Ce alimente este bine să consumăm pe timp de vară și ce să evităm

0
Publicat:

Vara este anotimpul când găsim o varietate bogată de fructe și legume proaspete pe piață, ceea ce ne oferă oportunitatea de a adopta o dietă echilibrată și sănătoasă. Salatele sunt vedeta sezonului, dar și supele reci sau smoothie-urile.

Smoothie-urile, un desert ideal pe timp de vară FOTO Freepik
Smoothie-urile, un desert ideal pe timp de vară FOTO Freepik

Alimente recomandate pentru consum pe timpul verii

Fructe și legume proaspete: Acestea sunt bogate în nutrienți, antioxidanți și fibre, iar vara avem acces la o varietate extraordinară de fructe și legume gustoase. Optează pentru fructe de sezon precum: căpșuni, pepene galben, pepene verde, afine, zmeură, cătina, piersici, caise, prune. În privința legumelor, roșiile castraveții, ardeii, dovleceii, vinetele și fasolea verde sunt alegerile ideale. Totodată, fructele și legumele cu conținut ridicat de apă ne ajută în a ne menține hidratați, pe timpul temperaturilor caniculare.

Salate: Preparatele reci, printre care și salatele sunt mereu gustarea potrivită pentru sezonul cald. Poți combina diverse legume proaspete, precum roșii, castraveți, ardei, salată verde, varză, mazăre, morcovi, ceapă verde și adăuga dressing-uri ușoare, pe bază de iaurt sau ulei de măsline.

Supe reci: Supele refrigerate ar putea fi cea mai bună alegere pentru masa principală din timpul verii. Acestea oferă o bază nutritivă fără a încălzi organismul, așa cum o fac supele și ciorbele tradiționale. Pune multe legume și, opțional, carne fără grăsimi. Poți alege o rețetă tradițională sau poți face noi combinații. Dovlecelul este una dintre legumele de vară care poate fi delicios, servit într-o supă rece. La fel și roșiile, ardeiul și legumele crucifere, cum ar fi broccoli și napii.

Smoothie-uri și înghețată sănătoasă: Poți pregăti smoothie-uri răcoritoare din fructe proaspete, iaurt și cuburi de gheață. De asemenea, poți experimenta o înghețată sănătoasă, făcută din banane congelate și alte fructe, în locul celei cumpărate din magazin.

Proteine slabe: Carnea slabă, precum puiul sau curcanul, peștele și leguminoasele, sunt opțiuni excelente pentru aportul de proteine necesar. Aceste alimente sunt ușor de digerat și pot fi combinate în diverse feluri de mâncare.

Alimente de evitat

Evită alimentele grele și bogate în grăsimi. În sezonul cald, digestia alimentelor grele poate fi dificilă. Încearcă să eviți mâncărurile prăjite, fast-food-ul și preparatele bogate în grăsimi saturate.

De asemenea, este foarte important ca pe timpul verii este important să consumăm suficiente lichide pentru a ne hidrata corect. Apa este esențială, dar poți opta și pentru sucuri naturale, limonade făcute acasă sau ceaiuri răcoritoare. Evită băuturile carbogazoase și cele cu mult zahăr adăugat.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite