Ce impact are sforăitul asupra zâmbetului tău: „Este mai mult decât o frustrare”

0
Publicat:

Majoritatea oamenilor sforăie la un moment dat în viață, fie din cauza unei răceli sau a unei boli care le afectează capacitatea de a respira pe nas. Astfel, un dentist a dezvăluit care sunt motivele pentru care sforăitul ar putea face ravagii în ceea ce privește sănătatea orală, relatează Daily Mail.

Lipsa de salivă crește riscul de infecții orale. Foto: Arhivă
Lipsa de salivă crește riscul de infecții orale. Foto: Arhivă

Vârsta, sexul, stilul de viață și greutatea sunt factori care contribuie la apariția sforăitului și pot fi, de asemenea, semne ale unei probleme de sănătate subiacente, potrivit dentistului dr. Deepak Aulak. 

Risc crescut de infecții orale 

Sforăitul pe toată durata nopții duce adesea la respirația prin cavitatea bucală, ceea ce înseamnă o reducere a salivei - însă trezirea cu gura uscată este cea mai mică grijă. 

Lipsa de salivă crește riscul de infecții orale, iar gura uscată poate provoca carii dentare și boli ale gingiilor, întrucât saliva este esențială în menținerea unei bune sănătăți orale. 

Controalele stomatologice regulate sunt cruciale, nu doar pentru menținerea sănătății orale generale, ci și pentru a aborda în mod specific problemele legate de uscăciunea gurii”, a afirmat medicul. 

Carii dentare 

Respirația urât mirositoare nu este cea mai plăcută dimineața, totuși, un episod de halenă poate fi un indicator al unei probleme ascunse în ceea ce privește sănătatea orală. 

Gura uscată din cauza sforăitului crește acumularea de bacterii, ceea ce înseamnă că există mai puțină salivă pentru a preveni cariile dentare și bolile gingivale. 

Dacă cineva s-a plâns că sforăiți, s-ar putea să fie suficient de îndrăzneț pentru a vă spune câteva adevăruri mai dureroase. Aveți respirație urât mirositoare? 

Sforăitul vă usucă gura și o privează de acel strat protector natural de salivă, care este esențial pentru a combate cariile dentare și pentru a vă menține dinții și gingiile curate. 

Dacă nu vă simțiți confortabil să întrebați pe cineva dacă aveți respirație urât mirositoare, întrebați-vă dentistul - veți primi un răspuns sincer chiar de la persoana care vă poate ajuta să o tratați", a afirmat dr. Deepak Aulak. 

Gingivita 

O gură uscată din cauza sforăitului nu cauzează doar carii dentare, ci poate provoca și gingivită și alte boli mai grave ale gingiilor, cum ar fi parodontita. 

Gingivita este un prim stadiu al bolii gingivale, care este cauzată de acumularea plăcii, a tartrului și a bacteriilor pe dinți, ceea ce duce la gingii roșii, umflate și sângerânde. 

Atunci când afecțiunea este lăsată netratată, poate evolua spre parodontită, care atacă țesutul moale din jurul dinților, provocând pierderea dinților. 

Somnul întrerupt cauzat de sforăit sau de apnee în somn poate crește markerii inflamatori din sânge, ceea ce poate agrava boala gingivală. 

Dacă vedeți sânge în chiuvetă după ce v-ați spălat pe dinți sau ați observat un miros urât după ce ați folosit ața dentară, ar putea fi primele semne ale unei boli gingivale. 

În stadiile incipiente, poate fi tratată cu ușurință cu pastă de dinți și apă de gură speciale, dar dacă boala este lăsată să se agraveze, veți afla despre ea, este foarte dureroasă. 

Controalele stomatologice regulate sunt esențiale nu numai pentru depistarea precoce și tratamentul bolilor gingivale, ci și pentru îngrijirea generală. 

Pe lângă vizitele la medicul stomatolog, menținerea unor bune practici de igienă orală acasă este crucială. Aceasta include periajul dinților de două ori pe zi, folosirea regulată a aței dentare și utilizarea de apă de gură antimicrobiană pentru a reduce acumularea plăcii bacteriene și pentru a minimiza riscul apariției bolilor gingivale”, a spus stomatologul. 

Pierderea dinților 

Boala gingivală gravă, sau parodontită, duce la deteriorarea țesutului moale care susține dinții, ceea ce înseamnă că, în unele cazuri grave, este posibil să îți pierzi dinții. 

Pierderea dinților schimbă forma gurii, ceea ce face ca uneori căile respiratorii să devină mai înguste. Ca urmare, pierderea dinților îi face pe cei care dorm să sforăie. 

Dr. Deepak Aulak a explicat: „Pierderea dinților din cauza bolilor gingivale este rezultatul final al unei igiene orale precare pe termen lung. Iar sforăitul ar putea să se adauge la aceasta. 

Sforăitul este mai mult decât o frustrare pe care o suporți tu sau orice persoană aflată în preajma ta. Este adesea un indiciu al unor probleme de sănătate subiacente care pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții dumneavoastră - și poate duce, de asemenea, la probleme de sănătate orală. 

Cei care sforăie dorm adesea cu gura deschisă, ceea ce usucă gura și reduce cantitatea de salivă. Avem nevoie de salivă pentru a ne asigura că dinții și gingiile noastre rămân sănătoase. Rezultatul este un număr mai mare de bacterii, ceea ce înseamnă că există riscul apariției bolilor gingivale, a cariilor dentare și chiar a pierderii dinților”. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite