Cât de periculoase sunt băuturile dietetice. Ucigașul tăcut care ucide milioane de oameni

0
Publicat:

Consumul a doi litri sau mai mult pe săptămână de băuturi îndulcite artificial crește cu 20% riscul unei bătăi neregulate a inimii, numită fibrilație atrială, în comparație cu persoanele care nu beau nimic, a constatat un nou studiu citat de CNN.

Sucurile, o bombă pentru inimă Arhivă Adevărul
Sucurile, o bombă pentru inimă Arhivă Adevărul

Cunoscută sub numele de fibrilație atrială, fibrilația atrială este o bătaie neregulată a inimii, descrisă adesea de multe persoane care suferă de fibrilație atrială ca un "tremur", "flutter" sau "flip-flop" al inimii în piept.

Consumul unui număr similar de băuturi cu adaos de zahăr a crescut riscul de apariție a acestei afecțiuni cu 10%, în timp ce consumul de sucuri pure, neîndulcite, cum ar fi sucul de portocale sau de legume, a fost asociat cu un risc cu 8% mai mic de fibrilație atrială, a constatat studiul.

„Apa este cea mai bună alegere și, pe baza acestui studiu, băuturile îndulcite fără și cu puține calorii ar trebui să fie limitate sau evitate", a declarat Kris-Etherton, care este, de asemenea, membru al comitetului de nutriție al Asociației Americane a Inimii.

Fibrilația atrială este principala cauză de accident vascular cerebral în Statele Unite. În plus, accidentele vasculare cerebrale legate de fibrilația atrială tind să fie "mai grave decât accidentele vasculare cerebrale cu alte cauze subiacente", potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA.

Fibrilația atrială poate duce, de asemenea, la formarea de cheaguri de sânge, insuficiență cardiacă și "poate crește riscul de atac de cord, de demență, de boli de rinichi. Toate aceste lucruri sunt probabil riscuri pe termen lung", a declarat pentru CNN, într-un interviu anterior, Dr. Gregory Marcus, profesor de medicină la University of California, San Francisco School of Medicine și șef asociat al cardiologiei pentru cercetare la UCSF Health.

Aproape 40 de milioane de persoane din întreaga lume trăiesc cu fibrilație atrială, dintre care 6 milioane numai în Statele Unite.

Multe dintre aceste persoane suferă de dureri în piept, palpitații, dificultăți de respirație și oboseală. Dar pentru alții, fibrilația acută nu prezintă simptome, fiind un ucigaș potențial tăcut.

Odată depistată, însă, afecțiunea poate fi tratată cu medicamente, modificări ale stilului de viață și, dacă este necesar, intervenții chirurgicale pentru a încetini sau restabili ritmul normal al inimii.

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite