Care sunt semnele unei infecții bacteriene. Explicațiile experților la întrebările ridicate după îmbolnăvirea Madonnei

0
Publicat:

Internarea la terapie intensivă a „Reginei muzicii pop”, Madona, ca urmarea unei infecții bacteriene, a ridicat o mulțime de întrebări despre infecțiile bacteriene, în general. Specialiștii au explicat pentru yahoo.com cum se manifestă acestea. 

Terapie intensivă. FOTO Shutterstock
Terapie intensivă. FOTO Shutterstock

Guy Oseary, managerul Madonnei, a anunțat joi că, deși starea artistei în vârstă de 64 de ani „se îmbunătățește", ea este „încă sub îngrijire medicală", turneul ei, Celebration Tour, care ar fi trebuit să înceapă pe16 iulie, fiind amânat.

Problemele medicale cu care a fost diagnosticată Madonna au ridicat o mulțime de întrebări despre infecțiile bacteriene.

Cele mai frecvente infecții bacteriene și simptomele lor

Există o mulțime de boli care se încadrează în categoria „Infecțiilor bacteriane". Dr. Thomas Russo, șeful secției de boli infecțioase de la Școala Jacobs de Medicină și Științe Biomedicale de la Universitatea din Buffalo, Buffalo, N.Y., spune, pentru Yahoo Life, că unele sunt mai frecvente decât altele. Printre acestea se numără:

- Infecțiile țesuturilor moi, cauzate de stafilococi;

- Infecțiile tractului urinar, de obicei cauzate de Escherichia coli (E.coli), care pot include infecții ale vezicii urinare și ale rinichilor;

-  Infecții pulmonare (Pneumonii) cauzate de Streptococcus pneumoniae sau Legionella.

În categoria infecțiilor bacteriene grave intră și meningita (o inflamație a membranelor protectoare care acoperă creierul și măduva spinării). Tot aici sunt incluse o infecție a valvei inimii și o infecție a fluxului sanguin, explică Dr. Amesh A. Adalja, cercetător senior la Centrul Johns Hopkins pentru Securitate Sanitară.

Deosebirea dintre o infecțiee bacteriană și una virală

Nu este ușor să distingi o infecție virală de o infecție bacteriană. Pentru diagnostic e nevoie, de multe ori, de teste, ceea ce presupune prezentarea la medic.

Dr Russo spune că există totuși câteva indicii care ar putea semnala o infecție bacteriană și nu una virală. 

În cazul unei infecții pulmonare, este mai probabil ca tusea să fie însoțită de un mucus verde, galben sau cu sânge, dacă este cauzată de o infecție bacteriană, spune Russo.

În cazul infecțiilor urinare, e mai simplu, pentru că, cel mai probabil, acestea sunt cauzate de bacterii (mai mult de 85% dintre infecțiile tractului urinar sunt cauzate de bacterii din intestin sau vagin), a explicat, pentru Yahoo Life, medicul Richard Watkins, profesor de medicină internă la Northeast Ohio Medical University.

Când trebuie consultat un doctor

„Simptomele generale în cazul unei infecții bacteriene sunt febră, stare de rău, dureri de cap și, ocazional, dureri musculare", spune Russo.

Când temperatura crește mult sau febra este însoțită dureri de cap și frisoane, trebuie solicitată intervenție medicală.

Odată diagnosticat cu o infecție bacteriană, pacientul este, de obicei, pus sub tratament cu antibiotice, spune Watkins.

Unele bacterii sunt însă rezistente la antibiotice, ceea ce poate face tratamentul mai complica, medicii fiind uneori nevoiți să încerce diferite clase de antibiotice sau să treacă la o alte forme de administrare.

În cazul infecților bacteriene grave la nivelul pielii sau abdomenului, persoana respectivă poate necesita chiar o intervenție chirurgicală.

Cel mai bine este să vă adresați merdicului când aveți suspiciuni, pentru că „infecțiile bacteriene pot progresa și pot duce la complicații mai grave, chiar dacă sunteți tânăr", spune Thomas Russo.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite