Ce alimente cancerigene sunt în fiecare zi pe mesele românilor?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zahărul alb, făina albă, grăsimile, coloranţii, aditivii, sucurile acidulate - pe lista neagră a alimentelor cancerigene   FOTO Shutterstock
Zahărul alb, făina albă, grăsimile, coloranţii, aditivii, sucurile acidulate - pe lista neagră a alimentelor cancerigene   FOTO Shutterstock

Zahărul rafinat, făina albă, mezelurile care conţin săruri nitrice, uleiul rafinat, organismele modificate genetic se află pe lista alimentelor consumate zilnic de români. Numai că acestea trebuie consumate cu moderaţie sau chiar eliminate, pentru că au efect cancerigen, avertizează prof. dr. Pavel Chirilă.

Specialiştii în nutriţie trag un nou semnal de alarmă cu privire la pericolele alimentaţiei actuale. Mai multe produse alimentare au afectat starea de sănătate a oamenilor în perioada modernă, printre care zahărul rafinat, făina albă, sărurile nitrice, uleiul rafinat, aditivii alimentari, organismele modificate genetic (OMG), a subliniat prof. dr. Pavel Chirilă, în cadrul unei dezbateri organizate de Clinica FitoPlus. Aceste alimente trebuie consumate cu mare moderaţie sau chiar eliminate din alimentaţie, a adăugat specialistul, explicând că au efect cancerigen, dar că provoacă şi afecţiuni precum hepatita cronică, alergii, boli autoimune.

„Sărurile nitrice se combină cu aminele din carne şi produce nitrozamină, care cauzează cancer la şobolani. În 14 zile, animalele dezvoltă tumoare canceroasă. Persoanele care consumă mezeluri riscă această boală. (...) Până acum trei ani, legea permitea 100 mg/kg, dar s-a dat dezlegare pentru 300 mg/kg, că nu ar fi toxică“, a arătat dr. Chirilă.

El a adăugat că şi aditivii alimentari sunt foarte toxici pentru organism, dând ca exemplu zaharina.

În privinţa băuturilor răcoritoare, medicul a criticat faptul că în România acestea conţin benzoat de sodiu, precizând că e pe lista substanţelor cancerigene la nivel european, şi nu sorbat de potasiu, aşa cum se procedează în alte ţări.

„Nicăieri în lume nu o să găsiţi o lege care să oblige poporul să mănânce ce vrea Guvernul. În România există această lege a iodizării sării, prin care întregul popor român este obligat să mănânce iod. Am avertizat că va creşte numărul de cazuri tiroidiene, şi cancerele de tiroidă s-au dublat, boala Basedow a crescut în incidenţă de 5,6 ori, alergia la iod a crescut de vreo trei ori, iar hipotiroidia nu a fost influenţată deloc, deşi aceasta trebuia eradicată. Este normal să se întâmple aşa, pentru că numai 1% din hipotiroidie este cauzată de lipsa iodului“, a menţionat specialistul.

El spune că şi organismele modificate genetic sunt o „otravă“ pentru oameni. „În Europa nu se cultivă organisme modificate genetic, dar vin din America de Sud. Acum doi ani, firmele americane specializate în OMG şi care urmăresc să autorizeze ele seminţele ce se plantează în lume doresc să extindă aceste culturi şi la noi. Nicio ţară nu a luat hotărârea să cerceteze, dar România a rezervat 500 de mii de hectare cercetărilor OMG. Aceste greşeli mari au afectat milioane de oameni“, a mai arătat dr. Chirilă.

Nutriţionistul Alina Stoica a recomandat scoaterea din alimentaţie a produselor nocive, adăugând că există cel puţin 27 de îndulcitori mascaţi în diferite forme. Ea a vorbit şi despre alimentaţia bio pentru copii. „Fructele sau bombonele cu miere de albine, seminţe şi fructe uscate sunt variante optime pentru un desert. Beţişoarele de legume sunt soluţii foarte bune pentru o viaţă sănătoasă“, a spus Alina Stoica.

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite