Care sunt cele mai sănătoase soiuri de cartofi. Leguma bogată în fibre și potasiu

0
Publicat:

Cartofii sunt bogați în amidon și reprezintă o sursă de hrană de bază în multe zone ale lumii. Cu toate că este cea mai consumată legumă din Statele Unite, cartoful este adesea considerat nesănătos din pricina conținutului ridicat de carbohidrați și a prezenței sale în industria fast-food, relatează Health.

Cartofi încolțiți
Cartofii conțin antioxidanți și alți compuși vegetali. Foto: Shutterstock (Arhivă)

Totuși, cartofii au numeroase beneficii nutriționale. Ei furnizează o serie de vitamine și minerale esențiale, cum ar fi potasiu și fibre. De asemenea, conțin antioxidanți și alți compuși vegetali. 

Soiuri precum cartofii mov, roșii și dulci se remarcă datorită conținutului ridicat de nutrienți, dar modul de preparare este un factor important atunci când vine vorba despre cât de sănătoși sunt cartofii în general. 

Cartofii mov 

Cartofii mov pot fi o alegere potrivită pentru controlul glicemiei. Foto: Shutterstock  (Arhivă)
Cartofii mov pot fi o alegere potrivită pentru controlul glicemiei. Foto: Shutterstock (Arhivă)

Cartofii mov sunt plini de compuși vegetali benefici, inclusiv antociani (un tip de antioxidant). Antocianii sunt pigmenți vegetali care conferă fructelor și legumelor culorile violet, albastru sau roșu. Pe lângă faptul că oferă cartofilor mov culoarea lor saturată, antocianii sunt benefici pentru sănătate întrucât protejează celulele de deteriorare și reduc inflamația, ambele putând contribui la scăderea riscului de boli cronice. 

Cercetările arată că persoanele care consumă alimente bogate în antociani, cum ar fi cartofii mov, au un risc mai mic de a suferi de anumite afecțiuni, inclusiv boli de inimă și diabet de tip 2. 

Cartofii mov pot fi o alegere mai potrivită pentru controlul glicemiei decât alte soiuri de cartofi, datorită conținutului ridicat de polifenoli. Și asta pentru că s-a demonstrat că acești cartofi pigmentați au un efect mai mic asupra nivelului de zahăr din sânge după mese decât cartofii galbeni și albi. 

Cartofii roșii 

Cartofii roșii sunt bogați în vitamina C. Foto: Arhivă
Cartofii roșii sunt bogați în vitamina C. Foto: Arhivă

Cartofii roșii sunt o sursă excelentă de flavonoide, precum quercetina. Cartofii roșii conțin o cantitate dublă de flavonoide în comparație cu cartofii albi. Sunt, de asemenea, bogați în mai multe substanțe nutritive, inclusiv vitamina C și potasiu. 

La fel ca și în cazul cartofilor mov, cei roșii sunt bogați în vitamina C. Cartofii roșii sunt, de asemenea, o sursă bună de potasiu, care ajută la reglarea tensiunii arteriale și susține sănătatea inimii. 

Cartofii dulci 

Cartofii dulci sunt bogați în fibre și vitaminele B. Foto: shutterstock (Arhivă)
Cartofii dulci sunt bogați în fibre și vitaminele B. Foto: shutterstock (Arhivă)

Cartofii dulci sunt bogați în nutrienți care lipsesc din cei roșii, mov și albi, cum ar fi vitamina A. Cartofii dulci sunt plini de carotenoizi din provitamina A, cum ar fi beta-carotenul. Organismul transformă beta-carotenul în retinal și acid retinoic, formele active ale vitaminei A.  

În plus, sunt bogați în fibre, vitaminele B, vitamina C și potasiu. 

Cartofii dulci sunt mai bogati în fibre decât cei roșii, albi și mov. Aceștia oferă cu aproximativ 75% mai multe fibre decât aceeași porție de cartofi roșii. Fibrele sunt esențiale pentru sănătatea intestinală. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite