Ajută sau nu laptele la un somn mai bun? Provoacă inflamații? Conține antibiotice? Ce spun nutriționiștii

0
Publicat:

Există multe motive pentru care unele persoane caută alternative la laptele de vacă, inclusiv intoleranța la lactoză. Uneori sunt puse la îndoială chiar beneficiile laptelui de vacă. Yahoo Life a solicitat unor dieteticieni să se pronunțe asupra celor mai frecvente cinci neînțelegeri despre lactate.

Există mai multe concepții greșite legate de lapte. FOTO Shutterstock
Există mai multe concepții greșite legate de lapte. FOTO Shutterstock

Michelle Routhenstein, dietetician în cardiologie preventivă la Entirely Nourished - SUA, spune că lactatele au mai multe beneficii pentru sănătate.

Printre argumentele în favoarea consumului de lactate, în special de lapte, se numără profilul său bogat în nutrienți: calciu, vitamina D, proteine, potasiu și alți nutrienți esențiali,  spune specialista, pentru Yahoo Life.

Lactatele au fost puse, de asemenea, în corelație cu o multitudine de beneficii pentru sănătate, inclusiv un risc redus de diabet de tip 2 și de boli cardiovasculare.

Nu înseamnă însă că trebuie neapărat să le consumați.

„O dietă bine planificată și echilibrată, care include acești nutrienți în cantități suficiente, poate oferi toți nutrienții esențiali necesari pentru o stare de sănătate bună, fără a avea nevoie de lactate", explică Routhenstein.

Același lucru spune și Lisa Andrews, dietetician și proprietar al Sound Bites Nutrition. 

„Nu ar trebui să bei lapte dacă îți provoacă tulburări gastrointestinale, simptome alergice sau dacă urăști să îl bei", explică dieteticiana, pentru Yahoo Life.

Pentru că există o serie de mituri și percepții greșite în jurul lactatelor, Yahoo Life a cerut dieteticienilor să se pronunțe asupra celor mai frecvente cinci întrebări/neînțelegeri pe care le întâlnesc. 

Sunt lactatele mai greu de digerat pe măsură ce îmbătrânești?

Se întâmplă ca disconfortul digestiv după ce bei lapte să pară că se agravează pe măsură ce îmbătrânești. Acest lucru se datorează probabil intoleranței la lactoză, o afecțiune care face dificilă digerarea lactozei, un zahăr care se găsește în produsele lactate.

„Nu trebuie să elimini complet alimentele lactate atunci când ai intoleranță la lactoză (...). Mulți oameni pot tolera în continuare o parte din lactoză în dieta lor, adesea sub formă de iaurt și brânză tare, care au un conținut mai scăzut de lactoză datorită procesării. Există, de asemenea, o varietate de alimente lactate cu conținut scăzut de lactoză sau fără lactoză și suplimente care pot ajuta la digestia alimentelor bogate în lactoză", spune Amanda Sauceda, dietetician și fondator al Mindful Gut, pentru Yahoo Life.

Cauzează lactatele inflamații?

Referitor la această întrebare, dieteticiana Michelle Routhenstein spune că aceasta este o concepție greșită care „provine din faptul că unele persoane se confruntă cu disconfort gastrointestinal sau reacții alergice la lactate, ceea ce duce la inflamații în anumite cazuri".

Cu toate că există o anumită îngrijorare că grăsimile saturate care se găsesc în lactatele integrale pot provoca inflamații, s-ar putea ca acestea să agraveze, de fapt, inflamațiile deja existente.

Totuși, lactatele, în general, conțin multe ingrediente cunoscute ca având proprietăți antiinflamatorii, cum ar fi proteinele din zer, antioxidanții, probioticele și acizii grași omega-3.

Acest lucru este susținut de o revizuire sistematică din 2020 a 27 de studii controlate randomizate, care sugerează că produsele lactate au un efect neutru sau benefic asupra inflamației. Mai mult, se consideră că lactatele fermentate, cum ar fi iaurtul și chefirul, creează un mediu antiinflamator și susțin sănătatea intestinală.

Sunt lactatele benefice pentru sănătatea oaselor?

Mulți oameni știu că lactatele sunt necesare pentru sănătatea oaselor datorită cantităților mari de calciu - un mineral cheie în oase. Dar cât de adevărată este această afirmație?

„Cercetările indică faptul că atât copiii, cât și adulții mai în vârstă care evită sau nu consumă produse lactate prezintă un risc mai mare de fractură osoasă", spune Andrews.

Există numeroase studii care au constatat că lactatele au un efect pozitiv asupra creșterii osoase la copii și adolescenți și asupra turnover-ului osos la adulți.

Mai mult, nivelurile ridicate de proteine și fosfați din lactate încurajează creșterea oaselor. Produsele lactate fermentate, cum ar fi iaurtul și chefirul, care furnizează, de asemenea, probiotice, sunt asociate cu un risc mai mic de fractură de șold.

Cu toate acestea, o revizuire sistematică și o meta-analiză din 2019 a găsit rezultate mixte care leagă lactatele de un risc redus de osteoporoză.

Deși ele pot sprijini sănătatea oaselor, lactatele nu sunt însă factorul determinant. 

„Alți factori, cum ar fi genetica, activitatea fizică și dieta generală, joacă, de asemenea, un rol important în rezistența osoasă", explică Routhenstein.

Este bine de știut că există și alte surse alimentare bune pentru calciu în afară de lactate, inclusiv legume cu frunze verzi închise la culoare (cum ar fi varza, spanacul și varza kale), dar și sardinele și sucul de portocale îmbogățit.

Vă ajută laptele să dormiți?

Cercetările în acest sens arată rezultate diferite.

 „Lactatele sunt o sursă de triptofan, magneziu și zinc, care sunt toate necesare pentru producția de melatonină", un hormon care favorizează somnul, amintește Sauceda.

Laptele este, de asemenea, bogat în calciu și vitaminele A, D și E, iar cercetările arată că un aport insuficient al acestor nutrienți este asociat cu un somn slab.

Diferența ar putea fi dată de cantitatea de lapte pe care o bei.

Potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie pe 500.000 de adulți de vârstă mijlocie, o dietă sănătoasă, în general, cu o cantitate moderată de lapte, a fost asociată cu un somn bun, însă prea puțin sau prea mult lapte ar putea cauza probleme de somn și probleme de sănătate mintală. 

Somnul este însă influențat de mulți alți factori, cum ar fi stresul, activitatea fizică, condițiile medicale și mediul înconjurător (inclusiv zgomotul și temperatura camerei).

Majoritatea studiilor sugerează că, în cazul unei diete bine echilibrate, lactatele pot contribui la îmbunătățirea somnului.

Este laptele plin de antibiotice?

Teoretic, laptele este testat atunci când o cisternă ajunge să ridice laptele de la o fermă și atunci când ajunge la o fabrică de prelucrare. Dacă, în orice moment, o mostră este testată pozitiv pentru antibiotice, laptele trebuie oprit de la consum și sunt luate măsuri împotriva fermei furnizoare.

În SUA, de exemplu, există chiar o ordonanță privind laptele pasteurizat a Food and Drug Administration și fiecare stat respectă reglementări stricte care nu permit ca laptele cu reziduuri de antibiotice să intre în alimentație.

Concluzii

Cercetările privind produsele lactate sunt amestecate, dar, în general, consumul de produse lactate ca parte a unei diete echilibrate are potențialul de a aduce mai multe beneficii pentru sănătate, sunt de părere experții.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite