De ce fug românii de dentist. Frica și banii, principalele motive. Totuși, spălatul pe dinți este ușor

0
Publicat:

Statisticile arată că românii se feresc, în continuare, de cabinetele stomatologice. Totodată, cifrele indică faptul că spălatul pe dinți nu este un obicei în rândul oamenilor, iar acest fenomen este îngrijorător, susțin medicii stomatologi.

Pacient la stomatolog SURSĂ Shutterstock
Pacient la stomatolog SURSĂ Shutterstock

Statisticile oferite de Institutul Naţional de Statistică arată că 63% dintre români nu se spală pe dinţi. Aceleaşi statistici arată că doar 17% din populaţie intră într-un cabinet stomatologic în scop preventiv. Acest lucru se întâmplă cu toate că în anul 2021 existau, la nivel national, 16.177 cabinete medicale somatologice. Din acest total, doar 2.343 funcţionau în mediul rural, majoritatea fiind private.

Prețurile mari îi sperie pe români

Pe lângă faptul că în multe localităţi din mediul rural nu există cabinetele stomatologice, mai există şi alţi factori care îi determină pe români să nu treacă niciodată pe la dentist. Este vorba despre prețurile crescute de care se lovesc în momentul în care intră într-un cabinet stomatologic.

Aspectul financiar este foarte important. Astfel, având în vedere nivelul de trai din mediul rural, mai ales din zona Moldovei, unde ştim că traiul este mai greu, nu este de mirare că oamenii nu au access la acest tip de servicii. De multe ori, pentru a merge în oraş, la un cabinet stomatologic presupune un efort financiar prea mare. Astfel, oamenii aleg să nu mai ţină cont de anumite aspecte ce ţin de sănătatea orală. Totodată, este vorba și despre cunoscuta frică de dentist. Oamenii asociază stomatologia cu durerea. Dar, în ultimii ani, lucrurile s-au schimbat, datorită tehnologiei, iar procedurile nu mai sunt atât de dureroase”, a precizat Andrei Jianu, medic stomatolog.

Românii din diaspora, clienții preferați ai stomatologilor români

Mulți dintre cei care își permit să meargă la stomatolog sunt românii din diaspora. Medicii susțin că există persoane care se întorc în țară special pentru a beneficia de anumite tratamente, care în străinătate sunt mult mai costisitoare.

Avem foarte mulți pacienți care vin din străinătate pentru a se trata acasă. Vorbim despre românii din diaspora, care apelează la această metodă deoarece în țările în care trăiesc serviciile stomatologice sunt mult mai scumpe decât la noi. Avem pacienți care vin în concediu, stau câte două sau trei luni în țară, pentru a finaliza un tratament”, a adăugat medicul stomatolog.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite