anului, deoarece există diferite tipuri de alergene care pot duce la apariția simptomelor. Potrivit dr. Irina Alexandru, medic specialist în Alergologie si Imunologie din Iași, atunci când ai o alergie, „sistemul tău imunitar reacționează la ceva care este bine tolerat de alte persoane”.

„Adică devine mai sensibil și are reacții exagerate, încercând să se apere de anumiți un factori externi. Persoanele cu alergii sezoniere reacționează la polenul din plante. Simptomele pot include strănuturi repetate, nas înfundat, secreții nazale apoase, tuse, lăcrimare, mâncărimi de ochi, nas, gură, gât, urechi, chiar erupții cutanate și respirație șuierătoare, dificilă”, susține medicul. 

Pe pagina sa de Facebook, dr. Irina Alexandru a făcut o listă cu cinci cinci lucruri despre alergiile sezoniere care ne-ar putea da bătăi de cap.

1. Se pot manifesta ca alergii alimentare. Persoanele care suferă de alergii sezoniere experimentează uneori așa-numitul „sindrom de alergie polen-alimente” (sau sindromul de alergie orală), care implică simptome de alergie la nivelul gurii, gâtului, urechilor (mâncărime, senzație de furnicătură, chiar edem al buzelor, limbii sau gâtului) atunci când consumă fructe și legume proaspete precum mere, pere, morcovi, țelină, piersici sau cireșe. Proteinele vegetale din aceste alimente reacționează încrucișat cu anumite proteine de polen, provocând simptome sugestive unei alergii alimentare.

2. Stresul poate agrava simptomele alergiei. Reducerea nivelului de stres nu este doar un remediu modern, dar poate reduce producția de histamină, substanța care provoacă reacții alergice în organism. A practica un sport sau a aloca măcar 30 de minute pe zi pentru meditație sau yoga te poate ajuta să-ți gestionezi simptomele.

3. Furtunile pot declanșa astmul cu componentă alergică. Pot determina o persoană alergică să aibă dificultăți de respirație (respirație greoaie, șuierătoare), chiar dacă nu a mai avut niciodată probleme respiratorii importante.

4. Clorul poate agrava alergiile. Fie că mergi la piscină sau doar intri în contact cu aerosoli de substanțe dezinfectante pe bază de clor, acesta poate irita căile respiratorii, agravând simptomele alergiilor sezoniere.

5. Ar trebui să începi administrarea tratamentului pentru alergii din timp. Medicamentele funcționează cel mai bine și sunt cele mai eficiente dacă sunt administrate înainte de începerea sezonului de polen.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite