Video Ar trebui să te speli pe față dimineața? Dermatologii spun că depinde de tipul de ten VIDEO

0
Publicat:

Spălatul pe față este o modalitate importantă de a menține pielea sănătoasă și curată - dar ar putea curățarea tenului de două ori pe zi să facă mai mult rău decât bine? 

Îndepărtarea impurităților reduce probabilitatea de blocare a porilor. Foto: Arhivă
Îndepărtarea impurităților reduce probabilitatea de blocare a porilor. Foto: Arhivă

Dacă vă curățați pielea dimineața și seara, este posibil să vă curățați prea mult pielea, ceea ce duce la o distrugere a barierei, erupții, roșeață și mai multe probleme ale pielii", a afirmat Maja, medic estetician, într-un videoclip făcut public anul trecut pe TikTok. 

Desigur, nu există nicio îndoială că spălatul pe față este benefic pentru tine - joacă un rol important în îndepărtarea impurităților, a sebumului, a celulelor moarte ale pielii, a machiajului și a substanțelor care blochează porii și glandele, a afirmat pentru Health Stephanie Saxton-Daniels, dermatolog certificat la Westlake Dermatology. 

Însă dacă tocmai te-ai spălat pe față cu o seară înainte, chiar trebuie să o faci din nou câteva ore mai târziu? 

Iată ce au avut de spus experții despre cât de des ar trebui să te speli pe față și ce trebuie să ai în vedere atunci când îți faci o rutină de îngrijire a pielii. 

Este cu adevărat necesar să te speli pe față dimineața? 

Când vine vorba despre cât de des ar trebui să ne spălăm tenul, nu există un răspuns valabil pentru toți. Mai degrabă, depinde de tipul de ten individual, a declarat Carolyn Stull, dermatolog certificat la MDCS Dermatology, pentru sursa citată. 

Pentru unele persoane - în special pentru cele cu ten acneic sau gras - spălatul pe față de două ori pe zi poate fi benefic. 

Spălatul feței dimineața „poate ajuta la îndepărtarea excesului de sebum și a celulelor moarte ale pielii, care pot bloca porii", a explicat Stull. Este, de asemenea, o modalitate bună de a scăpa de reziduurile produselor de îngrijire a pielii, a spus ea. 

Îndepărtarea impurităților reduce probabilitatea de blocare a porilor și de apariție a erupțiilor cutanate, a spus Stacey Tull, dermatolog. 

Cu toate că curățarea tenului dimineața poate îmbunătăți sănătatea pielii unor persoane, nu este necesară pentru toată lumea. 

Persoanele cu piele sensibilă sau cu afecțiuni inflamatorii ale pielii, cum ar fi eczema, rozaceea și psoriazisul, pot considera că spălarea de două ori pe zi este exagerată, a spus Stull. 

Este important să nu exagerezi", a explicat ea. „Privarea pielii de lipidele naturale produse peste noapte poate compromite bariera protectoare a pielii, făcând-o mai sensibilă la iritații." 

Spălarea excesivă a tenului poate, în unele cazuri, să provoace perturbarea microbiomului pielii și să agraveze afecțiuni, cum ar fi dermatita periorală, a adăugat Saxton-Daniels. 

De fapt, pentru majoritatea oamenilor, a spus ea, simpla curățare a feței înainte de culcare ar trebui să fie suficientă. 

Crearea unei rutine sănătoase de îngrijire a pielii 

Dacă o persoană vrea să încerce să-și reducă rutina de curățare a tenului, există totuși câteva modalități prin care își poate reîmprospăta pielea dimineața. 

În special, Stull a afirmat: „Pentru cei cu pielea sensibilă sau uscată, folosirea apei fără niciun produs de curățare dimineața poate fi suficientă și nu va îndepărta niciunul dintre lipidele protectoare care ajută la susținerea barierei pielii." 

Pentru persoanele cu un ten mai gras sau pentru cele care vor să îndepărteze produsele sau reziduurile din noaptea precedentă, curățarea cu apă micelară dimineața poate fi utilă, a adăugat Stull. 

Atunci când apelezi la un produs de curățare a tenului - fie că o faci o dată sau de două ori pe zi - este important să alegi un produs care este cel mai potrivit pentru tipul tău de piele și pentru nevoile tale, a recomandat Tull. 

De exemplu, dacă ai pielea sensibilă sau uscată, ia în considerare utilizarea unui produs de curățare fără parfum. Este deosebit de important să apelezi la produsele mai blânde dacă decizi să îți cureți fața dimineața. 

Atunci când îți creezi rutina de îngrijire a pielii, există mai multe lucruri de care ar trebui să ții cont: 

Tipul de piele: Identifică-ți tipul de piele pentru a alege produse care să se potrivească nevoilor tale. Tenul uscat, gras, mixt și sensibil poate avea nevoie de produse și ingrediente diferite. 

Curățare: Stabilește dacă trebuie să te speli pe față dimineața. Unele persoane pot prefera un produs de curățare delicat dimineața, în timp ce altele pot apela la diverse alternative. 

Protecție solară: Aplică crema de protecție solară dimineața pentru a proteja pielea de razele UV dăunătoare, pentru a preveni îmbătrânirea prematură și pentru a reduce riscul de cancer de piele. Optează pentru cremele de protecție solară care oferă o acoperire cu spectru larg, cu un factor de protecție de 30 sau mai mare. 

Seruri și tratamente: Ia în considerare aplicarea unor seruri sau tratamente specifice, cum ar fi serurile cu vitamina C, acidul hialuronic sau niacinamida, care pot viza probleme specifice ale pielii, cum ar fi liniile fine și hiperpigmentarea. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite