Care sunt cauzele spargerii vaselor de sânge de pe față. Cum poți să previi apariția lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasele de sânge sparte, cunoscute și sub numele de vene de păianjen, pot apărea în majoritatea zonelor corpului. Atunci când apar pe față, ele arată de regulă ca niște linii mici, roșii. De asemenea, ele apar frecvent și la nivelul picioarelor, relatează VeryWell Health. 

Vasele de sânge sparte sunt frecvente și, de regulă, inofensive. Foto: Arhivă
Vasele de sânge sparte sunt frecvente și, de regulă, inofensive. Foto: Arhivă

Orice persoană se poate confrunta cu vase de sânge sparte la nivelul feței. Riscul poate fi mai mare dacă suferi de anumite afecțiuni cronice, cum ar fi rozaceea. Este important să consulți un medic pentru a afla care este cauza vaselor de sânge sparte și cum să le tratezi. 

Ce cauzează spargerea vaselor de sânge de pe față

O serie de factori pot duce la apariția vaselor de sânge sparte pe față. Riscul poate fi mai mare dacă: 

Genetică: Dacă ai un membru al familiei cu vase de sânge sparte sau vene de păianjen, riscul de a te confrunta cu această problemă este mai mare. 

Vârsta și expunerea la soare: Purpura este o afecțiune care se manifestă prin scurgeri ale vaselor de sânge sub piele, în special la persoanele în vârstă și în zonele în care pielea a fost expusă mult la soare. 

Schimbările de vreme: Timpul petrecut în condiții de căldură extremă provoacă dilatarea vaselor de sânge și le poate face mai vizibile. 

Modificări ale presiunii: O schimbare bruscă a presiunii aerului poate provoca ruperea vaselor de sânge de pe față și poate face ca acestea să fie mai vizibile. 

Sarcina: În timpul sarcinii, nivelurile crescute de estrogen cresc riscul de rupere a vaselor de sânge. De obicei, acestea se rezolvă de la sine după naștere. 

Iritanți de mediu sau chimici: Expunerea la iritanți de mediu sau chimici  poate duce la ruperea vaselor de sânge. 

Rozaceea: Aceasta este o afecțiune comună a pielii care provoacă înroșirea feței, umflături și vase de sânge vizibile. 

Consumul de alcool: Consumul de alcool provoacă înroșirea pielii și dilatarea vaselor de sânge. În timp, consumul excesiv de alcool poate duce la apariția acestor vene sparte. 

Leziuni: Orice leziune la nivelul feței poate provoca vânătăi și face ca vasele de sânge să fie mai vizibile. 

Vărsături sau strănut: Vărsăturile sau un strănut puternic pot duce la creșterea presiunii la nivelul feței. Această presiune poate provoca ruperea vaselor de sânge. 

Cum sunt diagnosticate vasele de sânge sparte pe față

Vasele de sânge sparte sau venele de păianjen de pe față sunt frecvente și, de obicei, inofensive. Este posibil să le poți identifica la domiciliu plecând de la aspectul lor.  

Dacă nu te simți confortabil cu aspectul venelor de păianjen de pe față, ia în considerare posibilitatea de a consulta un medic dermatolog. 

Recomandări:

  • Evită apa fierbinte și temperaturile extreme 
  • Folosește apă caldă la duș și când te speli pe față. Apa fierbinte poate provoca spargerea vaselor de sânge, deoarece face ca vasele de sânge să se dilate și să devină mai vizibile
  • Comprese reci pentru ameliorare imediată 
  • Întrucât căldura dilată vasele de sânge, încearcă o compresă rece pentru a determina vasele de sânge să fie mai puțin vizibile. 

Oțet de mere 

Un studiu din 2016 a arătat că aplicarea oțetului de mere pe piele poate diminua aspectul venelor de păianjen și poate ameliora roșeața pielii. Ia în considerare posibilitatea de a începe cu o cantitate foarte mică de oțet de mere diluat pentru a vedea cum reacționează pielea ta la el. 

Ulei de arnică 

Arnica este o plantă care a fost folosită în trecut pentru ameliorarea durerii, în special în medicina homeopatică. Ea poate conține compuși antiinflamatori care sunt eficienți pentru afecțiuni ale pielii, cum ar fi venele de păianjen. Nu folosi ulei de arnică dacă ești însărcinată sau dacă ai anumite alergii la plante. 

Hamamelis 

Hamamelisul este un remediu natural obținut dintr-o plantă. Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat utilizarea hamamelisului ca ingredient în produsele pentru piele eliberate fără prescripție medicală (OTC). Aplicarea hamamelisului pe piele poate reduce inflamația. 

Discută cu un profesionist cu privire la cantitatea de hamamelis pe care o poți folosi pe piele. 

Aloe Vera 

Gelul de aloe vera a fost folosit pentru a trata mai multe afecțiuni ale pielii, cum ar fi arsurile solare și degerăturile. Aloe vera este, de asemenea, un ingredient comun în produsele de curățare și hidratare a feței. Începe cu o cantitate mică. 

Vitamina C 

Vitamina C are mai multe beneficii pentru piele, inclusiv reduce inflamația, îmbunătățește vindecarea rănilor și crește hidratarea. S-a constatat că protejează împotriva daunelor provocate de soare, ceea ce poate reduce riscul de rupere a vaselor de sânge de pe față. 

Discută cu un dermatolog despre posibilitatea de a include un ser cu vitamina C în rutina ta de îngrijire a pielii. 

Cum să previi apariția vaselor de sânge sparte pe față 

Din fericire, prevenirea sau reducerea riscului de a te confrunta cu vase de sânge sparte pe față este posibilă. Pentru a reduce riscul de apariție a venelor de păianjen pe față, luați în considerare următoarele sfaturi: 

  • Limitează expunerea la lumina soarelui
  • Folosește întotdeauna protecție solară și poartă o pălărie atunci când petreci timp în aer liber
  • Încearcă să limitezi timpul pe care îl petreci în condiții de căldură extremă
  • Evită consumul de alcool
  • Poartă echipament de protecție atunci când faci sport 
  • Urmează tratamentul recomandat de dermatolog 
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite