De ce nu se mănâncă niciodată legumele goale. Ce trebuie să adaugi pentru efecte benefice asupra sănătății

0
Publicat:

Betacarotenul și licopenul, prezenți în plante, sunt fitonutrienți liposolubili, adică nu pot fi absorbiți și folosiți în organism decât în prezența grăsimii. De aceea, spune dr. Mihaela Bilic, la orice salată de roșii este nevoie de un strop de ulei sau de puțină brânză.

Lângă legume trebui să așezăm în farfurie și puține grăsimi FOTO Shutterstock
Lângă legume trebui să așezăm în farfurie și puține grăsimi FOTO Shutterstock

Toată lumea știe că legumele sunt sănătoase, însă medicul Mihaela Bilic explică de ce este nevoie ca alături de acestea să punem în farfurie și puțină grăsime.

Într-o postare pe pagina sa de socializare, nutriționistul arată faptul că nu conținutul de proteine, glucide și grăsimi fac legumele atât de valoroase, ci conținutul de micronutrienți.

"Mai degrabă de fitonutrienti- acele substanțe benefice și miraculoase, cu nume complicate, care există doar în plante! Legumele conțin peste 85% apă, urme de proteine și grăsimi, un strop de glucide și multe fibre. Deci la capitolul calorii nicio grijă, nu există limită de cantitate, puteți abuza!

Cu cât mai multe legume, cu atât mai bine- cât mai intens și mai diferit colorate! Pigmenții vegetali care dau culoare legumelor sunt substanțele responsabile de efectele benefice asupra sănătății. De lăudat betacarotenul, un precursor de vitamina A care se găsește în toate legumele de culoare verde închis, roșu sau portocaliu.

Apoi licopenul, pigmentul din roșii, grapefruit și pepene, care are efect de protecție al pielii împotriva acțiunii nocive a razelor ultraviolete", spune medicul.

Ce trebuie să știm despre fitonutrienți?

"Ce trebuie știut despre acești fitonutrienti? Că sunt liposolubili, adică nu pot fi absorbiți și folosiți în organism decât în prezența grăsimii. Așa că la orice salată de roșii este nevoie de un strop de ulei sau un pic de brânză. La orice tocăniță, zacuscă sau ghiveci de legume este nevoie fie de ulei, fie de o bucățică de carne sau pește care au grăsime. Chiar și legumele proaspete, consumate sub formă de bastonașe sau în salată, nu se mănâncă goale, ci cu un pic de dressing/sos sau câteva felii de mezeluri, brânzeturi, măsline, semințe etc. Natura ne-a făcut omnivori tocmai pentru că trebuie să mâncăm puțin din toate și să le combinam pe toate. Pigmenții vegetali sunt cea mai bună dovadă că legumele se asociază de minune și cu produsele vegetale și cu produsele animale. Iar un strop de grăsime e obligatoriu… ne “unge” pe suflet, la propriu și la figurat!", scrie nutriționistul.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite