Codași la igiena orală: 20% dintre români nu s-au spălat niciodată pe dinți

0
Publicat:

România se află pe ultimul locul în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte starea sănătăţii orale şi pe penultimul loc la numărul mediu anual de consultaţii stomatologice. Lipsa de educație, dar și subfinanțarea serviiciilor stomatologice de bază se numără printre motivele pentru care am ajuns în această situație. 

3 din 4 copii români au carii - Foto Arhivă
3 din 4 copii români au carii - Foto Arhivă

Principalele provocări cu care se confruntă sistemul de sănătate orală din România sunt absența unei politici naționale clare în acest domeniu, subfinanțarea serviciilor stomatologice de bază de către stat, educația deficitară a populației în privința igienei, a factorilor de risc și a importanței prevenției, precum și dificultățile în culegerea și analiza datelor relevante care să conducă la o analiză aprofundată a problemelor sistemice și la identificarea unor abordări cuprinzătoare pentru gestionarea acestora, informează un comunicat de presă al Colegiului Medicilor Stomatogologi. 

La rândul său, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății a subliniat lipsa de politici publice coerente în domeniul sănătății orale în România și a arătat că absența educației și informării adecvate reprezintă cauza principală a problemelor dentare majore în România, cum ar fi cariile și paradontopatiile.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, 63% dintre români nu se spală pe dinți și doar 17% din populație intră într-un cabinet stomatologic, în scop preventiv. 

Mai grav este că 20% dintre români nu s-au spălat niciodată pe dinți, conform unui alt studiu. 

Educația pentru Sănătate este soluția sugerată de specialiști, însă datele arată că doar 10% dintre elevi au această materie în orar. 

Accesul la servicii stomatologice este și el limitat, din cauza privatizări masive în acest sector, atrage atenția Alexandru Rafila. De altfel, sumele decontate de CNAS pentru astfel de servicii sunt relativ mici, lucru care îi descurajează pe stomatologi să încheie contracte cu statul. Concret, activitatea cabinetelor stomatologice este finanțată de sistemul public în proporție de doar 5%, comparativ cu media OCDE, care este de 31%. 

Printre sugestiile ministrului Sănătății se numără redeschiderea cabinetelor stomatologice în școli și primării, pentru a înlesni accesul la servicii de igienă orală celor care trăiesc în comunități mici și izolate. 

Și copiii au probleme cu dinții 

O cercetare INSP din 2022 a evidențiat că mulți copii români necesitau tratament curativ sau preventiv, iar o proporție semnificativă dintre aceștia nu vizitaseră un cabinet stomatologic în ultimul an. 

Mai exact, un studiu realizat în 36 de județe și în București arată că 75% din copiii cu dentiție primară și 51% dintre cei cu dentiție permanentă au de suferit din cauza cariilor. 

Însă nu doar tratamentul ar trebui să fie singurul obiectiv al stomatologilor, ci și prevenția, spune reprezentantul Federației Europene a Autorităților Stomatologice Competente și a Autorităților de Reglementare din Europa, dr. Hrvoje Pezo. Stomatologii se bazează pe o bună prevenție a afecțiunilor dentare și doresc asigurarea actului medical la standarde foarte înalte de calitate în baza unor reglementări clare și care să promoveze o comunicare clară medic-pacient cu accent pe calitatea serviciilor și nu pe costul acestora, a adăugat dr. Hrvoje Pezo. 

Un studiu pilot de anvergură,  menit să identifice cele mai importante nevoi ale pacienților români și provocările sistemice cu care se confruntă aceștia va fi condus de 172 de medici stomatologi din întreaga țară, care vor analiza în detaliu starea orală a pacienților. 

Până la data de 26 aprilie, 62 de medici din mediul rural vor evalua fiecare câte 20 de pacienți, în timp ce cei 110 medici din mediul urban vor evalua câte 10 pacienți. Această cercetare amplă va acoperi o gamă diversă de categorii de vârstă, de la copii cu dentiție temporară la adulți cu dentiție permanentă, potrivit Colegiul Medicilor Stomatologi din România. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite